FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Lombseprés – valóban szükséges?

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

salamandra az avarban

Az ősz a természet jelentős változásával magával hozza a gereblyézés ’kultúráját’ is. Ilyenkor nagy lendülettel vesszük a kezünkbe ezt a leleményesen kialakított és a lomb összehúzásához még hatékonyabbá fejlesztett kerti szerszámot, és távolítjuk el a lehullott faleveleket a kert minden jól látható részéről – megállapítván, hogy milyen jól megdolgoztattuk porcikáinkat a lombseprés során. 

Tény, hogy a gereblyézés felér egy közepes erősségű túrával, vagy sportolással, friss levegőn vagyunk és még a kertünk és szemmel láthatólag rendezettebb lesz, azonban a dolgot érdemes mindezeken túl is megvizsgálni – valójában mit is teszünk? A fák és a talaj szemszögéből szükség van erre?

Legjobb, ha ezúttal az őszi erdőből indulunk: ha itt körülnézünk, senkit nem látunk, aki gereblyézne, habár itt rugdosni lehet a leveleket. Jobban belemélyedve gyönyörű körforgást figyelhetünk meg: a növények életereje a hideg hónapokban a gyökerekbe költözik – ezért is javasolja a fitoterápia, hogy azokat a gyógynövényeket, amelyeknek a gyökeréből szeretnénk kivonni a hatóanyagot, ősszel, vagy tavasszal, a vegetációs időszak után, vagy azelőtt vegyük fel. A gyökérzetet pedig a természet a lehullott lombkoronával védi a hideg hónapok viszontagságaitól. Az avar mintegy takaróként érvényesül az erdőkben. Emellett másik fontos hatás a talaj mikrobiológiai egyensúlyának, faji diverzifikációjának fenntartása, amely egyrészt szükséges a levelek tavaszig történő lebontásához, másrészt, ezáltal a föld ásványi anyagokkal történő feltöltéséhez. Oda-visszaható folyamatról van szó itt, a természet körforgása szerint. Továbbá, egy harmadik tényezőt is megfigyelhetünk: az avar sok rovarnak, kisállatnak ad téli menedéket: a katicák, bodobácsok, békák, szalamandrák, giliszták, csigák, sünök itt tudnak elrejtőzni a fagyok elől és a levelek lebontásában is fontos szerepet játszanak. 

Ha elvesszük a fáktól a téli védelmüket, a talajtól a tápanyagot, a kisállatoktól rejteküket, beleavatkozunk a természetes körforgásba, amivel a téli, hideg hónapokban ítéljük őket sanyarúbb sorsra.

Manapság olyan kultúrában élünk, ahol a kert elszakadt ettől a természetes önmegújító funkciójától és az ember a munkáját – vagy a pénzét – nem kímélve díszkertté szabályozza a növénytársulásokat. Fontos, hogy a közlekedési útjainkból, járdáról, a kocsibejáróból eltávolítjuk a leveleket. Ha a kertben szép, zöld, homogén gyepet szeretnénk látni, akkor legalább a fák tányérjában hagyjunk néhány réteg falevelet, hogy a fentebb leírt szimbiotikus körforgást biztosítsuk. Az összegyűjtött lombot komposztáljuk! A kertünkben teremtsünk helyet a zöld hulladék újból termőfölddé való átalakulásához és ne gyömöszöljük a leveleket műanyagzsákba, ami napokig, vagy hetekig várja szellőzetlenül ismeretlen kimenetű elhelyezését!

avar

A Humusz Szövetség is érvel különböző fórumokon az avarégetés ellen, amit tavaly március 5-től már az Országos Tűzvédelmi Rendelet is tilt, mivel a falevelek ilyen formán történő gyors eltüntetése rengeteg károsanyag-kibocsátással jár és jelentősen szennyezi a levegőt. Ezzel szemben a komposztálás egy sokkal kedvezőbb megoldás, amellyel mesterségesen hozzuk létre azt, ami a természetes erdőkben magától értetődően végbemegy. Ennél még szelídebb megoldás lenne, ha a lombseprésre is kevesebb időt szánnánk és azt inkább közös játékkal, kirándulással, elmélyedéssel töltenénk.

Írta: Soczó Kriszta

Forrás: http://humusz.hu/hirek/lombsepres-valoban-szukseges/23125?utm_source=hirlevel&utm_campaign=hirlevel&utm_medium=hirlevel&utm_term=hirlevel&utm_content=hirlevel

Módosítás dátuma: 2016. november 14. hétfő, 12:14  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Bertan Judit a köznevelési államtitkár, a felsőoktatásira várni kell

Az Emberi Erőforrások Minisztériumával a kormány a jólétet és a testi-lelki egyensúly erősítését közvetlenül érintő területeket együttesen szeretné irányítani - mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Fontosnak tartja a család és a közszolgálat területén az életpályák megerősítését. "Újragondoltuk a minisztérium szerkezetét, melyben fontos a kereszténydemokrata karakter, ezért a frakcióban több államtitkár is a KDNP-ből származik" - foglalta össze az államtitkárjelölteket bemutató június 10-ei sajtótájékoztatón.

Bővebben...