FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Garabonciás záróbuli

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
- FMan, Goatmét Sound System, Milli Chab, CéAnne, AfroDZAQMBeszámolók - Visszhang„Halkítsd le, világ zaját, hogy tisztán láss.” 
Megdöbbentett a hír, mikor meg tudtam, hogy bezárják a Garabonciást, a hely már szerves része Szeged arcának. Voltunk itt már mindenfélén: metálon, punkon, reggae-n, rockon, viszont záró bulin reméltük, hogy nem is fogunk. 

Facebookon rengeteg hozzászólást lehet olvasni arról, hogy mennyire szerették az emberek a helyet, mennyire fog hiányozni, és a reményükről, miszerint még ki fog nyitni. Sajnos az utóbbi lehetőségét az üzemeltető cáfolta. Az egyik bejegyzésben a következő olvasható: „Furcsa érzés ezekben a percekben írni, gondolom már sok a pletyka, itt az ideje, hogy megerősítsem őket. IGEN, bezár a GARABONCZIÁS BOROZÓ... Öntök magamnak egy kis sört, mert előbb már majd' bebőgtem, és az még itthon is ciki lenne, marad a jó öreg hangulatfokozó. (…) Az egész kicsit olyan, mint egy haldokló családtag halála, hiába tudod, hogy eljön az elkerülhetetlen, attól még amikor bekövetkezik, akkor csak ülsz mereven és gyászolsz... Akik beszéltek, beszélgettek velem, azok tudják, hogy a hely hónapok óta komoly anyagi problémákkal küszködik, és ezek nemhogy enyhültek volna, hanem az idő múlásával csak egyre fokozódtak. Végül Tóni bácsi, a tulajdonos, kinek türelmét (februári az utolsó kifizetett bérleti díj, hogy értsétek) ezúton is külön köszönöm, kimondta a döntő szót: zárjunk. Mivel a piaci realitások már csak újabb adósságok felhalmozásával fenyegetnek.”
Ezúton szeretném én is megköszönni Colosnak a rengeteg élményt, és persze mindenki másnak is, aki kivette a részét a munkából. Biztos, hogy felejthetetlen marad. Ahogy a falon is sok helyen olvasható a fikák között, we love Garab.
A hely 2006. december hatodikán nyitott meg, NSZK játszott, zárásként egy picit lassabb, reggae ütemek zengték be a helyet. FMan, Goatmét Sound System (Selectah James), DeePrince Milli Chab, CéAnne és AfroDZAQM, jónak ígérkezett, az is lett. Koncert előtt beszélgettem egy keveset Moeval, a AfroDZAQM egyik MC-jével. Mesélte, hogy mennyit hallott már a helyről, és mennyire sajnálja, hogy a záró buli alkalmával jutottak el először ide. Toma (másik MC) pedig még a legelején mondta mindenkinek, hogy az az első pontja a programnak, hogy mindenki maximálisan jól fogja érezni magát. Ehhez adott is volt minden (a nyomasztó érzést leszámítva, hogy itt lesz a vége). 
A bulit FMan, a szegedi érdekeltségű beatboxer indította, majd Céanne és Mili Chab dancehall/reggae énekesek ragadtak mikrofont, miközben Selectah James pörgette a lemezeket. Nem tudom, hogy hányadik alkalommal hallottam élőben énekelni Annát, de mindig megdöbbent és elbűvöl. Kicsit hihetetlen számomra, hogy hogyan lehet egyszerre ennyi báj és energia egy lány hangjában. 

Csabi pedig mindig megnevettet. Koncert közben a színpadra hívott, tosha swingelő emberek, jópofa szabadszövegek és hatalmas lendület. Mostanában majd minden koncerten van olyan fellépő, aki irányában picikét elfogult vagyok, most ez ő volt. Orosházához a mai napig is sok szál fűz, jól esett pár szót hallani róla, a színpadról, mikor nem is nagyon számítottam rá.

AfroDZAQM zenekar Moe ötletéből jött létre, az It’s rite Hiphop Jam 1. helyezése és a Kockázatok és mellékhatások című album megjelenése után úgy gondolta, hogy kipróbálja magát a reggae-ben, a másik műfajban, ami érdekli, Toma vele tartott. Elég sok akadály és még több felállásbeli változás után 2011-ben elnyerte a zenekar a mostani formáját, és meg is nyerte a 2011-es FRINGE fesztivál szakmai díját, így tudták felvenni a Ragyogás címet viselő első kislemezüket. Az országban mindenfelé sok fellépésük van, és jelenleg készül nagylemezük is. Alapvetően roots reggae-t játszanak, de hiphop, dub, jazz, blues, ska, és itt-ott drum & bass-es elemeket is kevernek zenéjükben. Én a Spring Reggae Jamen hallottam őket először, bár akkor nem tudtam annyira koncentrálni a zenéjükre mint szerettem volna, így most nagyon kíváncsian vártam őket. Kénytelenek voltak a koncertjük nagyobbik felét egy szólós mínuszban végig csinálni. Levegőre volt szüksége, és egyszer csak eltűnt, de sebaj, a legjobbakkal is megesik, a többiek remekül megoldották. Nagyon jól csinálják, amit csinálnak. A sokféle zenei elemek ellenére, vagy inkább azokkal együtt kerek egész. Szövegeikben pedig olyan üzenetek, tanácsok vannak, amikre érdemes figyelni és megfogadni is őket. Látszik az arcukon, hogy mennyire szeretik csinálni. Néha az egész helyzet hangulata arra emlékeztetett, mikor néhányan leülnek a parkba örömzenélni, és egyre többen gyűlnek köréjük. Akkor és ott nem lehetett volna nagyobb a béke és a szeretet, legalábbis én így éreztem. Youtube-os videóikhoz és felvételeikhez képest jó hangulatú bulira számítottam. Tévedtem (ez már kezd kicsit unalmas lenni, egyre gyakrabban fordul elő), de pozitívan, messze túlszárnyalták a várakozásaimat. Nagyon várom a lemezt és a következő bulit.

Bár hazafelé nagyon megáztam, szegedi reggae buli után ez lassan már megszokott, de legalább kimosta a tincseimből az átható sörszagot, ami az egyik szám közben egy sörzuhany képében került a közönségre egy feltűnően jókedvű úriember üvegéből. Minden esetre vizsgaidőszak kezdése előtt kellett ez, jó sok erőt adott, és bennem van a „kemény vagyok és minden sikerülni fog” érzés. Szerintem sikerült a buli elején feladott leckét teljesíteni. Nagyon jól éreztem magam, úgy gondolom, hogy méltó képpen búcsúztattuk a Garabonciást. Kénytelen-kelletlen én is beállok azonban a reménykedők sorába, nem szeretném elhinni, hogy vége. Köszönöm a bulit, nagy élmény volt. BIG UP!

Képek az eseményről ITT.

-Melcsy-

Módosítás dátuma: 2012. május 16. szerda, 18:21  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés