FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Nincs alternatívája a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbításának

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Az atomtörvény módosítása és a folyamatban lévő atomerőművi stressz teszt növeli a nukleáris biztonságot Magyarországon - hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a Paksi Atomerőmű Látogatóközpontjában megtartott sajtótájékoztatón 2011. július 7-én.
A 15 éve megszületett atomtörvény első átfogó módosítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterjesztése alapján júniusban fogadta el az Országgyűlés. A szabályok korrekcióját a jelentős mértékben megváltozott nemzetközi előírások és a hazai gyakorlati tapasztalatok tették szükségessé. Az eredeti törvényhez hasonlóan annak módosítása is a nukleáris biztonság mindenekfelett álló szempontját állítja a középpontba.
Az atomtörvény új elemei meghatározzák a nukleáris védettség és a fizikai védelem fő célkitűzéseit. Tágul a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap felhasználásának elvi lehetősége. A szabályozás megerősíti az Országos Atomenergia Hivatal ellenőrzési jogosítványait is.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar kormány - az Európai Unió soros elnökként is - érdekelt volt abban, hogy a Célzott Biztonsági Felülvizsgálaton minden tagállam összes atomerőműve átessen. A Pakson már megkezdett felülvizsgálat alapvető célja a biztonsági tartalékok újraértékelése.

A magyar kormány álláspontja az, hogy a levont tanulságok és az esetlegesen előírt biztonságnövelő rendelkezések alapján indokolttá váló intézkedéseket végre kell hajtani. Számunkra ez azért is fontos, mert hazánk villamosenergia-ellátásának biztonsága a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítása nélkül aligha garantálható – mondta Bencsik János.
Az államtitkár kifejtette, hogy a közeljövőben a kormány elé kerülő Nemzeti Energiastratégia az atomenergia jelenlegi kapacitásainak megőrzésével, a hazai szénbázisú villamosenergia-termelés részarányának szinten tartásával és a zöld technológiákból származó villamosenergia-termelés arányának és mennyiségének a növekedésével számol. A paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbításnak így nincsen alternatívája.

A stratégia javaslat szerint hosszú távon is gondoskodni kell a jelenlegi kapacitások pótlásáról. A magyar kormány ebben a kérdésben állást fog foglalni, majd az Országgyűlés meghozza a pótlással kapcsolatos döntését, meghatározza Magyarország villamosenergia-termelési struktúrájának a jövőképét – tette hozzá Bencsik János.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés