FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A magyarországi nemzetiségek hagyományos kultúrája

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti, Néprajzi Tagozata, valamint az MTA BTK Zenetudományi Intézet konferenciát rendez 2013. november 14. és 15. között A magyarországi nemzetiségek hagyományos kultúrája címmel.
A néprajzi tagozat szakmai programjának egyik legfontosabb eleme a nemzetiségek kultúrájának gondozása. Ezek a közösségek nyelvi elzártságukból, periferiális helyzetükből fakadólag megőrizhettek olyan kulturális jelenségeket, melyek sem a többségi, sem az anyanemzet szellemi tárában már nem találhatóak meg, ezért különösen fontossá válik az egymás mellett élő népcsoportok hagyományozott értékeinek, belső mozgásainak, áramlásainak vizsgálata. 
Erdélyi Zsuzsanna, az Akadémia Népművészeti, Néprajzi Tagozatának vezetője így fogalmazott a november 14–15. között megrendezésre kerülő konferencia céljairól:
"Annyi történelmi viszontagság, mindenféle változás után eljött az ideje annak, hogy ismét nekilássunk és korunk igényének, szemléletének megfelelően folytassuk azt, amit a 20. század brutalitása megakasztott. Nemcsak megakasztott, hanem gyilkos indulatokkal is beszennyezett. Kelet-Közép-Európa ennyire vegyes népességű tájain helyre kell állítani – amennyire lehet – a Ferenc József-i kor toleranciáját, az egymás mellett–együtt élés lelki-szellemi bázisát.
Jelen vállalkozásunk e szándék jegyében indul el. Reméljük, hogy a szakmánk kínálta lehetőség segítheti tervünk megvalósulását, és az adott körülményeink között is megfonható emberi kötelékek erejét."

A konferencia részletes programját ide kattintva érhetik el.
Módosítás dátuma: 2013. november 12. kedd, 11:52  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés