FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Kolozsvárra költözik a Félsziget fesztivál

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A könnyűzenei fesztivál tízéves marosvásárhelyi története után remélhetőleg legalább tíz évi kolozsvári történet következik - fogalmazott sajtótájékoztatón Emil Boc. Kitért arra, hogy a városháza egy tízhektáros telket, és a rendezvényhez méltó infrastruktúrát biztosít a város határában levő Gorbó-völgyben a Félsziget megrendezéséhez. Bodor László fesztiváligazgató elmondta, hogy Marosvásárhelyen állandó bizonytalanság övezte a rendezvény megszervezését, szerinte Kolozsváron a városvezetés a vásárhelyieknél sokkal jobb körülményeket biztosít. A fesztivált idén július 18. és 21. között tartják, 80 ezer fiatal résztvevőre számítanak.

Mint azt az index megírta, a szervezőkben már többször felmerült, hogy elköltöztetik a fesztivált Marosvásárhelyről, hogy ne stagnáljon, hanem nőjön a látogatottság. Több helyszín is szóba került, de a szervezők csak Erdélyben gondolkodtak, eezért nem jött szóba Bukarest, vagy a Fekete-tenger partja. Kolozsvár már eddig szerette volna, ha hozzájuk költözik a fesztivál.

A magyarországi Sziget mintájára létrejött rendezvény évente több tízezer látogatót vonz, tavaly 79 ezren vettek részt a fesztiválon.

Emil Boc kolozsvári polgármester már bejelentette, hogy a rendezvény 2013-tól Kolozsvárra költözik. Balázsi-Pál Előd, a fesztivál kommunikációs igazgatója szerint az elöljáró maga is pontosította későbbi nyilatkozataiban, egyelőre úgy tűnik, jók az esélyei, hogy a fesztivál a városba költözzön, de végleges döntés még nem született.

Nem támogatja őket Marosvásárhely

A kommunikációs igazgató szerint már többször felmerült a szervezőkben a változtatás azért, hogy nőjön, és ne stagnáljon vagy csökkenjen a fesztivál látogatottsága. Ennek egyik lehetősége a költözés. Hozzátette: több helyszín is felmerült, az egyik valóban Kolozsvár, ahol már tárgyaltak a helyhatósággal. Balázsi-Pál Előd szerint egyedül a kolozsvári polgármesteri hivatallal folytattak alapos tárgyalást a fesztivál jövőjéről, így – mint mondta – valóban reális lehetősége van annak, hogy a rendezvényt Kolozsvárra költöztessék, de a végső döntést csak január második felében közlik.

A szervezők számára világos, hogy a fesztiválnak Erdélyben kell maradnia, ezért nem jött szóba sem Bukarest, sem a Fekete-tenger partja vagy más, Erdélyen kívüli régió.

A lehetséges költözés okairól elmondta: úgy érzik, a kolozsvári önkormányzat számára fontos, hogy fejlődjön a város kulturális élete. Marosvásárhelyen hiányolták, hogy nem volt hosszútávú együttműködési partnerségük a helyi önkormányzattal, így úgy érezték, minden évben újra kellett tárgyalniuk az együttműködést. Rámutatott, azt is nehezményezték, hogy a város nem támogatta anyagilag a rendezvényt, miközben Erdélyben vannak már olyan fesztiválok, amelyek élvezik az önkormányzat hathatós segítségét.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés