FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Barangold be a fővárost regényhelyszínként

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Mostantól Budapest is megismerhető regényhelyszínként, a MOME Kreatív Technológia Labor, az MTA SZTAKI és a Petőfi Irodalmi Múzeum által közösen létrehozott alkalmazás, a Hajnali háztetők - Irodalmi séta című fejlesztésnek köszönhetően. Az okostelefonra feltölthető alkalmazással Ottlik Géza a Hajnali háztetők című kisregénye elevenedik meg egy interaktív irodalmi séta során.
 Születésének századik évfordulója tiszteletére, egy irodalmi séta keretében Ottlik Géza a Hajnali háztetők című kisregénye elevenedik meg. A MOME Kreatív Technológia Labor, az MTA SZTAKI és a Petőfi Irodalmi Múzeum által közösen fejlesztett alkalmazás, a Hajnali háztetők - Irodalmi séta az eredeti regényrészleteket fotóval, filmmel és más digitális tartalmakkal vegyíti; résztvevői a regény cselekményszálát követve a Mechwart ligettől az Egyetem térig barangolva ismerhetik meg a történet szereplőit és helyszíneit, idézhetik fel az 1930-as évek Budapestjét.
 
Az okostelefonra készült ingyenes alkalmazás - mely szeptember 18-tól tölthető le - úgynevezett lokatív technológiával készült, középpontjában a kisregény helyszínekhez kötött, élményszerű megismerése áll. A séta során elolvashatók és meghallgathatók az aktuális szöveghelyek, valamint a több mint háromszáz archív dokumentum (például a korabeli írott sajtóanyagok, zene- és filmbejátszások, fényképek, amelyeket 13 intézményből gyűjtöttek). A tájékozódást egy kortárs és egy 1938-as Budapest-térkép segíti. A nagyjából 16 km hosszú, 6 órányi, részletekben is bejárható, 16 pontot érintő séta során - akárcsak a könyv olvasásakor - lassan áll össze a történet. A regény elhangzó részletei szövegesen is megjeleníthetők, a sétáló elmentheti kedvenc idézeteit, a helyszíneken készített fényképeket is csatolhat a szövegrészekhez. Ha valaki nem a könyv cselekménye szerint halad a helyszínek között, egy interaktív naptár segítségével követheti, éppen hol jár a kisregényben.
 
(Forrás: kotvefuzve.postr.hu/Kultúra.hu)
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés