FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Busójárás a XV. kerületben?!?

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

A múzeum Ünnepváró című programsorozatának idei első eseményén a farsangi dramatikus népszokások bemutatása áll a középpontban. A délelőtt folyamán előadást hallhatunk arról, milyen régi múltra tekint vissza a hagyományos mohácsi busójárás, milyen változások történtek a népszokásban a huszadik század második felében, hogyan s miért lett mára az UNESCO által világszerte elismert Szellemi Kulturális Örökség része? Az előadást filmvetítések követik, a népszokás magyarországi és bolgár változatának bemutatása. A gyermekek részére kézműves foglalkozásokat tartunk, melyen elkészíthetik saját maszkjukat. Kora délután a ZORA Néptáncegyüttes (Mohács) mutatja be busó-műsorát.

A látnivalókat gasztronómiai élvezetek tehetik teljessé: a bolgár forró pálinka kótolásán túl a helyi, vállalkozó kedvű hölgyek részére fánk- és hájastészta sütő versenyt hirdetünk! A mulatság a múzeumi programok után még korántsem ér véget? Vendégeink csatlakozhatnak a már hagyományosnak számító pestújhelyi farsangi felvonulás vidám társaságához. A vigasságok a Pestújhelyi Közösségi Házban végződnek, ahol a kiszebábu máglyán történő elégetése után az Íliosz Néptáncegyüttes (görög) műsorával és táncházzal várják Önöket.

PROGRAMOK A MÚZEUMBAN (1158 Bp. Pestújhelyi út 81.)

Farsangi népszokások nemzetiségi hagyományai (horvát, bolgár, görög)
11 óra Előadás a busójárás népszokás történeti hátteréről és megjelenési formáiról dr. Csonka-Takács Eszter igazgató (Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága).
12.30 óra Fánkok és hájastészták versenye
13 óra ILIOSZ Néptáncegyüttes műsora és görög tánctanítás
14 óra A ZORA Néptáncegyüttes (Mohács) műsora: Sokác (horvát) népszokások bemutatója, kézműves bemutató és kiállítás: busómaszk faragása ? Pávkovics Péter (Mohács)

Egész délelőtt filmvetítések és fotókiállítás, kézműves foglalkozások gyerekeknek:
bolgár busómaszkkészítés, jelmezkészítés, kiszebábu elkészítése, arcfestés. A helyszínen üzemelő ?Lacikonyha? helyben készült, ínycsiklandó termékeivel csábítja a résztvevőket. A programon való részvétel ingyenes, de az étkezés önköltséges!

FARSANGI FELVONULÁS 15 órától
A korábbi évekhez hasonlóan a lovaskocsi megérkezése indítja el a téltemető maskarás felvonulás résztvevőit. A kiszebábut együtt elégetjük a Pestújhelyi Közösségi Ház udvarán (1158 Bp. Szücs I. u. 45.), utána táncház.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés