FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Az NKKI benyújtotta kulturális közfoglalkoztatási programkoncepcióját a Belügyminisztériumba

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Amint arról már korábban beszámoltunk, a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet kulturális közfoglalkoztatási koncepciót állított össze, melyet néhány nappal ezelőtt benyújtott a Belügyminisztériumba.

Az NKKI a program előzményeként 2013. január 25-én felhívást intézett a magyarországi önkormányzatokhoz, közművelődési intézetekhez, egyházakhoz és civil szervezetekhez – mintegy 15.000 címzetthez – a kulturális közfoglalkoztatási programhoz való csatlakozási szándékuk és igényeik felmérése érdekében. A válaszadási határidő lejárta után az igényfelmérés adatai a következők:
- 1.352 önkormányzati, 338 intézményi és 585 civil szervezeti visszajelzés érkezett az együttműködési szándékra, összesen 2.102 szervezet nyújtott be igényt országszerte.
- A leendő partnerek összesen 5.774 fő kulturális közfoglalkoztatottra nyújtottak be igényt.
- Összesen 1.480 magyarországi település jelzett vissza partneri szándékkal.

A felmérés alapján elmondható, hogy óriási az érdeklődés az NKKI által felvázolt program iránt, illetve a kulturális, közművelődési területen dolgozó közösségi munkás hálózat felállítására, mely az előzetes egyeztetések következtében az intézet szándékai szerint elsődleges hangsúlyt kap, míg a kisebb arányban igényelt, egyéb kulturális feladatokra irányuló közfoglalkoztatás nem kerül megvalósításra.

A kulturális közmunka program keretében 3420 fő közösségi munkás foglalkoztatására adta be koncepcióját az NKKI, mely célkitűzésiben, szakmai jelentőségében és hasznosságában is eltér az általános közfoglalkoztatási programoktól. A mintaprogrammal közel 1500 településen, több mint 2000 szervezet bevonásával kívánja az Intézet elindítani a közösségi és társadalomfejlesztési programot, melynek elbírálása április közepén várható.

A program – pozitív elbírálás esetén - előre láthatóan 2013. május 1-től 2014. április 30-ig tart majd, mely a napokban elinduló, más regionális közfoglalkoztatási programoktól eltérően a nyár elejére érheti el a több ezres foglalkoztatási létszámot.
 

Forrás:
NKKI
Módosítás dátuma: 2013. március 04. hétfő, 13:06  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Tanulmányút Zalaszentgrótra

Tanulmányút a Zalaszentgróti Kistérségbe 
Házigazda: Zalai Hazatérők Egyesülete

Az NCSSZI-MOII Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda tanulmányutat szervez Zalaszentgrótra, melynek célja a Zalai Hazatérők Egyesületének modellprogramján keresztül a kistérségekben, térségi központokban végzett ifjúsági munka tanulmányozása, valamint ehhez elméleti és gyakorlati alapokat adni, ezáltal is elősegítve a térségekben dolgozó fiatalokkal foglalkozó szakemberek, önkéntesek munkáját.

Bővebben...