FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Zalaegerszeg - Tudományos Esték

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Zalaegerszeg - Tudományos Esték címmel tavaly ősszel indított közös előadássorozatot a Göcseji Múzeum és a Zalaegerszegi Televízió. A program idén folytatódik.

A sorozat célja, hogy a publikum tudományos igényű, ugyanakkor izgalmas és szórakoztató ismeretterjesztő előadások keretében tudjon meg érdekes részleteket megyénk múltjáról, értékeiről.

Ennek jegyében előadói rutinnal rendelkező régészeket, történészeket, etnográfusokat kérnek fel egy-egy téma feldolgozására, a vetítéssel egybekötött programoknak a múzeum Kisfaludi Strobl terme ad otthont.

Marx Mária etnográfus
Fotó: Archív

Legközelebb február 8-án, jövő szerdán 17 órától várják az érdeklődőket, ekkor Marx Mária etnográfus-muzeológustól kapunk választ egy izgalmas néprajzi kérdésre: Miért nincs göcseji népviselet?

A folytatásban március 1-jén 17 órától dr. Redő Ferenc nyugalmazott régész beszél Salláról (Zalalövő ókori elnevezése), a római kori regionális központról. Az előadó 35 éven át vezetett ásatásokat Zala megyében, Alsórajkon, Zalabaksán, Nemesnépen, de mindenek előtt Zalalövőn.

Március 22-én 17 órakor Béres Katalin történész-főmuzeológus várja a közönséget a Festetics Mária udvarhölgy kalandos élete Erzsébet királyné udvarában című előadással. A Söjtörhöz sok szállal kötődő grófnő életpályája rendkívüli volt, hiszen nem a szerepének megfelelő életutat választotta (férj és gyerekek), hanem állást vállalt, s Erzsébet királyné szolgálatában találta meg a hivatását.

Április 12-én ismét a régészeté lesz a főszerep, dr. Oross Krisztián fest képet Nyugat-Magyarország 300 generációval ezelőtti életéről.

Módosítás dátuma: 2017. február 01. szerda, 11:30  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

De van, de van ifjúságpolitika!

Nagyon sok tettvágy buzog a fiatalokban, ami nincs kellőképpen becsatornázva. Viszont van egy kicsi, forrásokkal gyengén ellátott, de jó programokkal előálló ifjúsági intézményi és szolgáltatás rendszer, ami segítené ennek a tettvágynak a kibontakozását. Ezt a rendszert a politika pénznélküliségre hivatkozva folyamatosan leépíti. Pedig akkor nem fognak elnéptelenedni a kistelepülések, ha a kocsmán meg a templomon kívül van olyan közösségi tér, ahol érdemes időt tölteni. A gettósodott lakótelepeken akkor lesz kevesebb kábítószer díler, ha lesz alternatívája a lépcsőházban tengődésnek, plázázásnak. Az ifjúságpolitikának nem a politika nevű szitokszó a lényege, hanem az ifjúság. És azért mert sokan ezt eddig nem így csinálták, még nem kell eltemetni. A szereplőket kell lecserélni.

Bővebben...