FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

KOLOZSVÁRI MAGYAR NAPOK·2016.

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Kolozsvár városi rangra emelésének 700. évfordulóját ünnepli a 7. Kolozsvári Magyar Napok
A 7. Kolozsvári Magyar Napok fő fellépőinek névsorát ismertették a szervezők a Kincses Kolozsvár Egyesület székhelyén. A sajtótájékoztató meglepetés-meghívottja Kóbor János, a legendás Omega együttes frontembere volt.
Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület (KKE) elnöke rövid visszatekintéssel indította a sajtótájékoztatót: mozgalmas évet tudhat maga mögött az egyesület, hiszen az elmúlt esztendőben két új nagyszabású fesztivál megszervezését és lebonyolítását is magára vállalta. Az októberi Várkert Fesztivál alkalmat teremtett arra, hogy a nagyközönség megismerhesse a gyalui várkastély történelmi és kulturális jelentőségét, míg a Kolozsvári Téli Fesztivál az adventi ráhangolódás jegyében gyűjtötte egybe a kolozsvári magyarokat. Mindkét fesztivál sikerrel teljesítette a „tesztüzemmódot”, ezért mindkettőnek folytatása következik. A Várkert Fesztivál második kiadása 2017. tavaszán lesz esedékes, míg a háromnapos Téli Fesztivál december elején.
Tekintettel arra, hogy 2016-ban városi rangra emelésének 700. évfordulóját ünnepli Kolozsvár, az évforduló méltó megünneplésének szándékával szervezik meg augusztus 14–21. között a 7. Kolozsvári Magyar Napokat. Erre utal a KMN idei szlogenje: a hétszázát! A jubileum napján, augusztus 19-én, a KKE nagyszabású programmal készül, amelynek egyik fénypontja a Kolozsvári Magyar Opera Hunyadi László című operaelőadásának főtéri ősbemutatója lesz.
Az idei újdonságok között említhetjük, hogy a főtéri és a Farkas utcai színpad mellett egy új zenei helyszínnel bővül a KMN. A populárisabb műfajokat felvonultató fesztiválutcával párhuzamosan, a Fogoly utcában működő színpadon fellépnek többek között a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatottjai, jazz-, blues- és rock-zenekarok. Ugyanakkor az alternatív zenekarok is ezen a színpadon fognak fellépni.
A KMN idén is a magyar könnyűzenei élet legnagyobbjait hozza el Kolozsvárra. A fellépők között tudhatjuk: a Beatricet, a Budapest Bárt, a legendás LGT zenekar három frontemberét – Somló Tamást, Karácsony Jánost és Solti Jánost – az Abrakazabra együttessel, illetve a Zenevonat című produkcióval, Szabó Balázst és bandáját, az Ivan & The Parazolt, a Moby Dicket, Keresztes Ildikót, Ákost és még sok más, meglepetésnek szánt zenekart. A fesztivál záróakkordja az Omega fellépése lesz: a közel 55 éves zenekar először lép fel Kolozsváron.
Szabó Lilla programigazgató a sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg a program szervezés alatt áll, a rendezvény előtt egy hónappal véglegesülhet. Megújul a KMN honlapja, és iOS és Android felhasználók számára egy felhasználóbarát applikációt is létrehoznak.
Horváth Anna alpolgármester kifejtette: a Kolozsvári Magyar Napokat a város kiemelt fontosságú rendezvényeként tartja számon az önkormányzat, és bár nem sikerült a tavalyihoz hasonlóan megduplázni a támogatást, a 20 százalékos növekedés is számot tevő. A város idén 360 ezer lejjel finanszírozza a kulturális fesztivált, de ezen túlmenően is állnak a szervezők rendelkezésére, beleértve az előkészületi időszak ideje alatt is.
A Kincses Kolozsvár Egyesület sajtótájékoztatójának meglepetés-meghívottja Kóbor János, az Omega frontembere volt, aki erdélyi koncertjeinek emlékeit elevenítette fel, és elárulta azt is, hogy izgatottan készülnek első kolozsvári fellépésükre. Folyamatban van új, a Testamentum című albumuk összeállítása, és sokat koncerteznek a templomokban játszott Oratóriummal is, Kolozsvárra viszont úgy gondolták, hogy a közel 55 éves pályafutásuk legnagyobb dalait hozzák el, amelyek először csendülhetnek fel Erdély fővárosának főterén.
Forrás:
A Kolozsvári Magyar Napok sajtószolgálata
Módosítás dátuma: 2016. április 13. szerda, 19:22  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Bertan Judit a köznevelési államtitkár, a felsőoktatásira várni kell

Az Emberi Erőforrások Minisztériumával a kormány a jólétet és a testi-lelki egyensúly erősítését közvetlenül érintő területeket együttesen szeretné irányítani - mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Fontosnak tartja a család és a közszolgálat területén az életpályák megerősítését. "Újragondoltuk a minisztérium szerkezetét, melyben fontos a kereszténydemokrata karakter, ezért a frakcióban több államtitkár is a KDNP-ből származik" - foglalta össze az államtitkárjelölteket bemutató június 10-ei sajtótájékoztatón.

Bővebben...