FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Egy nap: a magyar fotóművészet

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon. Ezen a napon készült hazánkban először dagerrotípia. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) kezdeményezésére ezen a napon ünnepeljük a magyar fotográfia napját.

1840. augusztus 29-én a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik nagygyűlésén az eredetileg bölcsészdoktor matematikus, fizikus és földrajztudós Vállas Antal bemutatta, hogyan lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni egy ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek. Ez volt az első dagerrotípia Magyarországon, s ettől a naptól számítjuk a honi fotóoktatás kezdetét, de ebben az évben rendezték meg az első magyarországi fotókiállítást is. A MAFOSZ 2003-ban hívta életre a fotográfia napjának megünneplését Vállas Antal bemutatójára emlékezve.

Ebből az alkalomból a budapesti Magyar Fotográfusok Házában (Mai Manó Ház) interaktív épületsétához lehet csatlakozni délután öt órától. Soha nem hallott történetek, eddig nem látott terek és alkotások bemutatása és játékos feladatok sora várja az ideérkezőket. A Budapesti Művelődési Központban tegnap nyílt meg a BMK 2011. évi XXVII. Vizuális Művészeti Hónap fotópályázat díjazottjainak munkáiból rendezett tárlat, amely szeptember 15-ig látogatható. Békéscsabán a Munkácsy Emlékházban Bontovics Ilona lokálpatrióta polgári kapukról készült felvételeiből állítanak ki, az Andrássy Úti Társaskörben pedig Zentai Péter 4 Dimenzió című tárlata nyílik meg a jeles naphoz kapcsolódva. A Soproni Fotóművészeti Kör bástyagödörbeli Jel című kiállításán modern és ősi szimbólumokat megörökítő alkotások kaptak helyet.

Ebben az évben Danis Jánosnak ítélték oda az Év Fotográfusa címet, az Év Fotóművészeti Alkotócsoportjának a Biatorbágyi Fotóklubot választották meg. A kitüntetéseket a Magyar Fotográfia Napja alkalmából vasárnap adták át Cegléden, a Kossuth Múzeum ünnepi rendezvényén. Az ünnepélyes eseményhez és a Magyar Fotográfia Napjához kapcsolódva a ceglédi múzeumban pedig megnyitották a 29. MAFOSZ Szalont is.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Szegeden fiatalokkal konzultál Mihalovics Péter miniszteri biztos

„Csak a fiatalokkal együttműködve lehet olyan országot építeni, amely valódi jövőképet nyújt számukra, ezért az ifjúság ügyét ezentúl stratégiai területként kell kezelni” – vallja Mihalovics Péter miniszteri biztos, aki párbeszédre hívta az érintett korcsoportot képviselő szervezeteket és civileket. Csütörtökön délelőtt a megyeházán ismertette velük az Új Nemzedék Jövőjéért programot, és mint portálunknak elmondta, számít a résztvevők építő jellegű javaslataira, ötleteire.

Bővebben...