FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Egy ösztöndíj, amihez nem kell messze menni!

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Szombathelyi nyári egyetem

A temérdek külföldi ösztöndíj között érdemes odafigyelnünk azokra a kiváló programokra, amelyeken hazánkban van lehetőség részt venni. Ilyen például a hamarosan megpályázható Szombathelyi Osztrák-Magyar Nyári Egyetem.

Szombathelyi nyári egyetem

Szombathelyi nyári egyetem

A Bécsi Egyetem Európai és Összehasonlító Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének Finnugor Tanszéke és a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi Savaria Egyetemi Központjának Uralisztikai Tanszéke immár több mint huszadik alkalommal rendezi meg nyári egyetemét osztrák és magyar egyetemi és főiskolai hallgatók számára, akik magyar illetve német nyelvtudásukat szeretnék fejleszteni. A két nyelv aktív használatára épülő kurzus során három héten keresztül intenzív nyelvórákon, illetve országismereti és kulturális programokon és kirándulásokon vehetnek részt a sikeres pályázók. Az ösztöndíj lehetőségről Csire Mártával, a Bécsi Egyetem Finnugor Tanszékének magyar lektorával és a nyári egyetem vezetőjével beszélgettem.

Mióta létezik a nyári egyetem és hogyan született az ötlet?

A nyári egyetem ötletét a kelet-közép-európai változások és a magyarországi rendszerváltás hozta magával: az osztrák oktatási minisztérium a felsőoktatási kooperáció keretében nyitni szeretett volna a szomszédos, illetve más kelet-európai országok felé a kilencvenes évek elejétől. Ennek egyik leghatékonyabb módja az volt, hogy bilaterális nyári egyetemeket hoztak létre, ahol az osztrák hallgatók és az együttműködő ország diákjai egymás nyelvét illetve kultúráját tanulhatták. Ezeknek az együttműködéseknek a keretében jött létre az Osztrák-Magyar Nyári Egyetem is, amelyet 1992-ben rendeztek meg először. Az első helyszín Keszthely volt, majd 2003-ben átkerült a rendezvény Szombathelyre. Jelenleg évente 24 osztrák, illetve 24 magyar egyetemi és főiskola hallgató vehet részt a kurzuson, ahol négy anyanyelvi tanár vezetésével kb. 12 fős csoportban zajlik az oktatás középhaladó és haladó szinten.

Mit ajánl a nyári egyetem?

A program gerincét a nyelvkurzusok alkotják, ez napi négy óra délelőtti intenzív nyelvtanulást jelent. A nyelvórákon kívüli programokban úgyszintén támogatjuk mindkét nyelv használatát, a magyar és osztrák hallgatók közös feladatokat kapnak, kis projektekben dolgoznak együtt, s így egymástól is tanulnak nem tantermi körülmények között. Az oktatáson túl magyar-osztrák témájú kultúrtörténeti előadásokat hallhatnak a diákok. Közös múzeumlátogatásokat, filmestéket szervezünk, közös sportprogramokon is részt lehet venni, hétvégéken pedig egy magyarországi és egy ausztriai egész napos kirándulás egészíti ki a programot.

Minden sikeres pályázó ösztöndíjat kap, ami azt jelenti, hogy a három hetes oktatást, a szállást, az ellátást, illetve az általunk szervezett programokon való részvételt az osztrák és a magyar oktatási minisztérium közösen finanszírozza. A résztvevőkre háruló költség egy minimális regisztrációs díj.

Miben ad a nyári egyetem többet, mint egy tradicionális intenzív nyelvkurzus?

Nagyon fontosnak tartjuk a kommunikatív nyelvoktatást, az aktív nyelvhasználatot és a tanórán kívüli tanulási formákat. A visszajelzésekben az egyik fontos dolog, amit a magyar hallgatók említeni szoktak, hogy lehetőségük volt megtapasztalni, hogy másképp is lehet nyelvet tanulni, mint ahogy azt előtte gondolták; nem feltétlenül csak a tesztmegoldások bebiflázása és a nyelvtani helyesség a fontos, nem a nyelvvizsgára tanulunk, hanem a cél a valós kommunikáció, az, hogy megismerhessünk más kultúrából érkező embereket, tapasztalatokat cserélhessünk, megértessük magunkat és megértsünk másokat. Nem kis fáradságba kerül feloldani a magyar diákok gátlásait, de sikerül, és ez aztán nagy örömet okoz. A hallgatók közül sokan kapnak kedvet külföldi tanulmányokhoz pl. Erasmus-szemeszterhez, ahonnan hazatérve maguk számolnak be arról, mennyire kinyílt számukra a világ ezáltal.

Azt értem, hogy a magyar diákok körében miért ilyen népszerű a program, de az osztrák diákok általában milyen okból érdeklődnek a magyar nyelv és kultúra iránt?

Amikor Magyarország EU-s csatlakozása után a magyar az unió hivatalos nyelve lett, ugrásszerűen megnőtt a magyarul tanuló diákok száma. Ez a szám mostanra kissé visszaesett, jelenleg inkább a személyes kapcsolatok, a karrier és sok esetben a származás (migránsok második, harmadik generációs gyermekei) motiválják az osztrák diákokat a nyelvtanulásban. A Bécsi Egyetemen van hungarológia illetve magyar mint idegen nyelv tanári szak, tolmács- és fordítóképzés. Sok hallgató csak a nyelvórákat veszi fel más szakja mellé az intézetben. Bizonyos szakfőiskolákon és egyetemeken (pl. Eisenstadti Főiskola vagy a Bécsi Agrártudományi Egyetem) szintén van magyaroktatás. A mi hallgatóink elsősorban a Bécsi Egyetemről érkeznek hozzánk, de vannak köztük közgazdasági, jogi egyetemisták is, akik elsősorban a nyelv iránt érdeklődnek.

Mit üzenne azoknak, akik idén szeretnének pályázni?

Március körül minden magyar felsőoktatási intézménynek kiküldjük a programról szóló információt, és május közepéig várjuk majd a pályázatokat, amelyeknek a kitöltött jelentkezési lapot, az utolsó lezárt egyetemi félév tanulmányi eredményeit, német nyelvvizsga bizonyítványt és egy motivációs levelet kell tartalmazniuk. Fontos: a kurzus kizárólag nem német szakos hallgatóknak szól, elsősorban az ő nyelvtudásuk fejlesztéséhez szeretnénk lehetőséget kínálni. Ha valaki megfelel a pályázati feltételeknek, szeretne németül tanulni (másképp, mint az egyetemi vagy iskolai órákon), szívesen ismer meg más kultúrákat és embereket, s vidám és élményekben gazdag három hetet szeretne Szombathelyen tölteni 2014. július 6. és 25. között, feltétlenül adja be a jelentkezését!

Molnár Judit

A cikket az Európai Ifjúsági Portál facebook oldalán kommentelheted.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés