FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Rajtol a Tusványos, még egyeztetnek Orbán Viktor és Traian Băsescu találkozójáról

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Egyelőre Budapest és Bukarest között folyik az egyeztetés arról, hogy a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba (Tusványos) készülő Orbán Viktor miniszterelnök és Traian Băsescu román államfő hol találkozzon, a találkozóra akár Tusnádfürdőn is sor kerülhet – mondta tegnap az MTI-nek Sándor Krisztina, a tábor főszervezője. Bár a táborlakók zöme már tegnap megérkezett, és a Kaláka, Kiscsillag és a Budapest Bár együttesek fellépésével este már kezdetét vette a buli, a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hivatalosan ma nyitja meg kapuit.

 

 

Honfoglaló táborlakók. Sok fiatal már tegnap megérkezett Tusnádfürdőre (fotó: Péter András)

A tusnádfürdői kempingben Németh Zsolt parlamenti államtitkár, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, Sándor Krisztina főszervező és Albert Tibor tusnádfürdői polgármester szól a résztvevőkhöz. A fő panelre 11 órától kerül sor Kárpát-medencei tudástér címmel, a felsőoktatás jelenlegi helyzetéről és jövőbeli lehetőségeiről Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, illetve az erdélyi és kárpátaljai magyar egyetemek képviselői értekeznek. Délután szintén a fősátorban a könnyített honosítási eljárásról tudhatnak meg többet az érdeklődők Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkártól és Wetzel Tamás miniszteri biztostól, de szó lesz az energiapolitikai kihívásokról Közép-Európában, míg az EMNT–Jakabffy-sátorban többek között a marosvásárhelyi magyar polgármesterjelölt személyéről, a szórványbeli gondokról és a 2012-es Erdélyi Magyar Koalíció lehetőségéről esik szó.

Az Erdély Café – Kávézóban az Élő Erdély Egyesület szervezésében kastély-napot tartanak, ahol terítékre kerül az erdélyi kastélyok állapotának és fenntartható fejlesztési lehetőségeinek kérdése is. Ezt követően Bánffy Farkas, a fugadi Bánffy-kastély és a vajdaszentiványi Zichy-kastély kezelője, Ugron Zsolna, író, a zabolai Mikes-kastélyból, Galánthay Zsombor ügyvéd, a Bánffy család leszármazottja és Ugron Béla, az erdélyi Ugron család leszármazottja beszél az erdélyi nemesi családok hétköznapjairól. Csütörtökön a gazdasági válság lesz a főtéma, majd az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzéséről, az őszi népszámlálásról értesülhetnek a fősátor látogatói.

Az EMNT–Jakabffy-sátorban a kommunizmus áldozatait felkutató Marius Opreáról írt A szekusvadász (Vânătorul de securişti) című könyv bemutatójára kerül sor, majd Az elveszett nép nyomában (În căutarea poporului pierdut) című filmet láthatják az érdeklődők, délután pedig többek között az európai romastratégiákról hallhatnak. A pénteki nap az autonómia jegyében zajlik, a fősátorban az önrendelkezés változó feltételeiről tanácskoznak, majd a Mikó Imre-tervet ismertetik, de szó esik a Székelyföld-fejlesztési stratégiákról is. Az EMNT–Jakabffy-sátorban tartott Együttélés és interetnikus párbeszéd a film nyelvén című panel díszmeghívottja Tudor Giurgiu filmrendező, a TIFF igazgatója, majd a román–magyar viszony depolitizálásának esélyeiről, illetve a területi-közigazgatási reformról beszélgetnek a meghívottak. A szabadegyetem zárónapján, szombaton az idei rendezvény mottójául is választott Összenő, ami összetartozik címmel Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke és Tőkés László az Európai Parlament alelnöke beszél a magyar nemzetegyesítésről.

A rövidnadrágos politikusok mellett az idei Tusványosról sem hiányozhat a szórakozás, esténként a Ghymes, az Edda Művek, a Beatrice, a Maszkura és a Tücsökraj, Shantel, a Magna cum Laude és az Intim Torna Illegál lép színpadra, míg a Role együttes közreműködésével Illés Lajos-emlékkoncertre kerül sor.

Szerző(k): Krónika

 

Módosítás dátuma: 2011. július 21. csütörtök, 13:11  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés