FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Milyen a jó újságíró?

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Milyen egy jó gyakornok, mennyire könnyű/nehéz ma bekerülni a médiába, milyen készségekre van szüksége annak, aki sikeres újságíró szeretne lenni? Kíváncsi vagy, hogy ezekre a kérdésekre milyen válaszai vannak neves újságíróknak, a médiában dolgozó szakembereknek? Ha igen, ott a helyed az április 28-án az EDUTUS Rendezvényközpont tartandó XIII. Felsőoktatási Média Konferenciának. Az említett kérdésekkel foglalkozó kerekasztal-beszélgetésen részt vesz többek között Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője, Murányi András, a Nemzeti Sport főszerkesztő-helyettese, valamint Réz András filmesztéta.

Ki tud kérdezni? címmel tartják meg azt a beszélgetést, amelyen médiamunkások és sztárok beszélgetnek arról, hogy milyenek a frissdiplomás újságírójelöltek, vannak-e különbségek a mostani és a közel- vagy régmúlt újságíró-fiataljai között, illetve milyen mértékben tudnak jelentősebb, felelősségteljesebb feladatokat rájuk bízni a gyakorló újságírók.

Murányi András úgy véli, sajnos egyre kevesebb az olyan fiatal, aki legalább megközelítőleg kész lenne a munkára. „Többségének van némi általános ismeretanyaga a szakmáról, de a hozzáállást, az alázatot és a globális ismeretek elsajátítását illetően mostanság rengeteg negatív tapasztalatom van” – teszi hozzá.

Habár a kép nem túl pozitív, azért a Nemzeti Sport főszerkesztő-helyettese szerint az esélyt nem szabad elvenni senkitől. „Időtől, kortól, mindentől függetlenül amondó vagyok, hogy bizalmat kell adni a fiataloknak, segíteni kell őket. Ugyanakkor arra nincs időm és energiám, hogy hatszor-hétszer is megmutassam vagy elmagyarázzam ugyanazt. Ha három-négy alkalom után is Ablak-zsiráfosat kell játszanom, akkor nincs miről beszélni. E tekintetben egyébként mind több a pozitív tapasztalatom: az esetek többségében háromnál többször már nem kell elmondanom ugyanazt” – magyarázza Murányi András

Sok fiatal úgy gondolja – emeli ki a főszerkesztő-helyettes, hogy szinte nulla munkával is lehet sikeresnek lenni. „Ez a tendencia hallgatók hozzáállásán is érződik, ezért a vonatkozó kurzusokon úgy nagyjából kétszer elmondom, hogy a hosszú távú, megalapozott, hiteles és sikeres karrierért általában meg kell dolgozni” – mondja.

Kurzusain kemény tempót diktál – ahogy fogalmaz –, éppen azért, hogy a „kezeim közül kikerülő fiatalok ne kívülállóként, hanem gyakorlati elemekkel is tisztában lévő, munkára kész kollégaként kerüljenek későbbi munkahelyükre”. Az újságírói alapismeretek, a múlt és a közelmúlt megismerését szolgáló tesztek, az obligát hibakeresések (stb.) mellett szinte kizárólag gyakorlati, azonnal megoldandó feladatsorokat ad nekik, hiszen „abból tanulnak a legtöbbet, ha – mondjuk – harminc percük van elérni Gundel Takács Gábort… és utána harminc percük van megírni az interjút”. Murányi András megjegyzi: „a hirtelen betoppanó, híres meglepetésvendéggel felkészülés nélkül készítendő beszélgetéseket különösen szeretem: lehet, hogy közben a hallgató tízszer leizzad, ellenben megtanulja, mit kell tenni hasonló helyzetben élő adás közben vagy akkor, ha már csak húsz perc van lapzártáig”.
(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2014. április 26. szombat, 22:09  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Mihalovics Péter: Kaposvár felismerte, hogy a fiatalok versenyképessége a városét is fokozza

Az Új nemzedék jövőjéért program koordinációjáért felelős miniszteri biztos, Mihalovics Péter szerint Kaposvár felismerte, hogy a fiatalok versenyképessége a városét is fokozza.

A miniszteri biztos a programot bemutató országos körút kaposvári állomásán tartott szerdai sajtótájékoztatón példaként a Kaposvári Fiatalok a Városért Egyesület tevékenységét, a fiatalok fogyasztóvédelmi tájékoztatását, ezzel tudatos vásárlóvá való nevelését, valamint a diákpolgármester-választást hozta fel, egyúttal reményét fejezte ki, hogy az Új Nemzedék Jövőért Program "egyik fellegvára lesz Kaposvár, és egyik legnagyobb haszonélvezői lehetnek a kaposvári és somogyi fiatalok".

Bővebben...