FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Stratégiai cél a kulturális alapellátás fejlesztése

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A kulturális kormányzat alapcéljai között szerepel a kulturális alapellátás biztosítása mindenkinek és a kulturális közösségfejlesztés - közölte a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) szerdai budapesti konferenciáján megtartott előadásán az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Hoppál Péter a kulturális alapellátásról szóló expozéjában hangsúlyozta, hogy minden állampolgárnak alanyi jogon hozzáférést kell biztosítani a kulturális értékekhez, és lehetőleg részvételi lehetőséget a kulturális érték- és közösségteremtésben azok számára is, akik eddig nem tudtak részt venni a kulturális javak fogyasztásában. Mindebben kulcsszerepe van a közösségi tereknek, ezért az államtitkárság felkérte a Belügyminisztériumot egy olyan regiszter összeállítására, amely összegzi, hogy melyik magyar településen milyen kulturális alapellátásra alkalmas infrastruktúra áll rendelkezésre.

Fotó: Csákvári Zsigmond

Bizonyos területekről természetesen az államtitkárságnak is van naprakész kimutatása - hangsúlyozta Hoppál Péter, kiemelve a könyvtári hálózatot. Mint emlékeztetett, mára megvalósult a teljes könyvtári lefedettség, a legkisebb településekre könyvtárbuszok szállítják az olvasnivalót.


Hoppál Péter fontos eredményként értékelte a szakmával folytatott párbeszéd intézményesítését, szeptemberben ugyanis húsz országos hatáskörű művészeti szervezettel elindult a Kulturális Alapellátás Kerekasztala. A résztvevők köre várhatóan még bővül, és a következő ülést is a tervezettnél korábban, már januárban megtartják - árulta el.

A feladatok mellé forrást is kell rendelni - ismerte el az államtitkár: beszámolója szerint szerdán kezdődött meg az Országgyűlésben a költségvetés vitája, és ha sikerül megtartani a pozíciókat, 1790 magyar önkormányzatban nőni fog a kulturális normatíva. Az államtitkárság javaslata szerint ugyanis a kulturális normatívára jövő évtől meghatároznak egy településenkénti 1,2 millió forintos minimumösszeget; ez egy 500 fős falunál a jelenlegi forrás megduplázását jelenti - közölte, hozzátéve: a szakma segítsége is kell ahhoz, hogy ezt a többletforrást minőségi kultúrára költsék az önkormányzatok.

Fotó: Csákvári Zsigmond

Hoppál Péter a kulturális alapellátás sikeres példái között említette, hogy a Filharmónia Magyarország Kft. 240 ezer gyereket vitt be koncertjeire, az OperaKaland programban pedig 2013 óta 77 ezer gyerek és diák vehetett részt operaelőadáson. Az Országos Könyvtári Napok több mint 5 ezer programján 150 ezren vettek részt idén, a Múzeumok éjszakájához országszerte 432 intézmény csatlakozott 4 ezernél több rendezvénnyel, a Kutatók éjszakája során pedig 101 intézmény 2344 programmal várta a 70 ezer érdeklődőt.

A közeljövő feladatainak az államtitkár többek között a szakmai javaslatok összegzését, majd ezek alapján konkrét program meghatározását jelölte meg; ebben segít majd a Kulturális Alapellátás Kerekasztala is - fűzte hozzá.

(MTI)

Módosítás dátuma: 2014. november 24. hétfő, 19:51  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A teljes hallgatói érdekképviselet felsorakozott régi-új elnöke mögött
Ünnepi tisztújító közgyűlésén a 2017-18-as év vezetőségéről döntött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Gulyás Tibornak, a HÖOK elnökének további két évet szavazott meg a Közgyűlés. Az elnök, az elnökség és felügyelő bizottság megválasztása mellett az ülés ünnepi hangulatát emelte a Magyar Egyetemisták és Főiskolák Szövetségének (MEFESZ) megalakulásának 60., a HÖOK megalakításának pedig 20. évfordulója.
Bővebben...