FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

JÁSZAI-ON - Digitális kulturális rendezvény határon innen és túl

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
JÁSZAI-ON címmel rendez digitális kulturális rendezvénysorozatot határon innen és túl a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet. A rendezvény eseményei Révkomáromban, Ászáron, Tatabányán és Budapesten kerülnek megrendezésre 2011. december 22-én.

JÁSZAI-ON
Digitális kulturális rendezvény határon innen és túl
Révkomárom – Ászár – Tatabánya – Budapest
2011. december 22.

A rendezvény fővédnöke:
Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkára

Főszervező:
Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet főigazgatója

Közreműködők:
Jókai Mór Színház, Komárno Városháza (Révkomárom)
Ászár Közösségi Ház – Ászár Község Önkormányzata (Ászár)
Jászai Mari Színház (Tatabánya)
Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA, Budapest)

Jászai Mari színésznő több volt a maga korában, mint a kiváló művészek egyike. Neve a magyar színházművészet szimbóluma, valóságos intézmény – ezt bizonyítja, hogy nemcsak színház, iskola és szakmai kitüntetés viseli a nevét, de teret is elneveztek róla a budapestiek a Nagykörúton.

Jászai Mari már gyerekfejjel színpadra lépett, s attól kezdve majd’ fél évszázadon keresztül megszakítás nélkül a Kárpát-medence művészetekért rajongó közönségének kedvence volt. Élete igazolása annak, hogy tehetséggel, szorgalommal és elszántsággal a nagyon szegény, sokgyermekes családból származó gyermek számára is nyitva áll az egyetemes kultúra és művészetek, ezen keresztül a siker és érvényesülés kapuja.

Jászai Mari ötven évet töltött a színpadon. Ezalatt Budapest világvárossá, színházi élete pedig az ország polgárait szerfelett érdeklő, zajos sikereket és csendes bukásokat kínáló, kavargó színházi életté fejlődött ahol már nemcsak honfiúi kötelesség a színházlátogatás, hanem mindennapi szórakozás, azaz a nemzeti kultúránk elválaszthatatlan része.
Ászár neve szorosan összeforrt nagy szülötte, Jászai Mari színésznőjével, aki 1850-ben ászári szülőházában látta meg a napvilágot. Emlékét a szülőházában berendezett emlékház és a róla elnevezett téren felállított szobra őrzi.

Jászai-on nagy

A digitális kultúra a rohamosan fejlődő információs társadalomban a Jászai Mariéhoz hasonló pályát szeretne befutni: a kulturális értékek digitális úton történő közvetítésével, minden európai polgár számára történő elérhetővé tételével a nemzeti kultúra „intézményrendszerévé” szeretne válni.
A digitális technológia lehetővé teszi, hogy kulturális értékeink időhöz és térhez kapcsolódó eseményei mindannyiunk számára egy időben elérhetőek legyenek hétköznapinak számító kommunikációs eszközeinken keresztül.

A Jászai-on kulturális rendezvénysorozat kiállításait, filmművészeti értékeit, színházművészeti előadásait és nem utolsó sorban falvaink, városaink büszkeséget jelentő fiatal tehetségeit, népszerű sztárjait digitális úton, számítógépeken, i-padokon, és i-phonokon keresztül szeretnénk eljuttatni Önökhöz.
A kultúra digitális úton történő eléréséhez, a közvetített értékek megismeréséhez kívánunk valamennyi közreműködő nevében jó szórakozást!

Programok

2011. december 22. 
A Magyar Nemzeti Digitális Archívum a rendezvénysorozat alkalmából 3 digitális kiállítást hozott létre, amelyek mind a website-on, mind pedig a rendezvények helyszínén megtekinthetőek lesznek. Az első digitális tárlat Jászai Mari életét és legkiemelkedőbb színház-
és filmművészeti szerepeit mutatja be, a második kiállításon Izsák Máriának, a MaNDA fotóművészének Bubik István Jászai-díjas művészről készült képeit mutatja be, a harmadik digitális képkiállításon fiatal fotóművész növendékek, valamint az ászári Jászai Mari Általános Iskola tanulói mutatják be a digitális fotóművészet területén elsajátított tudásukat.    

A kiállítás megnyitójára a website-on december 22-én 15 órakor kerül sor, egyidőben Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár révkomáromi megnyitó beszédével.

A rendezvénysorozatról összeállított előzetes tárlat bemutatók, filmrészletek, a helyszínekről készült kisfilmek 2011. december 20-tól az Örökmozgó Filmszínház kirakatportálján elhelyezett kivetítőkön keresztül, azaz a Nagykörút ünnepi forgatagában is megtekinthetőek lesznek (Budapest VII. kerület, Erzsébet körút 39.).
 

 2011. december 22. 17.30 óra – Révkomárom, Ászár, Tatabánya
JÁSZAI-ON – a digitális kiállítások ünnepélyes megnyitása a rendezvények helyszíneinTolonc - 1914 plakát (forrás: OSZK)

2011. december 22. 18 óra - Révkomárom, Ászár, Tatabánya
Jászai Mari-díjas színművészek előadása 3 helyszínen
(Dráfi Mátyás, Fabó Tibor, Bandor Éva, ifj.Jászai László műsora online internetes közvetítéssel – 45 perc)

2011. december 22. 19 óraRévkomárom, Ászár, Tatabánya
Kertész Mihály A tolonc című némafilmjének vetítése élő zongorakísérettel, 3 helyszínen (45 perc)

A filmet 1914 nyarán forgattak Kolozsváron, Torockón, a Tordai-hasadéknál, illetve az Aranyos-partján. Ez a Casablancáért Oscar-díjat nyert Kertész Mihály (Michael Curtiz) legrégebbi, ma is látható filmje. Most, csaknem száz évvel ezelőtti bemutatója után láthatjuk Révkomáromban, Ászáron és Tatabányán.
A film az egyetlen mozgókép, amelyen Jászai Mari látható.
A toloncot a holland filmarchívum restaurálása után, az idei Pordenone-i Némafilmfesztiválon mutatták be először 2011. október 1-jén.

2011. december 22. 20 óra - Révkomárom, Ászár, Tatabánya
Csillag – Kiscsillag – helyi tehetségek és híres művészek bemutatkozása
3 helyszínen (60 perc)

A rendezvény harmadik programja azoké a kivételes képességű fiataloké, akikre méltán lehet büszke a település. A Jászai-On a digitális kultúra adta eszközökkel kivételes lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatal tehetségek bemutassák tudásukat olyan módon, mint ahogyan Jászai Mari tette 150 évvel ezelőtt, amikor megmutatta zseniális tehetségét az őt befogadó vándorszínészeknek.

A tehetség társadalmi elismerésének és sikerének igazolásaként a program második felében olyan művészek mutatkoznak be, akik a csillagok pályáját már befutották, és olyan kulturális értékeket teremtettek, amelyre a település méltán büszke.

Reméljük, hogy a Jászai-On a digitális nemzeti kultúra egyik szimbólumává válik, és bízunk abban, hogy az elkövetkezendő évek során a Kárpát-medence valamennyi magyar kultúrájú települése, az ott élő tehetségek megjelenhetnek a Magyar Nemzeti Digitális Archívum kulturális website-ján.

MEGHÍVÓ letöltése

Kertész Mihály A tolonc című némafilmjének ismertetője

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés