FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Űrtábor Sopronban

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Ha még hiányos a diákok nyári programnaptárja, itt egy izgalmas tábor, amely egyenesen a csillagokig repíti a gyermekeket. A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 2015-ben is megrendezi nyári Űrtáborát, ezúttal Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Az egy hétig tartó, július 12. és 18. között zajló tábor ideje alatt a résztvevő középiskolás diákok számos izgalmas és érdekes program, előadás, kirándulás, vetélkedő részesei lehetnek, sőt ellátogatnak a bécsi ENSZ-központba is. Az esemény fő támogatója a SES Astra, a világ vezető műholdas távközlési vállalata.

A 2015-ös tábor különösen izgalmas elfoglaltságokat kínál. A résztvevők egész héten át egy csapatfeladatot oldanak meg, a tábor végén beszámolnak eredményeikről. A szakmai programban előadások és kerekasztal-beszélgetések szerepelnek. Szó esik „első kézből” a Rosetta üstökösprogramban elért magyar eredményekről, a Naprendszer kis égitestjeinek kutatásáról, a Plútóról és az épp a tábor ideje alatt odaérkező amerikai New Horizons űrszondáról. Lesz esti csillagászati bemutató a Stella Sopron jóvoltából, szóba kerülnek a fiatalok lehetőségei az űrkutatásban és űriparban, és Magyarország újdonsült tagsága az Európai Űrügynökségben.

Az űrtáborozók az egyik napon ellátogatnak Bécsbe, ahol az ENSZ-központban megtekintik az állandó űrkutatási kiállítást és az ENSZ Világűrbizottság üléstermét, ahol az ENSZ Világűrbizottság Tudományos és Technikai Albizottságának elnöke, dr. Both Előd lesz az idegenvezetőjük. A szakmai elfoglaltságok mellett nem maradhat el a soproni városnézés és erdei túra, a hajózás és fürdőzés a Fertő-tónál. Az űrtáborozók megismerkedhetnek a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja Geodéziai és Geofizikai Intézetének munkájával is.

Az elmúlt évek során a táborozók felejthetetlen élményekkel gazdagodtak, a megszerzett ismereteiket később számos helyen tudták kamatoztatni. Életre szóló élmények és barátságok kialakulása mellett a diákok a hét során elismert hazai űrkutatási szakemberektől hallhatnak exkluzív előadásokat, miközben egy saját szakmai feladattal is foglalkoznak. A tábor szerves része ugyanakkor a környék megismerése és a nyár pillanatainak élvezése, akár túrázva a hegyekben, akár egy tóparton strandolva.

Ez a harmadik alkalom, hogy Győr-Moson-Sopron megyében tartják a tábort: 1998-ban Győrben, 2000-ben pedig Sopronban került megrendezésre. Az 1998-as győri űrtáborról beszámolt a Kisalföld is, és megszólaltatta az egyik diákot, Hirn Attilát is. Ő most az idei űrtáborba mint elismert hazai űrkutató szakember jön vissza előadást tartani a Rosetta program legújabb eredményeiről. Az 1998-as és 2000-es táborok résztvevője volt diákként Bacsárdi László is, aki 2005-ben Sopron Ifjú Tehetsége, 2008-ban pedig Magyar Űrkutatásért emlékérem kitüntetésben részesült. 2009-ben választották meg a Magyar Asztronautikai Társaság legfiatalabb főtitkárának, és immáron harmadik vezetői ciklusát tölti a szervezet élén – a tábori nyitóelőadást idén ő fogja tartani.

Az űrtáborral kapcsolatos részletes információ az alábbi címen érhető el: http://www.mant.hu/urtabor.

(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2015. július 10. péntek, 20:44  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés