FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Kutatók Éjszakája: klónozás és csillagmustra Szombathelyen

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Klónozás, a fák belsejének három 3D-s technológiával végzett vizsgálata, valamint csillagmustra is szerepel a Kutatók éjszakájának szombathelyi programjai között, amelyeknek szeptember 26-án a Savaria Egyetemi Központ (SEK), az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház, valamint a Kámoni Arborétum ad otthont - tájékoztatták az MTI-t szeptember 22-én a szervezők.

Az egyetemen a 2015-ben induló gépészmérnökképzés oktatói is bemutatót tartanak majd a tanszéken folyó kutatásokról. Megnyitják az egyetemi laboratóriumokat is a látogatók előtt, ahol izgalmas fizikai és kémiai kísérleteken túl a klónozás rejtelmeibe is bepillanthatnak az érdeklődők. Lesz éjszakai rovarvadászat, a látogatók hallhatnak előadást a száz millió évvel ezelőtti erdők növényvilágának fejlődéséről vagy a trópusi kutatómunka szépségeiről és veszélyeiről, de elektronmikroszkópot használva egy időre akár maguk is kutatókká válhatnak.
Az Iseumban a két világháború közötti szombathelyi zsidóság történetéről hallható előadás, ezt követően pedig a római kori utak és építmények érdekességeiről hallhatnak az érdeklődők, és egy könyvbemutatót is tartanak, amelyen a római korral foglalkozó fiatal kutatók konferenciakötetét ajánlják az érdeklődők figyelmébe.
A szombathelyi Kámoni Arborétumban az energetikai faültetvénnyel, különböző erdei mérőműszerekkel, köztük például a fák belsejének állapotát 3D-ben mutató Fakoppal, és olyan furcsa nevű növényekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, mint a "fekete sárkány".
Az arborétummal szomszédos ELTE Csillagászati Obszervatóriumban távcsöves megfigyeléssel és interaktív csillagászati kiállítással várják az érdeklődőket.
(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés