FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

L. SIMON LÁSZLÓ Szubjektív ikonosztáz című esszékötetének bemutatója

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

MEGHÍVÓ

 

Magyar Írószövetség, az Arany János Alapítvány és a Ráció Kiadó

szeretettel meghívja Önt, kedves családját és barátait

 

L. SIMON LÁSZLÓ

József Attila-díjas író, költő

Szubjektív ikonosztáz

című esszékötetének bemutatójára


Az estet megnyitja:

Szentmártoni János

a Magyar Írószövetség elnöke

 

A kötetet bemutatja:

Gulyás Gábor

a Műcsarnok igazgatója

 

Időpont: 2012. június 13. 18 óra

Helyszín: a Magyar Írószövetség klubterme

(1062 Budapest, Bajza utca 18. I. emelet)

 

 

Az Írószövetség rendezvényeinek a támogatói:

NKA, MASZRE, Ex Libris Könyvtári Alapítvány

Szubjektív ikonosztáz című, 376 oldalas kötet a szerző legújabb művészeti írásait, elméleti szövegeit, valamint a fotó- és képzőművészettel kapcsolatos olvasmányos esszéit tartalmazza.


Részletek Gulyás Gábornak, a Műcsarnok igazgatójának előszavából:

„L. Simon László a kortárs magyar képzőművészet határvidékein is otthonosan csatangoló alkotók és az avantgárd szellemiségét szolid magától értetődöttséggel újrateremtő, konok, autonóm művészek ihletett értelmezője. Esszéket ír, a műfaj Cs. Szabó László szerinti klasszikus értelmében a »líra, a széppróza és a tudomány közös forgókorongján« formázva a művészetről szóló gondolatait, de a könyv, amit az olvasó a kezében tart, úgy is értelmezhető, mint egy művészeti napló. Bárhol felüthetjük, bárhol bekapcsolódhatunk: néhány mondat után magával ragad a stílus, a következetes, meggyőző érvelés, amellyel jólesik egyetérteni. A szerző erős szálakkal kapcsolódik a magyar avantgárd szellemiségéhez, de ez a kötődés kizárólag művészeti érdekeltségű: az avantgárd elméletek elvontságának és dogmatikusságának nyoma sincs az írásaiban. […] A művek elemzésekor L. Simon soha nem mulasztja el a kontextus megjelenítését: amit a képzőművészetről ír, az nem ritkán, tágabb értelemben a társadalom egészére is tartozik. […] S mindig bejön egy-egy személyes vonatkozású emlék, ami a privát élmény erejével hitelesíti a társadalmi mondandót. Ettől is naplószerűen hiteles ez a könyv: a kitárulkozó szerző megkapó őszintesége bensőségessé teszi a tárgyalt művészeti teljesítményeket. […] Ellentmondásnak tetszhet, hogy a régi világ radikális felfordítására törő avantgárd szellemi örököseként valaki a hagyomány megtartó erejére számítson, de a legkevésbé sem az, ha a kassáki elvszerűségből indulunk ki, ahogyan azt L. Simon László teszi. »Az új művészet pedig egyszerű, mint a gyermek jósága« – idézi a szerző a magyar avantgárd programalkotó nagymesterét, s ez az intenció, vagyis hogy az esztétikai hitelesség messze nem csak formai kérdés, fellelhető L. Simon választásaiban is. […]

Sokféle műalkotásról olvashatunk ebben a könyvben. Ez a sokféleség mindenekelőtt annak a kifinomult esztétikai igényességnek, minőségérzéknek az eredménye, amellyel L. Simon a művészethez közelít. Ezekből a választásokból egy nagyon sajátos, erőteljesen szubjektív színezetű ikonosztáz szerveződik […], de az így felépülő roppant művészetfalnak masszív az alapja. Kiérlelt világnézet és kritikus szellem.”


L. Simon László (1972) József Attila-díjas író, szerkesztő, kultúrpolitikus. 2004 és 2010 között a Magyar Írószövetség titkára, 2010-től országgyűlési képviselő. Legutóbbi, Személyes történelem című esszékötete 2011-ben jelent meg a Ráció Kiadó gondozásában.


Szubjektív ikonosztáz című kötet megrendelhető:
www.racio.hu
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Negyedszázad - Magyar Ifjúság 2012 kötetbemutató a Corvin téren

Az Ifjúságszakmai Társaság a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével mutatja be a rendszerváltás óta felvett ifjúságkutatási adatokat feldolgozó Negyedszázad – Magyar Ifjúság 2012 című kötetét. A kötet a fiatalok élethelyzetének illetve életmódjának időbeli változásait követi, az elmúlt 25 év tendenciáit és jellegzetességeit összegezve. A tanulmány a hazai nagymintás ifjúságkutatások eredményeit nemzetközi trendekbe ágyazva is értelmezi, ezzel támpontokat nyújtva a jövőre vonatkozó kutatásokhoz-fejlesztésekhez. 

Helyszín: Nemzeti Művelődési Intézet,  Budapest, I. ker. Corvin tér 8. 

Időpont: 2016. május 3. (kedd), 10:00 óra.

Bővebben...