FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

ETNIKAI TÉRKÉPEK TRIANON ÁRNYÉKÁBAN

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Az etnikai térképezés múltja, jelene és jövője

 

Felhívás

A Mika Sándor Egyesület Jelenkori Munkacsoportja az ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékével együttműködve sok szeretettel hív minden érdeklődőt a 2017. április 20–21-én megrendezendő Etnikai térképek Trianon árnyékában – Az etnikai térképezés múltja, jelene és jövője elnevezésű térképtörténeti műhelyébe. A kétnapos szemináriumra az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának Könyvtárában kerül sor, emellett meglátogatjuk a HIM Hadtörténeti Térképtárat is, amely a Kárpát-medence leggazdagabb, közel félmillió térképészeti dokumentumot őrző térképészeti közgyűjteménye.

A közelgő trianoni centenárium apropóján előtérbe került kutatások magukkal hozták a különböző nemzeti térképészeti vállalkozások iránti érdeklődés megélénkülését is.

A szeminárium egyedülálló lehetőséget kínál történész, geográfus és térképész PhD-hallgatóknak, valamint alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók számára hazánk egyik legösszetettebb történeti eseményének számító Trianoni-kérdéskör földrajzi-térképészeti aspektusainak legújabb megközelítések mentén, eredeti térképek segítségével történő tanulmányozására, bepillantást nyújtva az etnikai térképészet módszereibe, korábbi és mai törekvéseibe, valamint a téma térképtári- és levéltári kutatási lehetőségeibe is. A műhelymunka mellett a résztvevők előadásokat hallgathatnak a téma elismert szakembereitől, továbbá térképtári látogatáson vehetnek részt.

A program fővédnöke Klinghammer István akadémikus, professor emeritus (ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék). A workshop munkanyelve magyar, a műhelymunkában legfeljebb 15 fő vehet részt. A szeminárium Budapesten lesz, de szívesen látunk kollégákat a vidéki, illetve határon túli egyetemekről is. A részvétel ingyenes, a vidéki hallgatóknak a szervező Mika Sándor Egyesület szükség esetén szállást és útiköltség-hozzájárulást biztosít

Ha a program felkeltette az érdeklődését, kérjük, hogy a mellékelt jelentkezési űrlapot töltse ki és küldje vissza a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre legkésőbb 2017. április 3-áig.

Budapest, 2017. március 13.

Bartos-Elekes Zsombor

Segyevy Dániel Zoltán

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Magyarországi Szülők Országos Egyesületének közleménye a táboroztatásról

A táboroztatási kampány eltereli a figyelmet a helyi önkormányzatok ellátási kötelezettségéről, és az államilag támogatott gyermeküdültetés szükségességéről!

Törvény készül a táborozás szabályozásáról, de minek? A "táboroztatás" a profitorientált vendéglátás egyik legális formája, amelyeket a különböző rendeletek szabályoznak, azokat kell szigorítani! Újabban az iskolarendszerű oktatásban részt vevő gyermek- és ifjúsági korosztály a turizmusipar üzleti szereplőjévé (fogyasztójává) lépett elő.

Bővebben...