FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Tájékoztató a szakmai továbbképzési programok akkreditációs folyamatában bekövetkezett változásokról

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a kulturális szakemberek szervezett képzési rendszerében a mai naptól megváltozott az akkreditációs eljárás rendje és az akkreditált programok nyilvántartása. Mellékletből tölthetik le a mai naptól érvényes közzétételi és tájékoztatási kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos dokumentumokat.

KULTURÁLIS SZAKEMBEREK SZERVEZETT KÉPZÉSI RENDSZERE
TÁJÉKOZTATÓ A SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMOK AKKREDITÁCIÓS FOLYAMATÁBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOKRÓL

A kulturális szakemberek szervezett képzési rendszeréről, követelményeiről és a képzés finanszírozásáról szóló 1/2000. (I. 14.) NKÖM rendelet (továbbiakban: Rendelet) 2011. szeptember 22-én módosult. A Rendelet hatályos változata egységes szerkezetben itt olvasható: 1_2000_I_14_NKÖM rendelet.doc  

Az október 22-én és az azt követően induló eljárásokra már az új, illetve módosított előírásokat kell alkalmazni.
A szervezett képzés egyik formája a kultúráért felelős miniszter által akkreditált, tanfolyam jellegű szakmai továbbképzés.

A Rendelet akkreditációt érintő legfontosabb változásai:
• 2011. október 22-étől megszûnt a szakmai továbbképzési programok indítási engedélyeztetésének eljárása. A korábban kiadott indítási engedélyek érvényesek, de újakat már nem kell, illetve nem is lehet kérni.
• A szakmai továbbképzési program akkreditálásáról a miniszter közigazgatósági hatósági eljárás keretében határozattal dönt - Rendelet 7. § (1) bekezdése.
• Módosul az akkreditációs kérelem adatlap és a csatolandó mellékletek tartalma - Rendelet 6. §-a. A szakmai továbbképzési program akkreditálását a következő adatlap használatával lehet kezdeményezni: alapítási_kérelem_adatlap_kultúra.doc
• Megváltozott a szakmai továbbképzési program akkreditációja iránti eljárásért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj összege - Rendelet 10. §-a.
• Megváltozott az akkreditált szakmai továbbképzési programok nyilvántartásának adattartalma - Rendelet 7. § (7) bekezdése.

A Rendelet egyéb fontos változásokat is tartalmaz, kérjük, gondosan szíveskedjenek tanulmányozni!

A közművelődési szakmai továbbképzési program akkreditációja iránti kérelem benyújtása:
• A hiánytalanul, pontosan kitöltött adatlapot az előírt melléklettel együtt két eredeti nyomtatott példányban, valamint elektronikusan (CD-n vagy e-mail-ben) kell benyújtani a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közművelődési Főosztályára vagy a Szalay utcai Ügyfélszolgálatán (Budapest, 1055 Szalay u. 10-14.)
• Az igazgatási szolgáltatási díjat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01425190-00000000 számú számlájára kell átutalással megfizetni.

A kérelem értékelése:
A szakmai továbbképzési program akkor akkreditálható, ha
• tartalmazza a rendelet 6. § (1) bekezdés c)-k) pontjában foglaltakat,
• megfelel a képzési célnak,
• tartalmi elemeinek egymásra épülése és összefüggései elősegítik a képzési cél elérését, és
• alkalmas arra, hogy a képzésben résztvevő kulturális szakember elsajátítsa azokat az ismereteket és birtokolja azokat a jártasságokat, készségeket, amelyek megszerzését a program célként tűzte ki.

Az akkreditált szakmai továbbképzési programok nyilvánossága

• A miniszter az akkreditált szakmai továbbképzési programokat a nyilvántartása alapján a kormányzati portálon az erről szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül közzéteszi.

• A képzési programok, lehetőségek széleskörű ismertetése a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, valamint a megyei (fővárosi) közművelődési szakmai tanácsadó és szolgáltató intézmények feladata.

A közművelődési szakmai továbbképzési program akkreditációjával kapcsolatos ügyintézés, tájékoztatás
Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Közművelődési Főosztály
Levélcím: 1055 Budapest, Szalay u. 10-14.
Ügyintéző: Brüll Edit
Telefon: 06 1 79 54 560
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Budapest, 2011. október 20.

Közművelődési Főosztály
Nemzeti Erőforrás Minisztérium


Mellékletek:

1. Bevezető (TÁJÉKOZTATÓ a szakmai továbbképzési programok akkreditációs folyamatában bekövetkezett változásokról)
2. 1/2000. (I. 14.) NKÖM rendelet

3. Alapítási kérelem adatlap (űrlap)

4. Akkreditált közművelődési programok (lista) frissítve 2011. december 6.
Módosítás dátuma: 2011. december 19. hétfő, 10:17  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Az Orbán-kormány a fiatalok művelődését is pénzkérdésnek tekinti?

Ismét bebizonyosodott, hogy a Fidesz számára semmi sem szent: a jövő nemzedékét jelentő fiatalok művelődésén is képes spórolni – közölte Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Ifjúságpolitikai Kabinet vezetője.

A közelmúltban életbe lépett kormányrendelet alapján megszűnt a fiatal, 26 év alatti diákcsoportok azon lehetősége, hogy ingyenesen látogathassák az állami fenntartású múzeumok tárlatait. Farkas Gergely szerint ez a lépés várhatóan nagyon sok diák - például az osztálykirándulással egybekötött - múzeumlátogatását akadályozza meg a jövőben.

Bővebben...