FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Négy megye műemléki leltára készül el uniós forrásból

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Uniós forrás felhasználásával Fejér, Heves, Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén megye műemlékeit térképezik fel.

Ezeket írott, valamint elektronikus formában elérhetővé teszik mindenki számára - hangzott el az Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány hétfői székesfehérvári projektnyitó rendezvényén.

Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki, hogy a Szent István-emlékévben országos szintű kezdeményezés indul el a városban és annak alapját a Székesfehérvárról megjelentetett topográfiai kiadvány adja.

L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke szerint komoly adósságok vannak a magyarországi műemlékvagyon esetében, többek között a nyilvántartás területén. Fontosnak nevezte, hogy elektronikus műemléki topográfiai anyagok is születnek majd.

Orosz Bálint, a Belügyminisztérium örökségvédelmi főosztályvezetője elmondta, hogy a topográfiának a dokumentáláson, kutatáson túl fontos feladata a társadalom figyelmét ráirányítani a környezetükben lévő értékekre.

Entz Géza művészettörténész, a program szakmai vezetője elmondta, hogy egy 2009-ben megjelent székesfehérvári kötet lesz az etalon, azt szeretnék tovább fejleszteni, a modern igényekhez igazítani. Jelezte, hogy létezik egy internetes munkafelület, amelynek felépítése megegyezik a később kiadandó kötetek szerkezetével és ott a szövegek mellett rajz- és fotódokumentációk, valamint GPS-koordináták is megtalálhatók lesznek.

Kiemelte: az örökségvédelem nemcsak arról szól, hogy nem romboljuk le az épített örökséget, hanem arról is, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tesszük. Megjegyezte, hogy ennek érdekében jövőre 5-7 kötet kiadását tervezik a projekt keretein belül.

A Társadalmi vállalkozás fejlesztése a műemléki topográfiai feladatok ellátására című programban a szakemberek - megfelelő előkészítés után - házról házra bejárják a terepet, és leírják az értékeket.

A feldolgozás részét képezi az utca- és településszerkezet, a helytörténet, a táj és az épített elemek kapcsolata is. Az elkészült topográfiát útikönyvként, informatikai adatbázisként, fejlesztési dokumentumként is használni lehet a jövőben.

A 2015. március 31-ig tartó, 90 millió forint összköltségű program hosszú távú célja újszerű, innovatív foglalkoztatási program kidolgozása.

A nyertes Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány célul tűzte ki, hogy húsz fő bevonása és képzése után tíz főt foglalkoztatva piacképes nonprofit kft.-t hoz létre, amely helyi közcélokat, állami feladatokat is ellát majd, miközben önfenntartóvá válik.

A projektben a műemléki feladatok állami átszervezése miatt munkanélkülivé vált, speciális műemlékes tudással bíró álláskeresők felkészítése és foglalkoztatása zajlik majd.

Forrás: MTI
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Mihalovics Péter: Kaposvár felismerte, hogy a fiatalok versenyképessége a városét is fokozza

Az Új nemzedék jövőjéért program koordinációjáért felelős miniszteri biztos, Mihalovics Péter szerint Kaposvár felismerte, hogy a fiatalok versenyképessége a városét is fokozza.

A miniszteri biztos a programot bemutató országos körút kaposvári állomásán tartott szerdai sajtótájékoztatón példaként a Kaposvári Fiatalok a Városért Egyesület tevékenységét, a fiatalok fogyasztóvédelmi tájékoztatását, ezzel tudatos vásárlóvá való nevelését, valamint a diákpolgármester-választást hozta fel, egyúttal reményét fejezte ki, hogy az Új Nemzedék Jövőért Program "egyik fellegvára lesz Kaposvár, és egyik legnagyobb haszonélvezői lehetnek a kaposvári és somogyi fiatalok".

Bővebben...