FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Bábcsoportvezetői továbbképzés közművelődési szakembereknek

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Bábcsoportvezetői továbbképzés közművelődési szakembereknek

A 2016. szeptember – november között a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Bábjátékos Szövetség együttműködése eredményeként megvalósuló bábcsoportvezetői képzés mindazoknak hasznos lehet, akik szívügyüknek tekintik az amatőr bábjátékos hagyományok életben tartását, a gyerekeknek, gyerekekkel bábjátékos produkciók létrehozását, s emellett fontosnak tartják a közösségépítést is. 

Előny, ha a képzésre jelentkező szereti a kézműves alkotómunkát, ha szereti a tartalmas irodalmat, és azt a bábszínház nyelvére lefordítva szívesen közvetítené a nézőknek. Aki tehát jó barátságban van a színházzal, a képzőművészettel, a tánccal és a muzsikával, továbbá szívesen dolgozik csapatban, azt az oktatók és a bábművészet nagy szeretettel várják a képzésre.

 

A Nemzeti Művelődési Intézet az amatőr művészeti tevékenységek megerősítésének és támogatásának céljából – az innovatív jó gyakorlatok megtartását és elterjesztését kiemelt feladatának tekintve – bábcsoportvezetői szakmai ismereteket és gyakorlatot átadó 60+30 órás továbbképzést kínál azoknak az érettségivel rendelkező közművelődési szakembereknek, valamint kulturális közfoglalkoztatásban részt vevő munkatársaknak, akik érdekeltek a gyermekkorúak számára bábjátékos produkciók létrehozásában, bábjátékkal foglalkozó csoportok vezetésében.

 Bábjátékos gyerekek

A Művelődési Intézet a bábcsoportvezetői ismereteket megalapozó szakmai továbbképzést annak a folyamatnak a megállítása érdekében dolgozta ki, melynek során a szakmai vezető hiányában tömegesen szűnnek meg bábos gyermekcsoportok. A tendencia csökkentése mellett a Művelődési Intézet a bábjátszás komplex készség-, képesség- és személyiségfejlesztő, kreativitást és innovatív gondolkodást serkentő hatására építve kívánja elősegíteni új közösségek alakulását és a már meglévő csoportok fennmaradását.

 

A „Bábcsoportvezetői alapismeretek I.” 60 órás, valamint a kidolgozás alatt álló „Bábcsoportvezető alapismeretek II.” 30 órás képzés hosszú távú célja, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet e két, régiós szinten meghirdetett, térítésmentesen igénybe vehető, egymásra épülő akkreditált szakmai továbbképzés elősegítse a magyarországi amatőr bábjátékos mozgalom terjedését és újjáéledését. Az intézmény a képzés lebonyolítását az alábbi 6 bábszínházzal együttműködve, a partnerek neve mellett feltüntetett helyszíneken tervezi, csoportonként 12-20 fő résztvevővel:

 

- Báb-Szín-Tér Műhely – Kaposvár (Somogy megye)

- Ciróka Bábszínház – Kecskemét (Bács-Kiskun megye)

- Harlekin Bábszínház – Eger (Heves megye)

- Mesebolt Bábszínház – Szombathely (Vas megye)

- Napsugár Bábszínház – Békéscsaba (Békés megye)

- Vojtina Bábszínház – Debrecen (Hajdú-Bihar megye)

 

A képzések a Magyar Bábjátékos Egyesület szakembereinek és a jól működő hivatásos bábszínházak művészeinek, rendezőinek, háttérmunkásainak bevonásával nyújtanak a résztvevők számára tartalmas szakmai információt és gyakorlatot. A képzés résztvevői a bábszínházak műhelyeiben első kézből tapasztalhatják meg a bábkészítés technikáit és a „bábjáték” praktikáit.

 

Az érdeklődő közművelődési szakemberek első körben a „Bábcsoportvezetői alapismeretek I.” 60 órás képzés hat kijelölt képzési helyszínére adhatják be jelentkezésüket.

 

A „BÁBCSOPORTVEZETŐI ALAPISMERETEK I.” képzés fontos tudnivalói:

A képzés célja: A továbbképzés rövidtávú célja, hogy a képzésben résztvevők olyan új, korszerű, innovatív bábművészeti technikákat, tendenciákat és módszereket sajátítsanak el, melyek segítségével alkalmassá válnak bábcsoportok vezetésére. A képzés célja továbbá a bábjátszás-bábkészítés alapjainak elsajátítása, a dramatizálás, az animáció és a szcenikai ismeretek megismerése, melyet a képzési tevékenység megvalósításába bevont bábszínházakban zajló aktív műhelymunka erősít. Cél, hogy a képzésben résztvevők a bábcsoportok tagjainak fejlesztését a korszerű elvárásoknak megfelelően tudják végezni.

 

A képzés térítésmentes, de a képzési helyszínre történő utazás önköltséges.

 

Jelentkezés a képzésre…

Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 8. (csütörtök) 16:00

A jelentkezés feltételei: középfokú iskolai végzettség (érettségi). Előnyt jelent: kulturális területű szakképzettség

 

A jelentkezést ajánljuk: elsősorban közművelődési szakembereknek, illetve olyan, minimum középfokú iskolai végzettséggel rendelkező érdeklődőknek, akik szívügyüknek tekintik a bábjátékos hagyományok újraélesztését, motiváltak a gyermekkorúak számára indított bábjátékos produkciók létrehozásában, valamint a bábjátékkal foglalkozó csoportok vezetésében.

(A képzésre a Nemzeti Művelődési Intézet IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Programjában részt vevő kulturális közfoglalkoztatottak jelentkezését is fogadjuk. A kulturális közfoglalkoztatott képzésben való részvételről a Művelődési Intézet vezetősége hoz döntést.)

 Bábjátékos gyermek

A képzés tervezett helyszínei:

A képzést az alábbi hat településen tervezik indítani a szervezők (helyszínválasztásra az online jelentkezés során van lehetőség):

-          Bács-Kiskun megye – Kecskemét

-          Békés megye – Békéscsaba

-          Hajdú-Bihar megye – Debrecen

-          Heves megye – Eger

-          Somogy megye – Kaposvár

-          Vas megye – Szombathely

 

A képzés ütemezése: 8 alkalom /4x7 óra és 4x8 óra/ (+4 alkalom – 30 órás továbbképzés)

Tervezett képzési napok: 1 hónap (4 hét); heti 2 nap (péntek - szombat)

A képzés eredményes teljesítésének támogatásáért egy – kifejezetten a „Bábcsoportvezetői alapismeretek I.” képzéshez elkészített – a magyarországi bábjátszás elismert szakemberei által szerkesztett komplex tananyagcsomagot teszünk elérhetővé résztvevőink számára.

 

A képzés lebonyolításának időtartama: 2016. szeptember – november

 

/storage/files/files/B__bcsoportvezet__i_alapismeretek_I__k__pz__si_t__j__koztat___,pdf típusú fájlBővebb információ a képzésről…

Módosítás dátuma: 2016. augusztus 23. kedd, 22:22  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Projekttervezési tanfolyam ifjúságsegítőknek a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram támogatásával
Ez a tanfolyam azon ifjúságügyben érdekelteknek (ifjúságsegítő, civil önkéntes, ifjúságkutató, ifjúsági szakértő) szól, akik nem gyakorlott pályázatírók, de most saját maguk akarnak megtervezni egy projektet, megírni és beadni egy pályázatot. Aki tud interneten keresztül levelezni és weboldalakat böngészni, annak a tanfolyamon való részvétel nem jelent problémát, sőt a tanfolyam során elektronikus kapcsolatot tarthat a tanfolyam tanárával.
Bővebben...