FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Légy Te is pinkarocker: picture on fesztivál 2014. augusztus 8-9.

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A 2014. évi picture on fesztivál időpontja augusztus 8-9. A helyszín a Pornóapáti és Szentpéterfa között elterülő Bildein. Ez a Szombathelytől 20 km-re fekvő, alig 370 fős határmenti falucska. Az idei évben is igazi fesztiválbandák gyűlnek össze a Pinka mellett, hogy határtlanul ünnepeljék a zenét és az együttlétet. A pinkarockerek – egy egyre nagyobb számban fellelhető homos sapiens-alfajnak a tagjai – idén is hihetetlenül tarka és izgalmas mixet kapnak.

A prímet minden bizonnyal az európai turnéjukon a falut is útbaejtő Life of Agony és a skót hardrock-őskövület Nazareth fogja vinni, de itt lesz a az amerikai keményrockbanda, a Skid Row is, akárcsak a belga Triggerfinger (coverslágerükkel, au I Follow Rivers-szel). Fergeteges színpadi showra számíthatunk a berlini Bonapartétől csak úgy, mint az ugyancsak német punkcsapattól a Terrorgruppétől.

Idén is sikerült a mára mulatóssá silányult mainstream mellett elúszó eredeti ötletekkel operáló magyar zenekarokat megnyerni a fesztiválra. A szombathelyi kötődésű Anima Sound System szombaton lép fel, a Nagyszínpad-verseny második helyén végzett, a Sziget-Fesztivál idei himnuszát jegyző Ivan & The Parazol pedig szombaton értelmezi majd újra az pinkarockereknek a színpadi jelenlét fogalmát. A jamaikai hangzást kedvelők régi álma teljesül a Ladánybene 27 fellépésével, akik a Bob Marley-unoka Daniel Bambaata helyett lépnek a színpadra, mivel neki le kellett mondania európai turnéját.
Norbert Schneider pompás bluesból, reggaeből és jazzből kevert bécsi melange-ot szolgál fel. Náluk kicsit keményebb, de legalább olyan laza határtalan örömmuzsika lesz a
Németország ska őskövületeiből álló The Busters zenéje. A csütörtöki – egyébiránt ingyenes! – nyitóbuli sem marad magyar fellépő nélkül. A The Overalls, és a klasszikus és akusztikus hangszereken játszó Bedroom Chocolates mellett a körmendi rockreménység, a Soulwave gondoskodik majd a party-hangulatról. A koncertek után ismét a bildeini aftershow legendák, DJ Ewald (Kamakura) és DJ Nick (NovaRock, Frequency) tekerik a szabályozókat a Pajtában. Éjjelente az Almáskertben is teremnek elektronikus hangzások, amikor Søren Appel (strange.electric), és mások lovagolnak majd a lemezeken.
Német-tanároknak és a német irodalom kedvelőinek kötelező program a legendás és egyedülálló irodalmi felovasóperformansz a Pinka strandnál a gát mellett, aminek a látogatása egyébként ugyancsak ingyenes, és a bécsi Volksthetaer művészeinek köszönhetően maradandó élményt nyújt. (Provokatív és frivol irodalomra érzékenyeknél, esetleges pruederia classicusban szenvedőknél maradandó agykárosodást okozhat.) A Pinka-strandról a fesztiválterületre az Eberaui Fúvószenekari Egylettel masírozunk át, utána pedig jöhet egy kis kényeztetés egy pohárka pinkawossával, (~Pinkavüz) a Zahoracka Banda hienc-cseh nótázására.
Az összes infó a 30 közreműködőről és minden egyébről itt a fesztivál honlapján olvasható (részben magyarul is). Ha valami nem világos, bátran kérdezz: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

A népek közti megértés kovácsa…
A zene lebontja a határokat a fejekben is. A nagyszabású zenei rendezvényt magyar partneregyesületekkel közösen szervezik a belediek A vasfüggöny „jóvoltából“ évtizedeken át egymástól elválasztott, németül, magyarul és horvátul beszélő régiók újra összenőnek. Ehhez igazodnak jegyakciók is:

Az 5 napos AlteRába fesztiváljeggyel rendelkezők 9000 Forintért válhatnak pinkarockerré. Az Anima Sound System, a Ladánybene 27 és az Ivan & The Parazol facebook- és weboldalán ugyancsak különleges jegyakciókkal várjuk a rajongókat! Akik időben regisztrálnak, nagyon durva kedvezménnyel juthatnak hozzá a jegyekhez, amikből egyre kevesebb van – a fesztivált már nem sok választja al attól, hogy az elmúlt két évhez hasonlóan idén is kikerülhessen a kapukra a SOLD OUT felirat.

Az igazi pinkarockerek természetesen nemcsak a kiváló előadók miatt imádják Ausztria egyik legcsaládiasabb és minden bizonnyal legkisebb nagy-fesztiválját. A bildeini fesztivál hangulata egyszerűen utolérhetetlen.

Mert nem a méret a lényeg! Egyedülálló: fesztiválhelyszín a faluközpont

Ilyesmi csak a 370 lelkes határmenti faluban lehetséges. Többnapos rockfesztivál a falu kellős közepén, a templomkertben! Közvetlenül a templom mellett, egy hatalmas platán koronája alatt áll a nagyszínpad. Pár méterrel odébb a borarchívumnak keresztelt vinotékából – akár egy pohárka „Pinkavüzet“ (Pinkawossa) kortyolgatva – lehet belefeledkezni abba, hogyan zúznak a sztárok a reflektorfényben. Ritkán van a halandó fesztiválózónak alkalma rá, hogy nemzetközi csillagokat ilyen intim közelségből éljen meg. Megnövelt chill-out zónájával igazi lazításra csábít az almáskertben felállított Uhudler-színpad. A fogadó és a bolt gyakorlatilag a fesztiválterület részei. De a közvetlen közelben van egy kávézó is. Tökéletes a kemping elhelyezkedése is, parkolójával a falu szélén várja a Pinkarockereket – mindkét szolgáltatás ingyenes! A bulizók a Pinka pár lépésnyi távolságban nyújtózkodó homokos strandján is kényeztethetik magukat – vagy egymást. Az óvatos duhajok pedig a strand közelében álló kisebb, “nyugis kempingben” hajthatják álomra a fejüket. A tradícionális borivás és a klasszikus osztrák paraszti hidegkonyha szerelmesei kedvéért a tavaly nagy sikert aratott igazi “buschenschank” (hagyományos osztrák szőlőhegyi borozó) bővített választékkal települ ki a kempingbe.

A lényeg a keverékben van
A program szégyentelenül tarkára mixelt, keresztül-kasul merítve a zene világából, sztárokkal és nyalánkságokkal megspékelve – mindenkinek jut valami. Az összetevők sehol máshol nem harmonizálnak egymással ilyen brutálisan jól: a reggaetől a keményrockig, az elektronikus zenétől a metálig, az indietől a skáig, a punktól a világzenéig, a folktól a jazzig – a picture on a zene határtalan ünnepe. Idén körülbelül 30 fellépés hozza rocklázba a Pinkát. A hagyományos nemzetközi top-formációk mellett idén is fellépnek természetesen kiváló osztrák és magyar együttesek is. Mellettük láthatunk még érdekes utánpótlás-zenekarokat, sőt még sramlizene is lesz!

Az ironikus, magvas és (nyárs)polgárpukkasztóan szemtelen pinkaparti úszószínpadi felolvasó programok már 2012-es első alkalom után legendává nemesültek. Németül értő Pinkarockerek, és német byelvtanárok számára feledhetetlen élményt kínál az ország jeles színházaiban játszó színészekből álló trió produkciója, akik ezúttal Dél-Burgenlandi fiatal írók direkt erre az alkalomra írt műveit olvassák fel.

A liberális fesztiválfilozófia
A picture on fesztivált kb. 150 nagyrészt önkéntes munkatárs szervezi. Nem a nyereségmaximalizálás, a túlszabályozás, kontroll-őrület és más hasonló őrületek állnak a középpontban, hanem maga a látogató – aki maga is felelősségteljes zenerajongó, aki becsülni tudja a rockfesztiválhoz való komplikációmentes bildeini hozzáállást. Fair árak, kellemesen stresszmentes kemping-házirend, előzékeny biztonságiak és rendezők, Bildein egyszerűen más…

A Pinkarockerek zöldek
A Pinkarockereknél a folyamatos fejlődés magától értetődő. Ezért minden évben tesznek egy-egy ici-pici lépést a kicsit zöldebb rendezvény irányába: ingajáratban közlekedő buszjáratok a környék településein át, szelektív szemétgyűjtés, szemétmérséklés, regionális ételek és italok, bio-fesztiválpóló, stb. Lépésről-lépésre honosítják meg a környezettudatos gondolkodást.

Ötletek és javaslatok
A szervezők hálásak minden konstruktív ötletért, amik segítettek jobbá tenni a fesztivált! Ezekre mindig nyitottak: a vendégekkel együtt szeretnék a picture on fesztivált még vonzóbbá tenni. .

Történet:
2000. szeptember 23-át írunk. Vénasszonyok nyara, kellemes hőmérséklet. Pontosan 14.30-kor felhangzik a „Can’t Explain” – a vérbeli indie pop banda, a The Dictation a The Who klasszikusával megnyitja a picture ON rockkonfrontációt. Útjára indítva ezzel azt az ambiciózus próbálkozást is, melynek célja egy, a különböző zenei irányzatokat felvonultató fesztivál létrehozása Dél-Burgenlandban. Egy Bildein nevű falucskában. Annak is a közepén. Az egykori papi pajtában. A hőmérséklet emelkedik. Tripzoo. Az ártatlan bildeini föld vibrál. Elönti a placcot a forróság. 330 mle – a forróság nő. Stahl: a pajta, mint egy kazán…: 150 rajongó hajnalig bulizik. A kemping dús füvű rétje érintetlen marad, egyetlen kósza sátor sem téved a kis határ menti faluba… 11 évvel később: A picture on fesztivál jegyei már napokkal a fesztivál előtt elkelnek. Az – azóta mintaszerűen felújított – pajtába már a bár sem fér be… A színpad évek óta a szabad ég alatt áll, a hatalmas platán árnyékában. Ma már az almáskertben is külön színpad várja a fesztiválozókat. A kempingben nem igen akad szabad hely. A PO A fesztivál Délkelet-Ausztriában…

A fesztiválkultúra meghonosítására irányuló első bátor próbálkozás tehát 2000-ben esett meg, akkor még mint egynapos buli a régi pajtában. A fiatal és elképesztően lelkes szervezőcsapatnak köszönhetően a rendezvény évről évre fejlődött. 2001 óta szabadtéri fesztivál. 2002-ben magyar partnerek segítségével segítségével EU projekt része lett. Időközben több mint tízszeresére nőtt a látogatók száma is.

Számtalan nemzetközi topformáció, mint Jimmy Cliff, Uriah Heep, NoFX, Gentleman, In Extremo, Sum 41, Wir Sind Helden, Soulfly, Papa Roach, Guano Apes, Marla Glen, Jestofunk, Colosseum, As I Lay Dying, New Model Army, Therapy?, Clawfinger, Adam Green, Monster Magnet, Anti-Flag, The (Intern.) Noise Conspiracy, I Am X, Mad Caddies, Hot Water Music, Whitesnake M3 Classic, Leningrad Cowboys, dEUS, Ektomorf, Wallis Bird, az In Extremo mind bemutatkoztak. Ehhez jönnek még a legjobb osztrák fellépők és Magyarország kiválóságai. Ma a picture on fesztivál Dél-Burgenland, Kelet-Stájerország és Nyugat-Magyarország fesztiválnyarának egyik fénypontja.

Módosítás dátuma: 2014. augusztus 05. kedd, 10:52  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés