FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Törökszentmiklósi Értékek Klubja

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Kulturális örökségünk és településünk megújulása


 November 29-én Galsi Zoltán helytörténész tart előadást Polgárosodás a múltban és a jelenben címmel a miklósi polgárosodás kezdeteiről, virágkoráról - s gondolom, mai lehetőségeinkről! Bizonyára sokat változott a polgár fogalmunk tartalma az elmúlt századok során a mezővárosi- nagyközségi, majd újra városi rangban. Főként a mezőgazdasági jelleg a meghatározó itt az Alföldön, de a mezőgazdasághoz kapcsolódó ipar is évtizedekig virágzott, s a polgárosodásnak máig vitathatatlan nyomai maradtak meg korunkra szellemiségben, épületeinkben. A proletár „proli” évtizedek fehér foltot meszeltek a város emlékezetére is, a múlt „végleg eltörlése” kiürítette a lelket egy időre, s azt is megtudtuk, hogy „a szocializmusnál csak az rosszabb, ami utána következik” - ezt nem tudom ki mondta, de az állítás negyed századdal később még nem dőlt meg.

Read More

Közel másfél esztendővel ez előtt beszélgettünk már a Klub keretében a városban működő körökről, egyletekről, elődeink közösségi életéről a XX. század első felében http://www.t1televizio.com/2015-helyi-ertekek-klubja. Amit biztosan állíthatunk a polgárosodás folyamatáról, hogy aktív közösségi életet feltételez, túl lép az alapszükségletek szintjén, s közösségben kezdi meghatározni önmagát. Minden településen számos közösség erősíti a kultúrát. Mi „Miklósiak” a saját egyedi kulturális örökségünket keressük itt Törökszentmiklóson, ez többet segít rajtunk a kívülről várt segítség helyett! Egy szó mint száz: kiegyensúlyozottabb ember (talán polgár?) korunk nehézségei ellenére is az, aki részt vesz a saját környezete életében, aki maga is képes jobbítani egy árnyalatnyit a környezetén! Ez szemléleti és nem gazdasági kérdés.

Várjuk azokat, akik személyes részvételükkel gazdagítani szeretnék a Törökszentmiklósi Értékek Klubját, érdeklődnek kulturális örökségünk iránt és elkötelezettek városunk megújulásában. Ezekre a régmúlt és jelen dolgokra büszkék lehetünk, ezek jelentik az önazonosságunkat, s ezek tartanak meg bennünket itt a Városban.

Az előző előadást megtekinthetik az alábbi linken: http://www.t1televizio.com/2016-helyi-ertekek-klubja

Minden érdeklődőt szeretettel várunk november 29-én kedden, 18.30-kor az Ipolyi Arnold Kulturális Központban!

 

                                                                                                            Hajnal László klubvezető

                                                                                                           Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

                                                                                                          30/507 9552, 20/421 8402

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

MEG AKAROD VÁLTOZTATNI A VILÁGOT? KEZD A SAJÁT KÖZÖSSÉGEDDEL!
Sok kicsi, sokra megy – szokás mondani, és akkor is mindig inkább pozitív felütéssel értelmezzük. Előfordulhat viszont, hogy hátrányt jelenthet az a bizonyos sok kicsi. A RÉszreVétel keretében ezeket a hátrányokat okozó, kiváltó tényezőket próbáljuk helyi szinten beazonosítani a programra jelentkező helyi ifjúsági közösségekkel. A programban jelentkezés útján résztvevő helyi ifjúsági közösségekkel először egy képzéssorozaton keresztül járjuk körbe azt a folyamatot, ami egy fenntartható közösség tervezéséhez szükséges. Helyi szinten jövőtervező műhelyek adnak majd lehetőséget arra, hogy a fiatalok megoldási javaslatokat és ötleteket dolgozzanak ki saját településük fenntarthatóbbá tételére. A RÉszreVétel másik kiemelt célja, hogy kutasson és keressen olyan településeket, ahol az ifjúsági részvétel nem folyamatos küzdelem árán érhető el, hanem jól működő, példaszerű az együttműködés a fiatalok és a felnőttek, főként a döntéshozók között.
Bővebben...