FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Szent Flórián napi sörszentelés

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A Pest-Budai Dalárda által alapított Traditio Christiana nevű csoport a Rizmajer Sörfőzde,   a Lohr Kapelle, a Juventutem Magyarország és a Pest-Budai Dalárda nagyszerű támogatásával idén is megszervezte Szent Flórián vértanú emléknapján, május 4-én az évszázados hagyományra visszatekintő sörszentelést Budapesten.

Szent Flórián valós történeti személy, egy keresztény hitre tért római katonatiszt volt, aki a Kr. u. III. század második felében élt. Amikor Diocletianus császár idején, 303-ban újra keresztényüldözés tört ki a birodalomban, Florianus, azaz Flórián tüstént fogságba hurcolt hittestvérei segítségére sietett. Közbenjárása azonban mit sem használt, őt magát is megkínozták, majd malomkövet kötöttek nyakába és az Enns-folyóba dobták. Sírja fölött az ausztriai Lorch-ban hamarosan kegytemplom épült, melyet évszázadok óta látogatnak a zarándokok. Kezdetben az árvizek ellen kérték segítségét, a XV. századtól fogva azonban úgy tartották, hogy a tűzvészek ellen is oltalmaz a vértanú. Ily módon nemcsak a tűzoltóknak vált védőszentjévé, de patrónusa is lett a szakmájukban tűzzel dolgozó fazekasoknak és sörfőzőknek is.

A sörfőzést, valamint az ahhoz kapcsolódó sörszentelés hagyományát Pesten és Budán a török hódoltság utáni időkben betelepült katolikus német polgárság honosította meg újra. A sör jelentőségét igazolja, hogy rendkívül fontos bevételi forrásává vált a két városban lakó, kizárólagos bor- és sörkimérési joggal rendelkező polgároknak. Egész évben szívesen árulták portékájukat az itt állomásozó katonaságnak, a heti és országos vásárok számtalan látogatójának, a dunai hajósoknak és az egyetemi diákságnak, de még a városi ispotály, a későbbi Rókus-kórház működését is ebből finanszírozták.

Bár az egyházi liturgikus életében a bor – szerepét tekintve – mindig előnyt élvezett a sörrel szemben a katolikus egyházban, a tizennyolcadik századtól mégis egyre népszerűbbé váló sörital megáldása hasonló fontosságúvá vált, mint a többi hagyománnyá vált szentelés, mint például a Szent János-napi bor-, a júliusi búza-, vagy a vízkereszthez kapcsolódó víz-, és házszentelés. A sörszentelés szertartása és szokása nemcsak nálunk, de német és cseh földön is ismert egészen a mai napig.

A 2013. óta immár 4. alkalommal megrendezett esemény helyszínéül szolgált az Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Óbudán. A hajdan Krúdy Gyula által is lakott épületének remek hangulatú és akusztikájú pincéjében közel 100 fő vett részt a Flórián napi sörszentelés és az azt követő vidám nótázgatás és beszélgetés hangulatos ünnepségén.     

Szvercsek Dávid, Ifjúsági Caritas Egyesület

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Idén is sikeres volt a Kormányzati Karrier Expo

Óriási népszerűségnek örvendett az immáron második alkalommal megrendezett, a közigazgatási pályát, mint vonzó karrierlehetőséget népszerűsítő Kormányzati Karrier Expo. Október 15-én rengeteg érdeklődő fiatal látogatott ki a Millenárison megrendezett rendezvényre.
A ReGeneráció programsorozat részeként életre hívott Kormányzati Karrier Expo idén is színes, változatos programokkal várta a közigazgatás iránt érdeklődő, főleg egyetemista és pályakezdő fiatalokat. A rendezvény során az Expóra látogatók közvetlen élményekkel nyerhettek betekintést a közigazgatási pályába és megismerkedhettek a kormányzat kiemelt témáival is.

Bővebben...