FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Magyar hadifoglyok és emigránsok a Szovjetunióban a két világháború között

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Szeretettel meghívjuk a Magyar Történelmi Társulat kihelyezett ülésére, amelyen 2012. szeptember 25-én (kedden) 17 órától Petrák Katalin a Politikatörténeti Intézet ny. tudományos tanácsadója
Emberi sorsok a 20. században. Magyar hadifoglyok és emigránsok a Szovjetunióban a két világháború között
címmel tart előadást.

Ezt követően Kaba Eszter levéltáros tart prezentációt a két világháború között a Szovjetunióban élt magyarok adatbázisáról Helyszín: a Politikatörténeti Intézet I. emeleti konferenciaterme (1054 Bp., Alkotmány u. 2.)


Petrák Katalin: Emberi sorsok a 20. században

Magyar hadifoglyok és emigránsok a Szovjetunióban a két világháború között


A szerző – előző, Magyarok a Szovjetunióban, 1922–1945 c. kötete után – a kutatás sugarát kiterjesztve az első világháborúban fogságba esett magyar katonák történetének ered a nyomába. Feltárja azokat a nagyon különböző, de mindig szívszorító emberi sorsokat, amelyek az Oroszországban, illetve a Szovjetunióban rekedt katonákra vártak. Kinek sikerült hazatérnie, és hogyan? Szökéssel, óriási kerülővel Japán felé, vagy fogolycserével, diplomáciai úton és politikai döntések nyomán? Aki nem jött haza, miért nem jött, hogyan találta meg boldogulását “odakint”, annyira messze szülőhazájától?
A kötet szükségképpen torzó – lehetetlen minden emberi sors nyomába eredni és minden magyarázatot, körülményt feltárni, a szerző mégis megkísérli az összes rendelkezésére álló forrás (levéltárak anyagai, visszaemlékezések, mártír-emlékkönyvek) nyomán a legteljesebb történetet elmondani.

A kötet…

• megrendelhető a Napvilág Kiadó honlapjáról

30% kedvezménnyel megvásárolható a Magyar Történelmi Társulat szeptember 25-i ülésén a Politikatörténeti Intézetben

• hétköznaponként 9.00-16.30 (pénteken 9.00-14.00) között szintén 30%-os kedvezménnyel kapható a Napvilág Kiadó szerkesztőségében (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés