FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Ezerkétszáz programlehetőség vár a Közösségek Hetén!

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Hétszázharminc rendezvény között válogathat az érdeklődő az ország számos pontján a Közösségek Hete programkínálatából. A 2017. május 8. és 14. között meghirdetett rendezvénysorozat hétfőtől vasárnapig összesen ezerkétszáz időpontban fogadja a látogatókat.

 
A közösségek, intézmények kilenc témajavaslatot kaptak felhívásunkban. Nem volt elvárás, hogy besorolják a tevékenységüket, mégis a regisztrálók hetven százaléka élt a lehetőséggel, és választott a megadott témák közül.

Közönségprogramok a hagyományok tükrében

„A hely, ahol itthon vagyunk – Helytörténeti séta” a legnépszerűbb eseménytípus. Az ország számos települése azzal a céllal várja a látogatókat, hogy megismertessék az érdeklődőkkel az adott település örökségeit, népi hagyományait.

 
Szintén a helyi közösségekhez kapcsolható hagyományok, legendák, történelmi események felelevenítését célozzák meg az „Ünneplőben – Ünnepek a településen” típusú programok. A szervezők a helyi örökségi értékekre hívják fel a figyelmet.

 
Az „Ilyenek voltunk, ilyenek vagyunk – közösségünk egykor és ma” téma is sok intézményt, közösséget csábított kapui szélesebb kitárására, hogy bemutassa saját történetét. Számos intézmény „A kultúra csarnokai” elnevezéssel nyílt napot tart, bepillantást engedve a működésébe.

A fiatalokat is megmozgatjuk

Az ifjúságot megcélzó programtípusok egyike a „Flash mob”, amely a közösségi összetartozás érzését, az intézményi kötődés erősítését szolgálja.

 
A „Kattanj a Közösségek Hetére!” rendezvény a mobilkommunikációs eszközökön nevelkedett, fiatalabb generációt szólítja meg. A cél, hogy a fiatalok mobiltelefonjuk, számítógépük segítségével maguk publikálják a Közösségek Hete rendezvényeit. Ezt fotózással, filmezéssel, vagy akár blogolással is megtehetik. Kreativitásuknak csak az internet, a közösségi média keretei szabnak határt.

A szakmai rendezvények is a palettán

A Közösségek Hete alkalmával több helyen meghirdetik „Kiváló közösségépítő” címet. A kitüntetést lakossági ajánlások által nyerik el azok a lelkes közösségépítők, akik nap mint nap sokat tesznek a közösségük épüléséért.

 
A szakmai programok között a legnépszerűbb téma a „Gyertek hozzánk vendégségbe!” elnevezésű esemény, ahol az intézmények közösségei, a különböző körök, társulások, klubok játékos formában, közös tevékenység során mutatkoznak be egymásnak.

 
Hasonlóan fekapott javaslat a „Szakmai közösségek bemutatkozása”. A kulturális intézmények szakmai fórumokat, műhelymunkát, workshopot, előadásokat szerveznek, amelynek témája a közösségi élet szervezése, az intézményi nyitottság és nyitás lehetőségeinek megbeszélése.

Tags: , , ,

Forrás: http://cselekvokozossegek.hu/ezerketszaz-programlehetoseg-var-a-kozossegek-heten/

Módosítás dátuma: 2017. április 06. csütörtök, 12:16  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Romastratégia: a megfelelő hozzáállás hiányzik leginkább
„Az EU-elnökség egyik legfontosabb eredménye, a cigány keretstratégia megalkotása” – nyitotta meg az Európai romastratégia a gyakorlatban című előadást Csuday Balázs ENSZ-nagykövet, a beszélgetés moderátora.

Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bevezetőjében elmondta, nehéz úgy beszélni a romákról, hogy nincsenek jelen. Balog Zoltán hozzáfűzte, ez a megállapítás csak az előadásra érvényes, hiszen a munkafolyamatokban, a politikában a romák is képviseltetik magukat és érdekeiket. Az államtitkár kiemelte, nemzetstratégiai probléma, hogy Magyarországon a születési ráta a romák körében jóval magasabb a magyarokénál; a hátrányos helyzetű gyermekek között minden második cigány. „Még nem fogtuk fel a probléma súlyát; ez egy belső Trianon: túl kicsinek érezzük országunkat, mégis mintha lemondtunk volna az egykori területek egy részéről” - jegyezte meg a politikus. „Az ilyen területeken szegregáció alakult ki – nem faji értelemben -, innen kivonult az állam, itt bontakoznak ki a konfliktusok. A területi leszakadással az a baj, hogy itt pangani fog a gazdaság, megindul a »latin-amerikanizálódás«” - fűzte hozzá.

Nagy József Barna, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület cigánymissziójának vezetője beszámolt róla, hogy szervezetük 2001 óta működik, és nemcsak a cigányság, de a magyarság felkarolása is céljuk. Erre a célra külön cigány-misszióval foglalkozó részleget indítottak fő munkaterületeiken, Nagyváradon illetve Bihar megyében. „A segítségnyújtást sokan próbálják ellehetetleníteni, ellenérzés vált ki magyarokból és cigányokból is. Mi – ezért is - nem az okokat keressük, nem vonunk kérdőre senkit; mi a problémákat kívánjuk megoldani.” Nagy József Barna megjegyezte: délutánonként ő maga is cigánygyerekeknek tart napközit, aminek eredményeképpen nyolc fiatal jutott el az egyetemi oktatás szintjéig. „A cigányság hagyományai lassan eltűnnek, a nyelv és a cigányzene is elfelejtődik. Mi próbáljuk mindezt visszaadni, pedig ez nem a mi feladatunk lenne” - jegyezte meg a misszióvezető. Kiemelte, a cigány kultúrában sok dolog van, amire büszkének lehet lenni, „kultúra, öntudat nélküli rétegeket viszont nem lehet megsegíteni”.

Nagy József Barna legfontosabb célként a magyarok és a romák közös pontjainak megtalálását nevezte meg. „Romániában nem látom az állam és az egyház támogatási szándékát a romák felé” - hangzott el. Nagy József Barna hozzátette: ezeken a területeken inkább a problémák szőnyeg alá söprése folyik. A szervezetnek egyébként jelenleg nincs lehetősége fejlődésre, holott az igény erre óriási lenne.

Balog Zoltán államtitkár szerint meg kell különböztetni az attitűdöt, a hozzáállást: „nem mindegy, hogy emberbarátként, vagy kötelességből nyújtunk segítséget”. A politikus azt is elmondta, a jó politika egy hátrányból – ami Magyarországon nagy hátrány – előnyt kovácsol. „A stratégia végrehajtásához azonban ember kell, méghozzá olyan, aki megfelelő hozzáállással rendelkezik. Ez utóbbi hiányzik ma leginkább Közép-Európában” - fűzte hozzá. Balog felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos e téren a keresztény üzenet, mely a testvériséget, az egyenlő jogokat hirdeti. „Ha az egyházakat és az egyéni indíttatásból segíteni akaró embereket ebből a feladatból ki akarjuk hagyni, akkor halálra ítéltük a roma stratégiát” - fejezte be.

Egy néző kérdésére Balog Zoltán úgy felelt, „amennyiben az állam juttatásokat ad, azért ellenszolgáltatásokat várhat”, példaként az iskolalátogatási kötelezettséget hozta. „Azokat a családokat kell támogatni, akik a segítség mellett munkát is vállalnak” - zárta le az államtitkár.

Bánlaki D. Stel