FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Tusványos 2011: nem a 22-es csapdája

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Hogy szándékosanTusványos főszervezői: Sándor Krisztina, Somogyi Attila hangolta-e össze a kolozsvári Spritz Kávézó a sült oldalasos napi menüt az idei Tusványos első hivatalos nagydobra verésével, azt nem tudjuk. De tény, hogy vidámabban gurultunk a 12-re hirdetett sajtótáj helyszínére abban a tudatban, hogy egy órától újkrumplit fogunk tocsogtatni a sült oldalas zsírjában. (Téves asszociáció ne essék, ebédre nem a szervezők hívtak meg.)

 

Ha minden igaz, összenő, ami összetartozik: állampolgárság, nemzetpolitika, energiapolitika, demográfia, oktatás, gazdaságfejlesztés a Kárpát-medencében.És arra is emlékeztünk, milyen jól szórakoztunk a tavalyi beharangozón. Most csak Sándor Krisztina főszervező ésSomogyi Attila programfelelős ült a mikrofonok előtt, a háttérben a központi szervezőcsapat egy része tízórait majszolt. Krisztina közölte a szomorú hírt, hogy Demeter Szilárdot ugyan beígérték, de egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott eljönni. Amit mi azért sajnálunk, mert így

csak lényeges infók csorogtak, a szaft nem.


A 22. Bálványosi Szabadegyetem fő jelszava: Összenő, ami összetartozik! – indított Sándor Krisztina. A szervezők lendületes optimizmusát a felkiáltójel is jelzi a szlogen végén, az előzetes programot legalábbis ezzel kaptuk. Bár bevallották, lendületüket kissé megtörte ma délelőtt az, hogy a szlogent képtelenek voltak románra úgy lefordítani, hogy ugyanazt jelentse, mint magyarul. (Nem is jött idén román sajtós kolléga.)

Amikor még csak gondolkodtak a szlogenen, már tudták, hogy a magyar állampolgárság, a könnyített honosítási eljárás köréfognak épülni az idei szabadegyetem főbb előadásai. És tényleg. Napokra (július 19-24.) lebontott programmal még nem, de már visszajelzett előadókra rögzített panelekkel szolgáltak – csak ez hat nyomtatott oldal.

Így aztán Somogyi Atttila nem bocsátkozott részletekbe, a szokásosakat említette: előadások, könyvbemutatók, filmvetítések, borkóstolás, sport, animációs és fotós műhelyek, humorest, koncertek, bulik. Sőt idén visszatér a táncház is az igényeknek megfelelő helyszínnel. Vagyis aki képes unatkozni Tusványoson, az jelentkezzen a helyszínen két pofonért.


Átlósan átfutva a kínálatot,

az előadások témája a tavalyiakat meg az azelőttieket meg az azelőttieket ismétli. De ez nem a 22-es csapdája, továbbra is ezekre izgulunk rá: állampolgársági helyzetkép, Kárpát-medencei tudástér, közép-európai energiapolitikák, jövő évi választások. Plusz szórvány, közmédia, gazdasági válság, romastratégia, népszámlálás, stb.

Az előadók is attól érdekesek, amit megszoktunk: vagy mert magas tisztségekben ücsörögnek, vagy mert okosakat szoktak mondani, vagy mert össze tudják kombinálni a kettőt. Jön a magyar kormány egyébként is Erdélybe járó fele (Németh Zsolt, Semjén Zsolt, Répás Zsuzsanna, Wetzel Tamás, Réthey Miklós, Szőcs Géza, Hoffmann Rózsa) és természetesen feje, Orbán Viktor.

Tusványos főszervezői: Sándor Krisztina, Somogyi Attila

Tusványos főszervezői: Sándor Krisztina, Somogyi Attila

Traian Băsescu román államfőt is meghívták, de szokásosan csak az utolsó előtti napokban derül ki, elfogadja-e a meghívást. Miután hírszerzői lecsekkolják, elég biztonságos-e Tusnádfürdő, és tanácsadói megtanácskozzák, a román-magyar parolázással nyer-e vagy veszít az általa mentorált párt, a PDL a jövő évi választásokon.

Jönnek kedvenc szakértőink: Székely István, Bakk Miklós politológusok, Kapitány Balázs szociológus, Lukács Csaba újságíró, aki a világjárás, a diktátorok és katasztrófák szakértője, plusz egy rakás rektor, prorektor, dékán, konzul, államtitkár és vezérigazgató.


Azért nem a koncertekkel kezdtük

a Tusványosra csábító felsorolást, mert a fellépő együttesek szivárogtak ki leghamarabb. Hetek óta tudjuk, hogy 19-én, kedden a Kaláka, a Kiscsillag és a Budapest Bár lép fel, szerdán az Intim Torna Illegál és Shantel, csütörtökön a Magna Cum Laude, Maszkura és a Tücsökraj. A péntek a gyerekkori nosztalgiánkra hajt majd a Beatricével és az Eddával, szombaton pedig az ősz hajú rockereké a színpad: Ghymes, Illés Lajosemlékkoncert és Role a zárómenü.

Délelőtti zsibbadtságunkból Sapientiás diákok próbálnak majd felrázni egy-egy hosszabb kérdőívvel, mivel eldőlt, hogy a Sapis diákok hivatalos szakmai gyakorlatukat Tusványoson tudják le. Felmérést készítenek az idei Mozaik program számára – a magyar kormány kárpát-medencei ifjúsági kutatása Bauer Béla vezetésével, aki szintén részt vesz a szabadegyetemen.

Korábban már zajlott ilyen program Mozaik néven, az idei kutatás keretében a többi kárpát-medencei régióban is elkezdték a felmérést, Erdély több városában pedig fókuszcsoportokat szerveztek. A felmérés célja részletes képet, elemzést nyerni az erdélyi magyar fiatalokról, hogy mi érdekli őket, hogyan látják az erdélyi politikai helyzetet, stb. Kimondottan Tusványosra vonatkozó kérdések is szerepelnek majd a kérdőíven.


Tábori logisztika

A helyszín a megszokott, árak a honlapon – igazítottak el a szervezők. Vagyis előadások és szállás a tusnádfürdői kempingben felvert sátrakban. Előadások és koncertek, bulik ingyenesek, a szállás és a kaja nem. A napi sátorbelépő ára 20 lej/fő (1500 Ft), egész hétre 100 lej (7000 Ft), a kétszemélyes faház ára 400 lej (27 000 Ft).

Ha előre nem foglal magának, akkor csak annak a szállása biztos, aki sátorral érkezik – biztatott Sándor Krisztina. Idén kb. száz szálláshellyel kevesebbet tudtak foglalni az üdülő panzióiban és szállodáiban, több együttes és meghívott Csíkszeredából fog ingázni. A tusnádfürdői panziósok ugyanis beszálltak az országos nyugdíjas-üdültetési programba, ezért adott számú ágyat fenn kell tartaniuk a július 19-24. közötti időszakban is.

A tábor összköltségvetése 150 ezer euró körüli, és valószínűleg kevesebb pénzből gazdálkodnak, mint tavaly, mert a válság idén is megnehezítette a pénzszerzést – mondta Sándor Krisztina. Az összeget a sörös főtámogatótól, hagyományos céges szponzoroktól és pályázatokból szedi össze a főszervező Magyar Ifjúsági Tanács és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, és ezután jelentkező finanszírozókat sem utasítanak vissza. Úgyhogy kedves hedonista és altruista gazdagok, tessék szépen beszállni Erdély legtutibb közéleti táborába.

A táborozókkal sokéves tapasztalatunkból most csak annyit szeretnénk megosztani, hogy hozzatok gumicsizmát. Szépet.

Forrás: manna.ro

Sz. T.
Módosítás dátuma: 2011. június 30. csütörtök, 13:42  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

FELHÍVÁS a fiatalokkal folytatott strukturált párbeszéd Nemzeti Munkacsoportjába

 

 

A Strukturált Párbeszéd, a fiatalok és a döntéshozók között zajló európai szintű párbeszéd a lengyel- dán- ciprusi elnökségi trió munkája során folytatódik. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Ifjúságügyi Főosztályának felkérése alapján a Strukturált Párbeszéd hazai lebonyolításáért felelős Nemzeti Munkacsoport ennek kapcsán újjáalakul. A lengyel- dán- ciprusi elnökségi trió időszaka alatt öt civil delegált válhat a Nemzeti Munkacsoport tagjává az alábbi felhívás szerint.

 

Bővebben...