FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

„Tekintsenek partnernek!” - Egyeztetés közgyűjteményi és közművelődési érdekképviseleti szervezetekkel

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A héten kerülhet a kormány elé az a törvénymódosítás, amely lehetővé teszi a közművelődési és közgyűjteményi intézményfenntartói struktúra számára legsürgetőbb átalakításokat. A tervezet véglegesítése érdekében ma rendkívüli szakmai konzultációt tartottak az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságán, amelyen részt vettek a kérdésben érintett közgyűjteményi és közművelődési szakmai és érdekképviseleti szervezetek.

A korábban a megyei önkormányzatok által fenntartott közgyűjteményi és közművelődési intézmények 2012. január 1-jétől állami tulajdonba és fenntartásba kerültek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának álláspontja szerint ezzel az ágazat konszolidációjának első szakasza lezárult. Ezzel együtt azonban szükséges egy második ütem elindítása, amelyben kialakítható a végleges intézményfenntartói struktúra. A kulturális államtitkárság azt szeretné, ha egy olyan rendszer jönne létre, amely épít a meglévő, a vidéki kulturális életben meghatározó fontosságú intézményhálózatra – múzeumokra, könyvtárakra, közművelődési intézményekre –, ugyanakkor a szakmai prioritások figyelembevétele mellett átláthatóbb, hatékonyabb és magasabb színvonalú szakmai működést elősegítő fenntartói modell kialakítását teszi lehetővé.

- Kérem, hogy tekintsenek partnernek ebben a vitában, amelynek végső célja, hogy a számos pontján reformra szoruló kulturális és közművelődési intézményrendszer a változó környezethez, finanszírozási háttérhez igazodva végre megújuljon, a régóta halogatott reformokon átessen – mondta L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár az egyeztetés kezdetén. – Kérem, hogy egymásra is úgy tekintsenek, mint a barátra és szövetségesre, mert csak így érhetjük el a céljainkat.

A mai egyeztetés után a kormány elé kerülő törvénymódosítási javaslat csak első lépése annak az átfogó közgyűjteményi és közművelődési koncepciónak, amely a 2012 második felében esedékes kulturális szaktörvény újabb – az érintettekkel egyeztetett – módosítását követeli majd meg. Ebben fogják meghatározni az állami szerepvállalás reális határait, és a jelenleginél hangsúlyosabbá teszik a helyi települési és a civil kulturális érdekek képviseletét és felelősségét.

A mai egyeztetésen L. Simon László utalt arra, hogy a nyár folyamán további, az érintett szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel folytatandó megbeszéléseken kívánja az államtitkárság véglegesíteni az átfogó módosítás előtt álló törvény szövegét, illetve elősegíteni, hogy szeptember 30-ig zökkenőmentesen lezáruljon az intézmények és a feladatok átadása a tárca és a települések között.

A mai egyeztetésen az alábbi szervezetek képviselő vettek részt:
Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület
Informatikai és Könyvtári Szövetség 
Országos Közgyűjtemények Szövetsége
Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége
Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Informatikusok és Könyvtárosok Egyesülete
Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete
Közösségfejlesztők Országos Egyesülete
Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesülete
Magyar Népművelők Egyesülete
Kulturális Központok Országos Szövetsége
Művelődési Intézmények, Megyei és Regionális Kulturális Szerveződések Országos Szövetsége (MIOSZ)

(Kultúráért Felelős Államtitkárság)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés