FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Alkalmi bélyeg köszönti a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye centenáriumát

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye centenáriumát. A bélyegképen a Máriapócsi Görögkatolikus Kegytemplom Könnyező Istenszülő ikonja, Kisleghi Nagy Ádám Pantokrátor c. alkotása, a magyarországi görögkatolikus egyház megalapításáról rendelkező Vatikáni Bulla részlete, valamint a Hajdúdorogi Görögkatolikus Templom ikonosztázion részlete található.
A négy képet a Magyarországi Görögkatolikus Egyház szimbóluma köti össze, a kompozíciót a Vatikáni bullát is díszítő ornamentikás széldísz egészíti ki. Az alkalmi borítékon a hajdúdorogi templom mennyezeti freskója (Puskás László alkotása), az alkalmi bélyegzőn pedig egy 1859-es ábrázolású templomsziluett látható. A centenáriumi újdonság Laczkó Anita grafikusművész tervei szerint az Állami Nyomdában készült.

A magyarság már a népvándorlás évszázadaiban kapcsolatba került a bizánci kereszténységgel, a hittérítést is a keleti szertartású hittérítők kezdték. A IV. Lateráni zsinat után a bizánci kereszténység háttérbe szorult, de a XVII. századból fennmaradt imádságok és énekek is tanúsítják a folytatólagos továbbélést. 1868. április 16-án ötvenkét magyar görögkatolikus egyházközség képviselői országos kongresszust tartottak, ahol kérték a magyar nyelvű liturgia engedélyezését és önálló egyházmegye felállítását. Ennek eredményeként I. Ferenc József megalapította a Hajdúdorogi Külhelynökséget és 1898. június 8-án megalakult a Görögszertartású Katolikus Magyarok Országos Bizottsága. Az Egyházmegyét 1912. május 6-án I. Ferenc József alapította, Christifideles Graeci kezdetű bullájával Szent X. Piusz pápa 1912. június 8-án kanonizálta, a Magyar Or-szággyűlés pedig az 1913. évi XXXV. sz. törvénycikkével iktatta törvénybe. Az egyházmegyéhez 162 parókia tartozott, ami a trianoni békekötést követően kevesebb, mint felére csökkent. 1968-ban a Szentszék engedélyével az egyházmegye joghatóságát kiterjeszthette a területén kívül eső parókiákra is. II. János Pál pápa, a Summis Pontificibus kezdetű bullájával 1980. július 17-én a Hajdúdorogi Egyházmegye joghatóságát – a Miskolci Apostoli Kormányzóság kivételével – minden Magyarországon élő görögkatolikus hivőre kiterjesztette. A bullát 1980. szeptember 28-án Agostino Casaroli bíboros, pápai államtitkár adta át Esztergomban. (Forrás: gorogkatolikus.hu)

 
Az egyházmegye alapításának centenáriuma tiszteletére 2012. február 18-án szombaton Hajdúdorogon Történeti Konferenciára került sor. Az érdekes és ismeretterjesztő prezentációkat koronázta meg a Debreceni Területi Igazgatóság értékesítési irodavezetője, Ötvös Tamás, aki a Magyar Posta jubileumi bélyegét a mintegy 600 fős közönség előtt bemutatta. Irodavezető úr köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Magyar Posta kulturális missziót teljesít, amikor bélyegkiadásával fontos évfordulókra, eseményekre hívja fel a figyelmet. A bélyegújdonság jelképesen első példányait személyesen vehette át: Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye megyéspüspöke; Orosz Atanáz, a Miskolci Görög Katolikus Apostoli Exarchátus püspök exarchája; Dr. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Tiszántúli Református Egyházkerületének püspöke; Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár; Kiss Attila országgyűlési képviselő; Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere; valamint az Egyházmegye kiemelt segítői: Czifra Károly, Kujbus Mihály és Monostory Viktória. A bélyeg sikerét igazolja, hogy a kihelyezett postaszolgálatot működtető Hajdúdorogi posta munkatársai órákon keresztül fogadták a hosszú tömött sorokban, türelmesen várakozó vásárlókat. Hasonló volt a siker a vasárnapi ünnepen is.
 
Letölthető tájékoztató (pdf)

100 éves a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye

Módosítás dátuma: 2012. február 26. vasárnap, 21:25  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Balog: az esélyteremtés az egyik legfontosabb feladat az ifjúságpolitikában
Az esélyteremtés az állam egyik legfontosabb feladata az ifjúságpolitikában - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Szegeden.
A miniszter a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-termében tartott szimpóziumon azt mondta, tisztázni kell, mivel tartozik a magyar állam a saját polgárainak, függetlenül attól, hogy valaki hol, milyen körülmények között született. Hozzátette: az állam feladata, hogy mindenkinek - azoknak is, akik helyzetüknél fogva ettől el vannak zárva - biztosítsa a lehetőséget a bölcsőtől kezdve egészen addig, amíg önmagáról és a családjáról tud gondoskodni.
Bővebben...