FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Megszűnik itthon a bioetanol forgalmazása

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Szeptember 30-ig már csak a (volt) Agip kutakon szerezhető be E85, ott viszont jó áronSzeptember 30-ig érhető még el a zöld üzemanyag

10 évet sem ért meg a hazai piacon a környezetbarát bioetanol, avagy E85, amely szeptember 30-tól eltűnik a hazai kutak kínálatából.

Szeptember 30-ig már csak a (volt) Agip kutakon szerezhető be E85, ott viszont jó áron

A növényszármazékokból előállított bioetanol megújuló üzemanyag és ezt tankolva jóval kevesebb káros anyag távozik akár ugyanazon autó kipufogójából, a hagyományos és egyszer végleg elfogyó 95-ös benzinhez képest. Korábban írtunk már erről és arról is, hogy mire, miért jó még az E85. Bemutattuk, hogy mely modelleket kínálták korábban etanolos kivitelben is, és kiszámoltuk, mennyi idő után térült meg ilyet választani.

A Renault egyes típusai felár nélkül használhatók E85-tel

A Renault egyes típusai felár nélkül használhatók E85-tel

Még a haszonjárművek piacán is megjelentek az etanolhajtásúak, mégsem sikerült a környezetbarát üzemanyag térhódítása. Mégpedig azért, mert itthon erre is jövedéki adót vezettek be, amit aztán többször emeltek, így már 4 éve felmerült a bioetanol megszűnése. Hiszen hiába megújuló energiaforrás és hiába környezetbarát, ha a magas ára miatt nem éri meg ilyet használni és a vásárlók zöme nem ezt választja, akkor − kereslet híján, a gazdasági törvényszerűségek alapján − nincs helye a piacon. Ez a szomorú helyzet állt elő mára, aminek eredményeként szeptember 30-án megszűnik hazánkban az E85 üzemanyag forgalmazása, addig pedig 256,9 forintos literenkénti áron szerezhető be az épp átcímkézés előtt álló Agip kutaknál.

Forás:http://www.autonavigator.hu/sztori/megszunik_itthon_a_bioetanol_forgalmazasa-17677?utm_source=hirfigyelo_anv2_hirlevel_20150130&utm_medium=webview&utm_campaign=hirlevel_2016-09-05&utm_content=cikk

 

A cikk galériája

Módosítás dátuma: 2016. szeptember 05. hétfő, 20:54  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés