FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Vár Európa egyedülálló pszichológiai programja

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Miként formálnak minket az évek alatt felhalmozott tapasztalataink, a láthatatlan „évgyűrűink”? – erről lesz szó Európa legnagyobb, kizárólag diákok által szervezett tudományos-kulturális rendezvénye, amely idén is közös gondolkodásra invitálja a lélektan területén dolgozó szakembereket, az egyetemi és a főiskolai hallgatókat és a pszichológia rejtelmei iránt érdeklődő nagyközönséget. A Pszichodiák Alapítvány 20. alkalommal rendezi meg a Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napokat április 15. és 17. között.

Egy fatörzs keresztmetszeti képére tekintve feltárul minden titok. Leolvasható, hogy mely szövetek építették, formálták az adott növényt, és milyen külső viszontagságokkal dacolt élete bizonyos periódusaiban. Ahogy a természet is megalkotja az emlékezés rétegeit, úgy az ember is képes saját évgyűrűit láthatatlanul magán viselni. Nem csak évgyűrűink száma, de minőségük is árulkodó jelenlegi állapotunkra nézve. Néhány görbe karcos, mert a kapcsolatok gyakran kompromisszumokkal és megpróbáltatásokkal teltek, mások egyenletesen simulnak életünk szövetébe, jelezve, hogy védett, elfogadó környezet vesz körül.

Óhatatlanul kapcsolódunk mások történeteihez, kiegészítjük, gyarapítjuk egymás meséit. Ezek a közös tapasztalatok táplálják folytonos fejlődésünk, ám érdemes olykor megállni és rendszerezni a feltorlódott benyomásokat, mielőtt átjárhatatlan őskőzetté szilárdul bennünk. Lélekgyűrűink sokszor összemosódnak – nem tudni, hogy évek, évtizedek vagy életek egyformaságát rejtik. A pillanatokba zárt nosztalgia segít megtalálni jövőbeli növekedésünk lehetőségét, hiszen nehézségeinket más távlatokból szemlélve talán azok keserédes szépségét is megtapasztaljuk a jelenben. Egy növény évgyűrűjében kirajzolódó forma az egyik osztódó szövet időszakos működésének köszönhetően létrejött határvonal. Pontosan ilyen határvonal felé menetel a Pszichodiák Alapítvány programja is, hiszen a 20. jubileumi Pszinapszis nemcsak – Mérő László professzor szavaival élve – a pszichológia ünnepe lesz, de két évtizednyi lenyomata a rendezvény történetének.

A Pszinapszis különlegessége abban rejlik, hogy minden évben közel nyolcvan önkéntes hallgató gyűlik össze a megszervezésére. Az elmúlt évek során a program Európa legnagyobb, kizárólag diákok által szervezett rendezvényévé nőtte ki magát, a látogatók száma eléri a 3000 főt.

A szervezők az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói közül kerülnek ki, és bár a diákok nagy része pszichológushallgató, egyéb szakokon tanulók is szép számmal képviseltetik magukat. Az önkéntesség és az egész országot lefedő szervezés a közösségépítés egyedülálló formája, amely önmagában mutatja a rendezvény kiemelkedő közösségépítő erejét a diákság körében. A magyar pszichológus-társadalom a programot a hazai tudományos élet fontos eseményei között tartja számon. A szakma élvonalát képviselő előadóknak köszönhetően a Pszinapszis 2008-ban elnyerte az ELTE Az Év Tudományos Rendezvénye díját.

A szervezők célja a pszichológia megismertetése és az azt övező sztereotípiák, mítoszok eloszlatása a szakma nemzetközileg is elismert neves képviselői által. Ezért fontosnak tartják, hogy a Pszinapszison a pszichológia különböző rész- és határterületeit, a kutatások legfrissebb eredményeit és az alkalmazási tapasztalatokat mindenki számára közérthetően mutassák be. A szakmai programmal párhuzamosan színvonalas kulturális műsorokat is kínálnak, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb elfoglaltságot.

Időpont: 2016. április 15. és 17. között
Helyszín: Angyalföldi József Attila Művelődési Központ (1131 Budapest, József Attila tér 4.)

Módosítás dátuma: 2016. március 12. szombat, 10:53  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés