FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Gépkülönlegesség érkezett a Közlekedési Múzeumba

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Egy 112 éves gőzlokomobil érkezett hétfőn a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum városligeti épületébe az intézmény márciusban nyíló, a dualizmus technikatörténetét bemutató kiállításának kapcsán.


Az 1900-ban készült gőzlokomobil a múzeum budapesti tanulmánytárából került átszállításra a városligeti épületbe. A gépmatuzsálemet - hasonló korú társaival együtt - a március közepén nyíló Szabad a pálya című tárlaton mutatják majd be.

A gép a 19. század mezőgazdaságának forradalmasító eszköze volt.

"A gőzlokomobil egy mikrobusz méretű, de külsőre egy gőzmozdonyhoz hasonlító szerkezet" - tájékoztatott Domonkos Csaba, a múzeum kommunikációért felelős munkatársa. "Ez a közelgő kiállítás egyik legérdekesebb darabja, amely amellett, hogy 112 éves, három méter hosszú, három méter magas és csaknem két tonnát nyom" - ismertette a szervező.

A Hoffher-Schrantz-Clayton-Shuttlerworth féle gőzlokomobil a 19. század mezőgazdaságának forradalmasító eszköze volt. A szerkezetet 1845-ben találta fel az angol Nathaniel Clayton hajóskapitány és Joseph Shuttleworth géptechnikus, akik 1857-től az Osztrák-Magyar Monarchia területén is forgalmazni kezdték berendezéseiket. A gép célja elsősorban a mezőgazdasági munka könnyítése, de leginkább a cséplőgépek energiaellátása volt.

A lokomobil nem volt önjáró, állati erővel vontatták.

A szerkezetet szinte minden éghető anyaggal lehetett fűteni: szénnel, fával, tőzeggel, fűrészporral, csutkával vagy akár szalmával is. A gőzenergia alkalmazása jelentősen megkönnyítette a mezőgazdasági idénymunkákat, így a gőzlokomobil segítségével nagyüzemi szintre emelkedett a gabonacséplés.


(MTI)


Módosítás dátuma: 2012. március 01. csütörtök, 10:15  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Újabb irodával bővül a megyei ifjúságsegítő hálózat

Az Új Nemzedék Plusz program intézményfejlesztésének eredményeként megnyílt az ifjúságsegítéssel foglalkozó Kontaktpont hálózat győri irodája. A Kontaktpont irodát ünnepélyes keretek között dr. Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos és Fekete Dávid, Győr alpolgármestere avatta fel. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szakmai felügyelete alatt álló Új Nemzedék Plusz projekt megvalósításához hárommilliárd forint Európai Uniós forrás áll rendelkezésre.

Bővebben...