FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

RÁKOSPALOTAI SZÜRETI FESZTIVÁL, 2015. szeptember 19.

Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 

A "Rákospalota Örökségünk Egyesület" szervezi a minden évben megrendezésre kerülő szüreti fesztivált és szüreti mulatságokat. Az Egyesület vezetője Fekete József. Idén szeptember 19-én volt a szüreti felvonulás Rákospalotán.

 

A szüreti felvonulások történetéről és a rákospalotai paraszti életmódról beszélgettem Merk Péterrel, Rákospalota szülöttjével, a palotai ünnepek egyik ismert szervezőjével és résztvevőjével.

 

Rákospalotán még erősen élnek a hagyományok. Palota a mai napig megőrizte állattartó és mezőgazdasággal foglalkozó falusias jellegét, ahol sok helyen ló, disznó, tehén van még a házaknál. Ezek az állattartó gazdák rendezik a szüreti bált.

Merk Péter – egyszerű gazda, hajdani parasztgyerek, itt született, és itt nőtt bele a szüreti bálba.

 

A szüreti fesztiválra a lányok palotai népviseleti öltözéket vesznek fel (a legkisebbektől a legidősebbekig), újra felelevenítve ezeket a szép ruhadarabokat. A legények (csikósok) lóháton elindulnak a faluba már délelőtt, hogy összeszedjék a szépen felöltözött lányokat.

 

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is a Karácsony Benő parkban volt a gyülekező du. 1 órakor, ahol mustot osztogattak a közönségnek. Közben műsorok mentek a színpadon a Szilas Néptáncegyüttes vezetésével. Ahogy a korábbi években, idén is főleg ők táncoltak. Megérkeztek a fogatok és a kocsik, valamint a betyárok is, karikás ostorokkal.

 

Innen a műsor után elindult a nagy menet. A lovas kocsikra felszálltak a lányok,

a Szilas Néptáncegyüttes, egy másik lovas kocsira a zenészek, így élő zenével és karikás ostor csattogással, betyárokkal elindult a menet körbe a faluban.

A falubeliek ilyenkor a portát kitakarítják, az utcát rendbe teszik, és kiraknak asztalokat rétessel, süteményekkel és borral. Ezeknél a házaknál megáll a menet, a lányok leszállnak a lovas kocsikról és táncolnak a sarkon, miközben a zenészek húzzák a talpalávalót. A háziak megkínálják borral, süteménnyel, étellel, üdítővel a menetet, a hajtókat, a beöltözött betyárokat és a kocsisokat.

 

Két-három tánc után továbbindul a menet a következő parasztházig, ahol megint csak várják őket finomságok, italok, édességek és ott megint a Szilas Néptáncegyüttes és a népviseletbe öltözött lányok táncolnak, közben az arra járóknak mustot vagy süteményt osztogatnak. Ez a menet a falu minden utcájába igyekszik eljutni, a környéket körbejárva.

 

Ebben az évben a menet a következő útvonalon haladt: Fő út – Petőfi utca – Kisfaludy utca – Kazinczy utca – Régifóti út – Rákosmező utca – Zrínyi utca – Aporháza utca – Mátyás utca – Rákosmező utca – Telek utca – Cserba Elemér utca – Mátyás utca – Szentmihályi út – Vécsey utca – Rákosmező utca – Nagysándor József utca – Rákosmező köz – Leiningen Károly utca – Cserba Elemér utca – Régifóti út – Juhos utca – Fő út – Csobogós utca – Mogyoród útja – Szőcs Bertalan utca – Szántóföld út – Napközis tábor.

Este 6-7 óra felé megérkezett a menet a Szántóföld utcába, ahol a szüreti mulatság folytatódott tovább. A lovakat letették pihenni egy ismerősük, Marek Misi bácsi istállójába.

 

Ilyenkor a mogyoródi és fóti gazdák is át szoktak jönni lovas kocsijaikkal, hogy emeljék a szüreti mulatság fényét. Egy héttel előtte vagy utána szokott lenni az ő szüreti báljuk, amelyre viszont a palotaiak is mennek segíteni. Merk Péter is részt vesz az ottani szüreti mulatságokon is.

 

Az este vacsorával kezdődik, ahol a Hangya Banda zenekar húzza a talpalávalót, és a Szilas néptáncegyüttes tagjai a fő táncosok. Közben a palotaiak hazaviszik lovaikat, utána ők is visszamennek a bálba.

A legnagyobb gondot mindig a kisbíró választás jelenti. Ők felügyelik a bált egész éjszaka során, mivel van szőlőlopás. A feldíszített teremben ugyanis a mennyezetről lógnak szőlőfürtök és kiflik. Gyerekeknek jó játék, hogy megpróbálják ezeket úgy elcsenni, hogy ne vegye észre a kisbíró. Ha észreveszi, akkor minden esetben 500 Ft-os jelképes büntetést szab ki. Az ebből befolyt pénzt a szüreti bál fedezetére, támogatására fordítják.

Vacsora, evés, ivás, tánc, szőlőlopás, így megy ez egészen reggelig, a lovak is talpon vannak reggelig.

 

A háború előtt is készültek szép felvételek a szüreti felvonulásokról a katolikus templom előtt, a Fő úton. Az utóbbi években a Karácsony Benő parkban történik a közös fotózás. Amikor a színpadon véget érnek a műsorok, akkor mindenki (a legkisebbektől a legidősebbekig) népviseletben felmegy a színpadra, és készül egy csoportkép a palotaiakról.

 

Ez a mulatság egy egész éves előkészületet igényel: a lányok ruháinak, népviseletének megvarratása, fiúknak parasztcsizmák készítése, lószerszám kipucolása, lovas kocsik karbantartása, festése. A lovakat etetni kell egész évben, hogy jó erőben legyenek, "szépnek és kövérnek" látsszanak. A szőlővel is folyamatosan van valami munka az év során.

 

Egy ló általában 25 évig szolgál a szüreti fesztiválon. Utána az utódja (azaz a csikója) veszi át a szerepét. Kiscsikóként először a ló hátán ülnek, idősebb lóként, amikor már erősebb lett, a lovas kocsi elé fogják őket, és így húzták a néptáncos lányokat.

A legkisebb csikó most 5 éves. Ez már a harmadik nemzedék, így a Merk család lovai már 55 éve szolgálják a szüreti fesztivált. Ez így ment mindig családi összefogásban, hogy adtak kölcsön lovakat a csikósoknak, mivel általában 5-6 lovuk is volt.

 

Én magam is szemtanúja voltam a szüreti mulatság hangulatának. Már a terem díszítése is különleges volt: a terem elülső részében a mennyezet zöld szőlővesszőkkel volt díszítve, amelyről szőlőfürtök, és kiflik lógtak le. Megható volt látni a népviseletbe öltözött gyerekeket, amint vidáman táncoltak a felnőttekkel együtt.

 

Rákospalota elhivatottan őrzi hagyományait, így bízom benne, hogy az elkövetkezendő években is részt vehetünk a hangulatos szüreti fesztiválokon.

 

Összeállította: Zsoldos Anikó

Módosítás dátuma: 2015. november 19. csütörtök, 11:15  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Ismét ReGeneráció – Közigazgatási Nyílt Nap a KIM-ben
Április 13-án, pénteken második alkalommal nyitja meg kapuit a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az érdeklődő fiatalok előtt. A nyílt napra ellátogató diákok találkozhatnak a minisztérium államtitkáraival és kormánytisztviselőivel, előadásokat hallgathatnak meg a KIM kiemelt projektjeiről, játékon vehetnek részt és csatlakozhatnak a közigazgatás kulisszatitkait feltáró körsétákhoz.
Bővebben...