FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

XIX. Dávid Ferenc emlékzarándoklat Déván

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
  A Magyar Unitárius Egyház és annak ifjúsági szervezete, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) 2016. november 5-én tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Dávid Ferenc emlékzarándoklatot.

     A különböző erdélyi és magyarországi településekről szombat délután több mint ezerháromszáz zarándok érkezett Dévára. A hegy lábánál történt gyülekezés után a zarándokcsoportok felvonultak a dévai várba, ahol 1579 novemberében Dávid Ferenc unitárius egyházalapító püspök vértanúságot szenvedett. A várbeli ünnepséget Bálint Benczédi Ferenc püspök köszöntőbeszéde nyitotta meg, majd az alkalmi istentiszteletet Bálint Róbert Zoltán (Mészkői Unitárius Egyházközség, közigazgatási előadó-tanácsos), Koppándi-Benczédi Zoltán (Délnyugat-Erdélyi Szórványegyházközség), Fülöp Júlia (az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet elnöke), Vagyas Attila (a Gondviselés Segélyszervezet központi munkatársa, beszolgáló lelkész Bukarest) lelkészek közösen tartottak. Ünnepi beszédükben olyan értékekre irányították a figyelmet, amelyek évszázadok óta a magyar unitárius közösség megtartó erői. Az istentisztelet alkalmával az árkosi Régeni Áron Dalárda énekelt Márk Attila énekvezér vezényletével.

  Az istentisztelet után köszöntő beszédek következtek: Mircia Muntean, Déva polgármestere, Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság erdélyi osztályvezetője és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke üdvözölte a zarándokokat. 

     Az üdvözlő beszédeket követően a Protestáns Teológiai Intézet Unitárius Karának hallgatói alkalmi várjátékot mutattak be, majd fáklya- és gyertyagyújtás közben a résztvevők koszorúkat és virágokat helyeztek el Dávid Ferenc emlékcellájában.

   A zarándoklat egyik színfoltja a szervezők által meghirdetett hagyományos gyermek-rajzpályázat eredményhirdetése volt. A Jézus és tanítványai tematikájú pályázati kiírásra Kárpát-medence különböző településeiről 224 pályamunka érkezett, amelyeket a zarándokok a várban tekinthettek meg. Az eredményhirdetésre a dévai református egyházközség vendégházában került sor gyerekek és ifjak részvételével. Eközben a felnőtt zarándokok a dévai unitárius imaháznál zárták a rendezvényt, ahol felavatták a szombathelyi Apáczai Csere János Alapítvány által adományozott, fában megformázott, Dávid Ferenc szobrot. Ünnepi beszédet mondott Kovács Jenő, az alapítvány elnöke, a szobrot megáldotta Dimény József, a Kolozs-Tordai egyházkör esperese. Az avató ünnepségen Koppándi-Benczédi Zoltán helybéli lelkész osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel.

     Isten áldása legyen az áldozatvállaló egyházalapítók alkotásán és a rájuk emlékező, mindenkori zarándokok életén!

Kolozsvár, 2016. november 7.

A Magyar Unitárius Egyház Főhatósági Hivatala és

az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet Elnöksége

Módosítás dátuma: 2016. november 26. szombat, 21:45  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

200 milliárd forint segíti a fiatalok elhelyezkedését 2014 és 2020 között

A 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban Magyarország a foglalkoztatási célokra rendelkezésére álló 600 milliárd forint egyharmadát a 15-24 éves fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítására szeretné fordítani, és ezzel mintegy 150 ezer fiatal munkába állását segíti majd - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára pénteken Budapesten.

Bővebben...