FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

KOLOZSVÁRI MAGYAR NAPOK

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

A Kincses Kolozsvár Egyesület és partnerei a decemberi ünnepekre való hangolódás jegyében idén első alkalommal szervezi meg a Kolozsvári Magyar Napok – Téli Fesztivált. Az egyhetes programsorozat az augusztusi rendezvény mintáját követve minden kolozsvári magyarnak szól, amit a szervezők az események változatosságban is igyekszenek megjeleníteni. Koncertek, kiállítások, könyvbemutatók, színház, családos- és gyermekprogramok váltják egymást tartalmas módon szolgálva az ünnepi ráhangolódást. A Kolozsvári Állami Színház ezúttal is miniévaddal várja a közönségét, de lesz könyvvásár és táncház is. Egy héten keresztül mintegy 80 különböző programmal várja a látogatókat az eseménysorozat.

December 11-én, pénteken az Irish & Music Pubban két koncerttel startol a Téli Fesztivál: 19 órától fellép a fúziós dzsesszt játszó Infinity zenekar, 21:30-tól pedig a Knock Out. Tekintettel arra, hogy Kolozsvár idén Európa ifjúsági fővárosa, a Téli Fesztivál első hétvégéje (december 12–13.) elsősorban a fiataloknak szól, olyan ismert zenekarok fellépésével mint a Hooligans, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, az Intim Torna Illegál, illetve a Bagossy Brothers Company. A régi sportcsarnokban esedékes koncert- és bulisorozat az egyetemi félév végén az ifjúsági fővárosi év magyar programjainak zárásaként is felfogható.

A rendezvény második hétvégéje (december 19–20.) a Diákművelődési Házban az ünnepvárás meghitt hangulatát szolgálja Tolcsvay László Erkel Ferenc-díjas magyar zenésszel és az FG-4 Illés-Fonográf Emlékzenekarral. A Téli Fesztivál záróakkordjaként Kálmán Imre legnépszerűbb operettjét, az idén centenáriumát ünneplő Csárdáskirálynőt tekintheti meg a nagyérdemű közönség az Állami Operában.

Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a Kolozsvári Magyar Napok és a Téli Fesztivál két egymást kiegészítő rendezvény. Utóbbi alkalmat teremt arra, hogy a kolozsvári magyarok még a téli ünnepek előtt találkozzanak, boldog ünnepeket kívánjanak egymásnak, és jókedvvel kezdjék az új esztendőt. A Téli Fesztivált kísérleti jelleggel szervezi meg a Kincses Kolozsvár Egyesület, felmérve a kolozsvári magyarok igényét egy adventi kulturális rendezvénysorozat iránt. A körülbelül 25 partnerszervezet közül Gergely Balázs kiemelte a KMDSZ-t, mely az önkéntesek koordinálásában vállal pótolhatatlan szerepet.

Dobra Imola szervező a Téli fesztivál programjai közül kiemelte az adventi könyvvásárt a Sapientia Erdélyi Tudományegyetemen, a népi betlehemes játékokat, a ODFIE jótékonysági akcióját, a klasszikus zenei programokat, a forgatókönyvírói workshopot, a Korzo Egyesület városnéző sétáját és gyermekeknek szóló múzeumpedagógiai foglalkozását, továbbá a Bulgakov udvarán esedékes disznóvágást.

Csigi Levente arról beszélt, hogy a Téli Fesztivál költségvetése megegyezik az öt évvel ezelőtt először megszervezett augusztusi Kolozsvári Magyar Napokéval. A mintegy 60 ezer euró felét a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatása teszi ki, a másik felét pedig a vállalkozók támogatásából és a jegybevételekből fedezik. A rendezvény megszervezéséhez a Polgármesteri Hivatal is hozzájárult.

Horváth Anna alpolgármester kifejtette: az adventi időszaknak van egy sajátságos hangulata, és most először, a Téli Fesztiválnak köszönhetően a kolozsvári magyarság közösen élheti ezt meg. Reményét fejezte ki, hogy a téli kiadás is kinövi magát, és a következő években úgy beépül a köztudatba, ahogy a Kolozsvári Magyar Napok tette.

A régi sportcsarnokban és a Diákművelődési Házban tartandó koncerteken szimbolikus összegű belépő megvásárolásával lehet részt venni. Az egy-egy teljes estére szóló belépő ára 15 lej, mely december 12-én és 13-án 2–2 koncertre érvényes. Szintén 15 lejbe kerül a december 19-i Tolcsvay László és az FG-4 Fonográf emlékzenekar koncertje. A színházi előadásokra és a Csárdáskirálynőre a színház díjszabásai érvényesek. A jegyek elővételben megvásárolhatóak a biletmaster.ro internetes oldalon, illetve a Kolozsvári Magyar Opera pénztáránál.
Figyelem: a helyek száma korlátozott, ezért érdemes időben megvásárolni a jegyeket. A sportcsarnok mintegy 2500, a Diákművelődési Ház közel 850 személy befogadására alkalmas.
A szervezők.

KOLOZSVÁRI MAGYAR NAPOK fényképe.
Módosítás dátuma: 2015. november 30. hétfő, 12:01  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés