FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

NYITOTT KAPUK A KOLOZSVÁRI UNITÁRIUSOKNÁL

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
NYITOTT KAPUK A KOLOZSVÁRI UNITÁRIUSOKNÁL
2016. JÚNIUS 15–19.
Szerda, június 15.
16.00 – Vadrózsák népdaléneklő vetélkedő (JZSUK Orpheus terme)
18.00 – Nyitóünnepély (JZSUK Felvinczi György díszterem)
19.00 – Állófogadás
Csütörtök, június 16.
12.00 – Nyitott templom tevékenységei
17.00 – Gyermekfoglalkozások
17.00 – Kolozsvár unitárius szemmel (Sétavezető Korodi Alpár történelemtanár)
17.00 – Tree of Life AEÁ-beli kórus előadás (Belvárosi unitárius templom)
18.00 – Európai érték(t)rendek kerekasztal-beszélgetés Kolumbán Gáborral és dr. Egyed Péterrel
A múlt évben kezdődő migránsválság igen komoly vitát szított az európai közösségben.
Túl a “befogadni a hozzánk érkezőket”, vagy “zsigerből visszautasítani őket” kérdésfelvetés felszínes kettősségén, felvetődik a megannyi kérdés az Öreg Kontinens identitásával, alapelveivel kapcsolatosan. 
Mit jelent európainak lenni? 
Melyek a Nyugati Civilizáció alapértékei?
Egyáltalán megállapítható-e olyan értékrendszer, amely egyértelműen európai? 
Csupán pár olyan kérdés, amely megfogalmazódik.
Ezekre és még megannyi más kérdésre keressük közösen a választ csütörtökön, június 16-án, délután 6 órától, a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség tanácstermében (Brassai Sámuel utca 6. szám).
Kalauzaink e kerekasztal-beszélgetés rendjén Kolumbán Gábor és dr. Egyed Péter. Őket Farkas Emőd kérdezi.
19.30 – Az Orizont című film vetítése (JZSUK Felvinczi György díszterem)
Péntek, június 17.
12.00 – Nyitott templom tevékenységei
15.00 – A budapesti Szent Imre Gimnázium Rohamivók című színházelőadása (JZSUK Felvinczi György díszterem)
A darab témája, a tinédzserek pusztító életvitele igen időszerű, aktuálisabb nem is lehetne. Az előadásban egy fiatal tizenéves lány és barátai életét követjük végig néhány héten keresztül: együtt ülünk vele a tanteremben, végig nézzük, ahogy próbál beilleszkedni a közösségbe, látjuk, ahogy szerelmes lesz, és vele tartunk akkor is, amikor alászáll az ital és a drogok világába. Komoly leckét kapunk felelősségből, barátságból, hűségből és gerincességből. Figyelem, a darab kényes kérdéseket feszeget, melyekkel a szembenézés nem kellemes, ugyanakkor mégis elkerülhetetlen. Az előadás nem fél szembenézni olyan társadalmi problémákkal, melyek gyökerei a tizenéves fiatalokig nyúlnak: családi problémák, drogok, alkohol,lógás.
Ugyan a téma kínálná magát, a darabtól mégis távol áll a didaktikus hangnem. Sodró, vidám lendületével, ugyanakkor jól időzített hangsúllyal és kellő nyomatékkal mutat rá azokra a felelőtlen és veszélyes dolgokra, melyek minden fiatal tini életében megjelennek, és ha csak rövid időre is, de mindennapjainak részévé válnak. A darab sok humorral, kedvességgel és nem utolsó sorban őszinteséggel nyúl a témához, amit a pazar zene csak még pezsgőbbé és színesebbé tesz.
Ehhez hasonló produkcióval az utóbbi időben nem sűrűn (ha jobban belegondolunk, szinte sohasem) találkozunk klasszikus kőszínházi keretek között. A tinédzser fiataloknak szóló előadások nem gyakoriak, ritkán próbálják a szerzők és rendezők az őket érintő problémákat tematizáló előadásokkal megfogni ezt a veszélyeztetett tizenéves korosztályt. Ha mégis, akkor a próbálkozás jó eséllyel az okoskodás és a szájbarágós, fárasztó tudálékoskodás csapdájában köt ki. A darab ezért is kuriózum, kötelező minden gyereknek és szülőnek, aki jól akar szórakozni, nevetni, bohóckodni, de ugyanakkor együtt gondolkodna a gyerekekkel, és – nem mellesleg – útravalóul hazavinne némi fájóan igaz tanulságot is.
17.00 – Gyermekfoglalkozások
17.00 – A Házsongárd, Erdély unitárius panteonja (Sétavezető Korodi Alpár történelemtanár)
17.00 – Áhítat (belvárosi unitárius templom)
18.00 – Gyerő Dávid: Szeretni szabad!? - gondolatok a házasságkötési jogok és személyi szabadságok unitárius viszonyáról.
Idén egy civil szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett Románia Alkotmányának a módosítása érdekében. A módosítás a házasság meghatározását kívánta egy férfi és egy nő kapcsolatára változtatni. 
Az egyre forróbbá váló társadalmi vitában Gyerő Dávid, a Magyar Unitárius Egyház főjegyzője, magán jellegű állásfoglalásban fejtette ki véleményét a kérdésben. 
Az egyéni jogokból kiinduló, a nagy többség véleményével nem egyező állásfoglalás aztán valóságos lavinát gerjesztett. Arra kértük Gyerő Dávid unitárius főjegyzőt, hogy fejtse ki állásfoglalása tartalmát, aki ezt meg is teszi június 17-őn, pénteken, 6 órától, a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség tanácstermében (Brassai Sámuel utca, 6. szám). Az előadást beszélgetés követi.

19.30 - Borkóstoló a Culina Nostra bisztróban.
Szombat, június 18.
10.00 – Nyári vásár a JZSUK udvarán
12.00 – Nyitott templom tevékenységei
15.00 – Szabad Szeminárium a Szentírásról
17.00 – A bukaresti Sound kórus előadása (belvárosi unitárius templom)
Az 1994-ben alakult bukaresti SOUND vegyeskar célja a közösségi éneklés és a kóruskultúra népszerűsítése és megismertetése a tágabb közönséggel.
Változatos zenei repertoárjuk kiterjed a román és más kultúrák gazdag zenei kínálatára, megtalálhatók benne a különböző zenei korszakok szerzeményei, a középkortól az ősi folklór-feldolgozásokon keresztül a kortárs művekig, de nem maradnak ki a szórakoztató műfajok vagy a dzsessz-harmóniák sem. Számos szervezettel és zenésszel együttműködve a Sound kórus nagyon változatos zenei stílusokkal próbálkozott. Karmesterük Voicu Popescu, aki a Román Rádiótársaság Gyermekkórusának vezetője és aki 2011 őszétől három évig a világhírű Madrigál kórus karmestereként is tevékenykedett.
A Sound kórus sikereit tükrözi a több, rangos nemzetközi versenyről hazahozott elismerés (három arany érem, két ezüst, első díjak, közönségdíjak, legjobb karmesternek járó kitüntetés). Egyik legrangosabb díjuk az 2010-ben a macedóniai Ohridban megszervezett kórusfesztivál nagydíja. 
A kórus a Nyitott kapuk a kolozsvári unitáriusoknál nevű rendezvénysorozat meghívottja. 
Június 18-án, délután 5 órától lehet meghallgatni a Belvárosi Unitárius Templomban.
18.00 – Templomkerti muzsika

19.00 – Osonó színházműhely: Ismeretlen barátok találkozása, avagy piknik egy japán szőnyegen.
Ismeretlen barátok társasága, avagy Piknik egy japán szőnyegen egy olyan előadás, amely elutasítja, hogy meghatározható legyen. Nem dokumentumszínház, bár az előadás kiindulópontját az osonós és a csíkszeredai román fiatalok egyéni tapasztalatai képezik. Nem fórumszínház, bár a magyar és román fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket, arra ösztönözve őket, hogy vegyenek részt a játékban saját történéseikkel és rádöbbenéseikkel. Aki belép az előadás játékterébe, kitépi utána a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat. Ennek következtében az Ismeretlen barátok társasága című produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében.

Előzetes helyfoglalás a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, a Nyitott kapuk a kolozsvári unitáriusoknál facebook oldalon (
https://www.facebook.com/Nyitott-kapuk-a-kolozsvári-unitáriusoknál-561852870537803/?fref=ts) vagy a 0742069208 telefonszámon lehetséges.
BELÉPÉS INGYENES
Vasárnap, június 19.
11.00 – Istentisztelet
12.00 – közös ebéd a templom udvarán
18.00 – Laczkó Vass Róbert és Szép András: Az indiánok nem hagynak cserben minket...című előadóestje
Sokan, sokféleképpen verselték, énekelték meg a magyarság ezerszáz éves krónikáját a Kárpát-medencében. A mindenkori bolond, aki poétává lett Magyarországon, bármilyennek is látta népét, amelyből vétetett, rendszerint a jobbítás szándékával simogatott vagy gúnyolt, mondott áldást vagy átkot, hogyha kellett. Igazat szólt, nem csak valódit, értük haragudott, nem ellenükre. 
Talpon, ha úgy tetszik: nyeregben maradásunk történetét „meglovagoló” szerzeményeket ígér Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongorista második közös szerzői és előadóestje, mely a kortárs magyar irodalom közéleti és történelmi tárgyú verseiből válogat, ezeket kívanja krónikás énekek formájában „helyzetbe hozni”. 
Az előadást június 19-én, vasárnap a Nyitott kapuk a kolozsvári unitáriusoknál nevű rendezvény keretén belül, délután 6 órától lehet megtekinteni, a János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György termében. 
A belépés díjtalan.

19.00 –Whisperblast és Punnany Massif koncert a JZSUK udvarán. Jegyek, elővételben 25 lejért a János Zsigmond Unitárius Kollégium kapusszobájában, a Culina nostra bisztróban, a KMDSZ-irodában, valamint a belvárosi egyházközség irodájában vásárolhatók, vagy a helyszínen, a koncert kezdete előtt 30 lejért.
Módosítás dátuma: 2016. június 10. péntek, 17:51  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Európai Ifjúsági Hét 2011. - Nyugat-dunántúli Programok

Regionális Ifjúsági Nap

Egy nap a strukturált párbeszédről, fiataloknak szóló európai lehetőségekről. A nap programja: bemutatók, fórumok, beszélgetések, játék, kulturális- és szórakoztató programok. A nap folyamán a fiatalok és a velük foglalkozó szakemberek információkat kaphatnak a strukturált párbeszéd eredményeiről és a nekik szóló európai programokról, megismerkedhetnek különböző projektekkel.
Időpont: 2011. május 17.
Helyszín: Győr - Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat (Árpád út 32.)
BŐVEBB INFORMÁCIÓ (program, jelentkezési lap) ITT ÉRHETŐ EL!

Bővebben...