FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Négynapos ünnep a Várkert Bazár átadása alkalmából

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A Várkert Bazár megújult épületegyüttesét április 3-án, nyilvános avatóünnepség keretében adják át a közönségnek, majd ezt követően április 6-ig tartó programsorozattal ünneplik a kétszáz éve született tervezőt, Ybl Miklóst, és a megújult műemléket. A fejlesztés második ütemében - amely a tervek szerint augusztus 28-ig zárul - befejezik a multifunkcionális rendezvénytermet, a mélygarázst, valamint a budavári királyi kertek rekonstrukcióját is.

Egy hét múlva befejeződik a fejlesztés első üteme

"Mérhetetlen nagy adósságot törlesztünk ezen az avatóünnepségen a Várkert Bazár átadásával saját fővárosunkkal és saját nemzeti közösségünkkel szemben" - hangoztatta L. Simon László, a Várkert Bazár megújításával megbízott kormánybiztos az átadás részleteiről tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy jelenleg még több mint 800 ember dolgozik a helyszínen, azonban egy hét múlva a fejlesztés első üteme teljesen befejeződik.
Miután Orbán Viktor miniszterelnök átadja az épületet, háromnapos ünnepi rendezvénysorozat veszi kezdetét a Bazár területén és több fővárosi helyszínen az Ybl-bicentenáriumhoz kapcsolódóan.
Az átadást és az ünnepi műsort követően a Bazár déli palotájának tereiben három kiállítás is megnyílik 3-án: a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Ostromok és hétköznapok címmel a Várkert Bazár területének történetét mutatja be a felújítás során fellelt régészeti emlékek alapján, A modern reneszánsz derült idomai című tárlat Ybl műveiből válogat és a Bazár építkezésének történetéről számol be, a műemlék rekonstrukciójának munkálataiba pedig az Egy építkezés képei című fotókiállítás ad betekintést.

Programok az Ybl-bicentenáriumhoz kapcsolódóan

L. Simon László arról is szólt, hogy Ybl Miklós április 6-i, 200. születésnapjához kapcsolódva számos ünnepséget rendeznek. Április 4-én fogadást tartanak azok tiszteletére, akik az épület megmentéséért csaknem két évtizeden át dolgoztak, április 5-én az Ybl Egyesület szervezésében koszorúzás lesz Ybl Miklós szobránál, bemutatják a Magyar Nemzeti Bank által kibocsájtott Ybl-emlékérmet és a Magyar Posta emlékévhez kapcsolódó alkalmi bélyegblokkját, majd helyszíni bejárást tartanak a Bazár épületében a vezető építészek vezetésével.
Április 6-án a Szent István bazilikában misét celebrálnak Ybl Miklós tiszteletére, majd az Operaházban rendeznek több vezetett programot. Este itt kerül sor az Ybl Miklós-díjak átadására, amelyet bicentenáriumi díszhangverseny követ.

Áder János köztársasági elnök, L. Simon László, a budai várnegyed megújításáért felelős kormánybiztos és Nagy Gábor Tamás, az I. kerület fideszes polgármestere a helyszínen (Fotó: MTI/Beliczay László)
Áder János köztársasági elnök, L. Simon László, a budai várnegyed megújításáért felelős kormánybiztos és Nagy Gábor Tamás, az I. kerület fideszes polgármestere a helyszínen (Fotó: MTI/Beliczay László)
L. Simon László a Várkert Bazárral kapcsolatban kiemelte, hogy az 1875-1883 között, Ybl tervei alapján készült neoreneszánsz épületegyüttes építése óta számos viszontagságon ment keresztül, 1984-óta teljesen zárva van, 1996-ban pedig felkerült a World Monuments Found (WMF) műemlékvédő szervezet a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékeit nyilvántartó listájára.
Elmondta, hogy az épület megépítése óta küzd funkcionális problémákkal, sem Ybl korában, sem később nem tudta kiszolgálni megfelelően a közönséget.

Augusztus végéig kész lesz a mozgólépcső és a látványlift is

"A korábbi problémákat átgondolva az építészek most olyan koncepciót dolgoztak ki Zumbok Ferenc korábbi kormánybiztos irányítása mellett és a Várgondnokság, valamint a Budavári Önkormányzat közreműködésével, amely hosszútávon fenntartható működést garantál az épületnek" - emelte ki.
Elmondta, hogy április 3-án átadják a teljesen megújult épületegyüttest, a második ütemben augusztus 28-ig pedig befejezik a multifunkcionális rendezvénytermet, a mélygarázst valamint a budavári királyi kertek rekonstrukcióját. Ekkorra megújul a Lánchíd utca is, amely új burkolatot és kerékpársávot kap, valamint a vízhordó lépcső mellé mozgólépcső és látványlift is készül, amely biztosítja az összeköttetést a Duna-part és a budai Vár között.

Az épületben összesen 2500 négyzetméternyi kiállítótér fogadja a látogatókat és egy 900 négyzetméteres rendezvényterem is helyet kapott. Az Ybl tervei alapján épült komplexumból 8988 négyzetméternyi épületrészt újítottak fel, a mélygarázzsal együtt pedig 17 722 négyzetméternyi új területet építenek hozzá. Továbbá 8734 négyzetméter nagyságú kertet és udvart is kialakítanak, amely a várakozások szerint 250 ezer látogatót vonzhat évente.

- See more at: http://magyarhirlap.hu/negynapos-unnep-a-varkert-bazar-atadasa-alkalmabol#sthash.vQI7PC1s.dpuf

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés