FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Magyar-román levéltári együttműködés

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A magyar-román kulturális kapcsolatok eddig legkritikusabb területének tekinthető kérdéskörben, az Erdélyre vonatkozó levéltári fondok folyamatos nyilvánosságra hozatalában sikerült áttörni egy több évtizedes tabut.

2014. október 21-én mutattuk be ugyanis a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen a Román Nemzeti Levéltár Hargitai- és Maros Megyei Levéltári Hivatalaiban őrzött 1918/1919 előtt keletkezett fondképzőket tartalmazó két kötetet, amely magyarul és románul (bilingvis kiadás) egyaránt felsorolja a két levéltárban őrzött 1918/1919-ig keletkezett, s jelenleg kutatható fondokat, sorozatokat, gyűjteményeket. Hogy ezt a két kötetet bemutathattuk Erdély fővárosában, az a 2010. július 13-án a Magyar Nemzeti Levéltár, Románia Nemzeti Levéltára, valamint a Magyar Levéltárosok Egyesülete, és a Magyarországi Önkormányzatok Levéltárak Tanácsa között Gyulafehérváron aláírt megállapodás tette lehetővé.   

Ekkor arra kötelezte el magát a magyar és a román fél, hogy az elkövetkező években összegyűjti, jegyzékeli és publikálásra alkalmassá teszi, az  1918-1919 előtti  Erdélyre vonatkozó fondokat és gyűjteményeket. A magyarok a Magyarországon (a Magyar Országos Levéltárban, a Hadtörténelmi Levéltárban, a Vízügyi Levéltárban, a Hajdú-Bihar, a Szabalcs-Szatmár-Bereg és a Csongrád Megyei Levéltárakban) található erdélyi vonatkozású fondokat, állagokat sorozatokat, a román fél pedig a Romániában található  Erdélyre vonatkozó, s jelenleg kutatható fondokat és gyűjteményeket fogja jegyzékelni, illetve közlésre alkalmassá tenni. A magyar nyelvű jegyzék románul is tartalmazza a fond nevét, a román jegyzék csak románul. Ezen kívül szerepel minden fond terjedelme és mennyisége. Amennyiben a fond évköre túlmutat 1918/1919-en, azt zárójelben jelezzük, mint ahogy ilyen esetben terjedelemnél  is megadjuk, hogy mennyi az 1918/1919 előtti fond terjedelme, majd azt is zárójelben, hogy menyi a fond összterjedelme. A sorozatot 21 kötetesre tervezzük. Most ezen sorozat első két kötetének történt meg a bemutatója Kolozsvárott.

A Maros Megyei Levéltárban található és 1918/1919 előtt keletkezett fondokat Pál-Antal Sándor állította össze és fordította magyarra, a Hargita Megyei Levéltárban található hasonló időszakban keletkezett fondokat pedig Bicsok Zoltán. A Maros megyei kötet terjedelme 560, a Hargitati köteté 348 oldal. Az előbbi 584, az utóbbi 258 1918/1919 előtti magyar provenienciájú fondot és, gyűjteményes fondot tartalmaz.

A kötetek anyagának magyarra fordítását, a kötet szerkesztését és megjelentetését az NKA Közgyűjteményi kollégiuma támogatta, illetve támogatja.

A bemutatón az elnökségben román részről jelen volt dr. Ioan Bolovan egyetemi tanár, a Babeş-Bolyai Tudományegyyetem egyik prorektora,  dr. Nicolae Edroiu, a Román Akadémia levelező tagja, a Kolozsvári „Gheorghe Bariţ" Történettudományi Intézet igazgatója, a magyar-román történész vegyes bizottság román részről elnöke, valamint Ioan Drăgan, Románia Nemzeti Levéltárának igazgatója, továbbá a szerzők képviseletében Pál-Antal Sándor az MTA külső tagja. A magyar felet dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója és dr. Á. Varga László, a BFL nyugalmazott főigazgatója, a sorozat egyik főszerkesztője, a két kötet szerkesztője képviselte. A felsoroltak mindnyájan méltatták a vállalkozás újszerűségét és reményűket fejezték ki, hogy még az évtized vége előtt megjelenik és a kutatók kezébe kerül a tervezet összes 21 kötet.

A bemutatón kb. 80 fő jelent meg, köztük több erdélyi levéltár igazgatója is.

Forrás: BFL

http://mnl.gov.hu/nemzetkozi_hirek_es_kapcsolatok/magyarroman_leveltari_egyuttmukodes.html

Módosítás dátuma: 2014. november 20. csütörtök, 13:22  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés