FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Kenyér- és péksütemény-fesztivál, 2015. május 9-10. Budavári Palota Savoyai és Halászó Fiú terasz

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
„Minden eddiginél gazdagabb programmal és kínálattal várjuk az érdeklődőket a Kenyér- és Péksütemény-fesztiválon a Budai Várban!”-áll a beharangozóban.

A hagyományos ízek és programok fesztiválján a kenyéré volt a főszerep, „mindennapi kenyerünknek” negyedik éve rendeznek fesztivált a Budai Várban. A gasztronómiai fórumra nem csak a kenyérsütő pékek és pékségek, cukrászok voltak hivatalosak, de ott voltak a többi élelmiszeripari cégek képviselői is: a Gallicoop az új pulykatermékeit kóstoltatta, a dr. Oetker újszerű, főzés nélkül készítendő porokat ajándékozott, de volt gyerekeknek és gyerekek által is készíthető kekszpor is, a Kaiser’s és a Csabai szalámikat, kolbászokat ajánlott és kínált kóstolásra, a Gárdonyi Teaháznál is ki lehetett próbálni vásárlás előtt, hogy milyen íze van az adott tea-keveréknek, a Fittej tejtermékeit ismertette a széles közönségnek…

Noha a rendezvény célja felsorakoztatni „az ország minden részéről érkező pékeket, híres nagymestereket és a nevezetes pékségek jellegzetes kenyereit, megismertetni a kenyérsütés és péksütemény-készítés tájanként megegyező és eltérő szokásait, a hagyományos ízektől a legújabb technológiákkal készülő ínycsiklandozó édes és sós finomságokat”, a rendezvényen végül viszonylag kevés hagyományos pékség jelent meg. A kínált termékeik között volt viszont rozsos, krumplis, kukoricás, hagymás, sárgarépás-magos kenyér, ezeket kóstolni is lehetett, olivás bagett, édes és sós kifli is szerepelt a kínálatukban.

Volt viszont annál több kürtős kalács, kakaós csiga, édes és sós sütemények, tájjellegű látványpékség, lacikonyha bőséggel, krumpliszerpentin, lángos, tapasztott kemence és a rajta sült kenyérlángos, főtt kukorica, nyalánkságok drága vásári portékákkal, medvecukorral és vajkaramellel…

A lisztérzékenyek számára speciális termékeket készítő termelők is jelen voltak a fesztiválon.

A kiállításhoz egyéb gasztronómiai „szegmensek” is csatlakoztak, így a teljesség igénye nélkül: a baromfiágazat mellett a sajtbemutatók, és a porpaprika-készítők mutatták be termékeiket, és voltak kisebb-nagyobb lekvár- és méz-ínyencség készítők is: ők házi készítményt, illetve monostorban főzött, rendkívüli minőségű lekvárokat, szörpöket kínáltak.

A Vitaricum zöldségkert friss, zamatos zöldségeket kínált.

A kézi készítésű varrott-hímzett-faragott termékek nemcsak a szemünket gyönyörködtették, de ajándéknak is kitűnőek.

A Hotel Zalakaros ****Spa szerencsekerekét megforgatók közül sokan nyertek üdülési utalványt 20000 vagy 100000 Ft értékben, érdemes volt esélyt adni a szerencsének.

 

Idén is ingyenes volt a fesztiválra a belépés, ez vonzotta az embereket, sokan voltak kíváncsiak az egész napos műsorra is: a látványos, bővített tematikájú Kenyér- és Péksütemény-fesztivál vendégeit az idén is számos érdekes program várta. Délelőtt 10 órától este 8 óráig színvonalas folklórműsort, nemzetiségi táncbemutatókat és népzenei együtteseket, operett- és musicalrészleteket láthattak-hallhattak. „A szabadtéri színpadon neves művészek, sztárvendégek váltják egymást, a THE BLACK BIRDS együttes Beatles-dalokkal, az ABBA SISTERS, természetesen Abba-számokkal lépik fel, lesznek játékos vetélkedők nyereményekkel, hagyományosan Beleznay Endre műsorvezetésével”- ez állt a hívogatóban, és valóban, színvonalas színpadi fellépéseket láthattunk.

 

A rendezvényt remélhetően jövőre is megrendezik, és hátha akkor még nagyobb hangsúlyt kap majd a hagyományos, történelmi értelemben vett kenyér.

 

Király Noémi

Módosítás dátuma: 2015. május 21. csütörtök, 18:54  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

ÚJRA PISLÁKOL AZ IFJÚSÁGVITA PARAZSA

A jelen költségvetése, a jelen nyugdíjrendszer-szabályozása, a jelen mindene miatt, így a jelen ifjúságpolitikája miatt is támadják a kormányt. A radikális jobboldal szerint csak „egy darab közhelygyűjtemény”, a szocialisták szerint „annyit ér, mint egy kutyagumi”, az LMP szerint „elég a stratégiagyártásból - már csak konkrét cselekvési tervre, felelősökre, forrásokra és határidőkre van szükség.

Bővebben...