FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Kiemelt szerepet játszanak nemzeti kincseink megőrzésében a megyei- és a települési értéktárak

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Jelentős szerepet vállalnak a békésiek nemzeti értékeink megőrzésében, hiszen a megyék közül itt gyűjtötték össze a legtöbb, összesen 330 értéket – jelentette ki a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár megnyitóján, Békéscsabán.

V. Németh Zsolt külön kiemelte a hungarikumok sorába választott csabai- és a gyulai kolbászra, illetve a kiemelt nemzeti értéket képviselő békési szilvapálinkát.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a hungarikumtörvény nyomán kialakított értékpiramis alapját jelenleg a 499 települési értéktár 1351 települési értéke és az 542 értéket számláló megyei értéktáraink képezik – kiegészülve az ágazati és határontúli értékekkel. Törzsét a magyar nemzeti értékek adják, tetejét pedig a magyarság csúcsteljesítményét képviselő hungarikumok alkotják.

Fotó: Pelsőczy Csaba

V. Németh Zsolt fontosnak tartja, hogy egy élő, folyamatosan bővülő szerkezetről van szó, amelynek gyarapodását a helyi közösségek kutató- és gyűjtő munkája adja, ami egyben biztosítja azt is, hogy ne feledkezzünk meg kincseinkről. Az államtitkár úgy fogalmazott: elengedhetetlenül fontos, hogy ezeket az értékeket ma is megtalálhassuk saját, természetes közegükben: azokon a tájakon, ahol születtek; azokban a közösségekben, amelyek létrehozták és máig ápolják őket.

(FM Sajtóiroda)

Módosítás dátuma: 2015. június 14. vasárnap, 21:47  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés