FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

EMI tábor Erdélyben, Gyergyószentmiklós 2011. augusztus 10-14.

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

A táborról

Az Erdélyi Magyar Ifjak idén nyáron is megszervezi nagyszabásúnak szánt rendezvényét, a VII. EMI-tábort. Az előző táboraink sikerén felbuzdulva bizakodással vágunk bele a 2011-es tábor előkészítő munkálataiba.
Céljaink:

- az együttlét: összefogni az egészséges nemzeti öntudattal rendelkező; történelmünk, kultúránk, a közéleti eseményeink iránt érdeklődő kárpát-medencei ifjúságot egy lazább nyári rendezvény keretében;
- nevelés: a tábor programja, műhelyei segítségével;

- szórakozás: koncertek, változatos szabadidős tevékenységek.

Az I. EMI-tábor 2005-ben hiánypótló rendezvényként jelent meg az erdélyi fesztiválok palettáján, ahol sorsunkat, jelenünket és jövőnket befolyásoló kérdéseket, témákat vitattunk meg. Mottóként gr. Teleki Páltól származó idézetet választottunk: „Merjünk magyarok lenni!”. Több, mint 1 000 fiatal jött el.

II. EMI-tábor programját ’56 hősei előtt tisztelegve alakítottuk ki. Jelszavunk „Aki magyar, velünk tart!” volt. Több, mint 2500 résztvevő tartott velünk.

III. tábor mottója gróf Széchenyi István gondolata volt: „Tőlünk függ minden, csak akarjunk!”, mivel az önrendelkezés volt a fő vezérfonal. 5000 fiatal fordult meg programjainkon.   

A IV. EMI-tábor mottója Wass Alberttől származott: „Legyen Erdély újra, ami volt!”. A tábor központi témái: a magyar nyelvhasználat Erdélyben, ill. az őshonos európai kisebbségek nyelvhasználata, valamint Wass Albert élete és munkássága. Az író születésének századik, és halálának tizedik évfordulóján méltó emléket szerettünk volna állítani életművének. Tavaly több mint 15.000 napijegyes látogatót számoltunk össze.

2009-ben belevágtunk az V. EMI-tábor megszervezésébe, melynek főbb témakörei közül a magyar nyelvhasználat ismételten meghatározó volt, ugyanakkor körbejártuk az önkormányzatok szerepét az erdélyi autonómia-törekvések folyamatában. Két fontos történelmi eseményről is megemlékeztünk: az önálló állami magyar egyetem, a Bolyai felszámolásáról annak 50., valamint a ’89-es ún. rendszerváltásról annak 20. évfordulóján.
Számtalan érdekes és hasznos tevékenységeket biztosítottunk a táborlakók számára:
Hagyományőrző sátorban kézműves-foglalkozásokkal, kiállításokkal, népművészeti és a magyar hagyományokra vonatkozó előadásokkal vártuk a fiatalokat.
Működött az  EMI-sátor, ahol a gyergyószentmiklósi Caritas tagjai is tevékenységeket szerveztek.
Filmsátor, Borsátor, Keskeny út sátor és Gyereksátor az előző évekhez hasonlóan üzemelt. 

Művészsátor azonban új színfoltként jelent meg a tábor programjában. Interaktív tevékenységeket szerveztünk e sátorba, de innen sem maradhattak ki az ún. tanulási célzattal szervezett előadások.

Volt önvédelmi edzés, lovaglás, táncház és napi túrázás, kirándulás is, amelyet a gyergyószentmiklósi EKE tagjai szerveztek meg.

A 2009-es tábor koncertjeinek összeállítása során több szempontot vettünk figyelembe. Egyrészt minél szélesebb közönség igényeinek megfelelni a Beatrice, Kalapács, Zanzibár, Moby Dick, Hungarica, Knock Out meghívásával, ugyanakkor az EMI-s lelkületet megőrizve ott voltak az ún. kihagyhatatlan EMI-táboros zenekarok is, mint a Kárpátia, Transylmania, Ismerős Arcok. A Kormorán és a Patrióta együttesek először voltak kedves vendégeink Gyergyószentmiklóson.
A 2010-es esztendőben már a VI. EMI-tábornak örvendezhettünk, melynek mottójául a „Legyen úgy, mint régen volt!” jelmondatot választottuk. Az évek során a Gyergyószentmiklós mellett sorra kerülő EMI-tábor a nemzeti értékrendet valló fiatalok Kárpát-medencei találkozóhelyévé vált, így tavalyi rendezvényünkön több mint 17000 napi belépőt váltó fiatal fordult meg.
A rendezvény kiemelt témakörei között helyet kapott a magyar nemzetpolitika a Kárpát-medencében és a szórványmagyarság helyzete Erdélyben. Továbbá három fontos történelmi eseményt vitattunk meg előadások és kerekasztal-beszélgetések során: az 1920. június 4-én aláírt trianoni diktátum előzményeit és következményeit, a második bécsi döntés politikai és katonai konjunktúráját, valamint a magyar-román együttélés minőségét vizsgáltuk a marosvásárhelyi fekete március eseményeiből kiindulva.
Működtek a már ismert és megszokott (tematikus) sátrak: Előadósátor, Hagyományőrző sátor, Keskeny út sátor, EMI-sátor és társalgó sátor, Művész sátor, Gyereksátor, Film- és borsátor, de a 2010-es év újdonsága volt a Szórványért sátor, melynek programjai során a peremvidékeken elő magyarok, csángók helyzetét boncolgattuk és kultúrájukkal ismerkedtünk.
A minden nap működő sátrakon kívül, ismét lehetőség volt az alternatív programokon való részvételre (túrázás, foci, önvédelmi edzés, íjászat, táncház, stb.).
A Színpadon kaptak helyet azok a fellépő zenekarok, kiknek jól ismert dallamaira bulizhatott a tábor közönsége. Fellépőink voltak: Nemez, Beatrice, Hungarica, Stratégia, Kárpátia,Ismerős Arcok, Avatar, Edda, Dalriada, Piramis, Transylmania, Depresszió, Guillotine, No Sugar.
Az idei évben (2011.) a szervezők ismét igyekeznek bővíteni a tábor programkínálatát, hogy augusztus 10-14. között mindenki megtalálja a számára leginkább tetsző programot. Kiemelt helyen szerepel majd a programkínálatban a népesedés kérdése, mely a közelgő népszámlálás miatt egyre aktuálisabbá válik, de a tábor az ismeretterjesztő és szórakoztató feladatán kívül igyekszik egy nemzetpolitikai műhellyé is válni. Célunk immár nem csak Kárpát-medencei magyarság életének elemzése, de alakítása is.
A VII. EMI-táborba ellátogatók ismételten több száz előadóval találkozhatnak, de a zenei színpad is teljes üzemmódban fog működni, jól ismert zenekarok közreműködésével.
Rendezvényünk független valamennyi politikai szerveződéstől, a költségeket Erdély jövőjét fontosnak tartó emberek adakozásából és a belépők árából álljuk, így bármilyen jellegű támogatást örömmel és köszönettel fogadunk.
Várunk Benneteket!
A szervezők
tábor helyszíne a Gyergyószentmiklóstól a Békás-szoros felé vezető úton, néhány kilométerre elhelyezkedő 3-as kilóméternél található kemping

Infók Gyergyószentmiklósról:

- a Wikipedian

- Harghita.ro portálon

- Régi képek: http://gyergyo.2design.ro/

Gyilkostó és Békás-szoros:

http://www.geocities.com/selyema/Gyilkosto_es_kornyeke

Színpad programja

08.10. Szerda

20:30 - Swetter
22:00 - Charlie
24:00 - FankaDeli

08.11. Csütörtök

20:30 - Karcolat
21:30 - Kárpátia
24:00 - Role

08.12. Péntek

20:30 - Bojtorján
22:00 - Kalapács
24:00 - Road

08.13. Szombat

20:30 - Dalriada
22:00 - Bikini
24:00 - Gitárest Miklós Gyurival

08.14. Vasárnap

20:30 - Hungarica
22:00 - Ossian
24:00 - Graphic

Előadósátor programja

08.10. Szerda

13:00 - Róvott múltunk, azaz mióta és miért bűn a róvásírás?
Előadó: Mandics György író
15:00 - Az olajkorszak vége - fenntartható csökkenés
Előadó: Magony András villamosmérnök, Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport (ELTE - FFEK)
16:30 - A Szent Korona szentsége, a Korona-tan és ennek helye az alkotmányban
Előadó: Szántai Lajos művelődéstörténész
18:00 - Berecz András mesél

08.11. Csütörtök

10:00 - Szabadkőművesek Trianon előtt
Előadó: Raffay Ernő történész
11:20 - Mária román királynő párizsi követsége - 1919 - Koszta István (könyvbemutató)
Előadók: Raffay Ernő és Koszta István történészek
12:00 - Merre tovább nagyvilág? Globalizáció és/vagy Kína
Előadó: Lukács Csaba újságíró
14:00 - Regióátszervezés és autonómia
Előadók: Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Orbán Balázs az MPP ügyvezetője, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviselője, Toró T. Tibor ügyvezető elnök (EMNT)
16:00 - Száműzött magyar irodalom: Tormai Cécile a Nobel-díjra jelölt magyar irónő
Előadó: Takaró Mihály irodalomtörténész
18:00 - Márton Áron, Erdély püspöke - „Az igazság védelmében és a szeretet szolgálatában az üldöztetés és börtön nem szégyen, hanem dicsőség.”
Előadók: Lázár Csilla, a Márton Áron Múzeum munkatársa és Berszán Lajos atya, Márton Áron tanítványa

08.12. Péntek

10:00 - Népesedési helyzetkép a Kárpát-medencében
Előadók: Dr. Gyurgyík László, szociológus, Selye János Egyetem, Komárom, Gyarmati Judit antropológus, Csép Sándor, az Áldás Népesség Mozgalom elnöke, újságíró, Demeter Szilárd, az EMNT népszámlálsi bizottságának tagja
12:00 - Magyarok a csúcson! - Sportkerekasztal
Előadók: Kovács "Kokó" István ökölvívó, Ferencz Réka világbajnok biatlonista, Gombos Attila harcművész
14:00 - Magyar érdekévényesítés a külpolitikában
Előadók: Ékes Ilona képviselő (Fidesz), Szilágyi Zsolt, Tőkés László EP-alelnök kabinetvezetője, Balczó Zoltán képviselő (Jobbik),
16:00 - Sajtókerekasztal
Meghívottak: Borbély Zsolt Attila, Bíró Zsolt, Ágoston Balázs, Makkay József, Fábián Tibor, Ferencz Csaba, Farcádi Botond
18:00 - Húsz éve kezdődött: délszláv háború, magyar szemmel
Előadók: Raffay Ernő történész, volt honvédelmi államtitkár, Andócsi János, történész, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének alelnöke és Andrási Attila, szabadkai színházrendező, Rácz Szabó László, a Zentai Községi Végrehajtó Bizottság volt elnöke

08.13. Szombat

10:00 - Magyar polgármestert Marosvásárhelynek!
Előadók: Csegzi Sándor Marosvásárhely volt alpolgármestere - Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), Jakab István az Erdélyi Magyar Nemzeti (EMNT) Tanács Maros megyei elnöke, László György a Magyar Polgári Párt (MPP) Maros megyei elnöke
12:00 - Nemzetpolitika ellenzékből
Előadó: Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Szávay István nemzetpolitikai kabinetvezető (Jobbik)
14:00 - Mit tegyünk az életünkkel?
Előadó: Jókai Anna író
16:00 - Alkotmány. Állampolgárság. Szavazati jog.
Előadó: Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke
18:00 - Az erdélyi magyar oktatás jelenlegi helyzete. Az oktatási törvény
Előadók: Andrási Benedek, Erdélyi Unitárius Egyházoktatási előadótanácsos, Árus Zsolt, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke, Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, az EMNT oktatási bizottságának elnöke

08.14. Vasárnap

10:00 - Ökumenikus istentisztelet, igét hirdet: Böjte Csaba atya
12:00 - Mentőövet a szórványnak! - a nemzetpolitikai megközelítés
Előadók: Bodó Barna a MÁÉRT Kárpát-medencei szórványalbizottságának elnöke, Demeter László Kovászna Megye Tanácsának szórványprogram-felelőse, Bilibók Jenő MCSMSZ alelnök, csángó-oktatás felelős, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes
14:00 - Irodalmi kerekasztal
Résztvevők: György Attila, Farkas Árpád, Sántha Attila
16:00 - Politikai kerekasztal: választások 2012
Meghívottak: Farkas Csaba alelnök (MPP), Laczkó Albert Elemér polgármester (RMDSZ), Mezei János polgármester (MPP), Papp Előd országos alelnök (EMNT)
18:00 - Közélet és ifjúság: EMI-kerekasztal

Film- és borsátor programja

08.10. Szerda

14:00 - Szász kultúra (1-2. rész )
Rendező: Buglya Sándor
14:30 - Hogyan kezeljük a videokamerát vagy a fényképezőgépet
Előadó: Farkas György rendező
15:30 - Máramaros
Rendező: Farkas György és Nagy Ferenc Hunor
16:20 - Filmek hátterében rejlő társadalmi dolgok
Előadó: Nagy Ferenc Hunor szerkesztő
18:00 - Borkóstoló: Bott Frigyes – Felvidék, Komárom

08.11. Csütörtök

10:00 - Szász kultúra (3. rész)
Rendező: Buglya Sándor
10:40 - Bennünk élő törvények
Rendező: Czanik Csaba Árpád
11:30 - SAPIENTIA EMTE rövidfilmek
12:40 - Magyarok Etruriában
Rendező: Czanik Csaba Árpád
14:00 - Az emigráns - Minden másképp van
Rendező: Hábermann Jenő
16:00 - Magyarok a Balkán kapujában
Rendező: Boros Zoltán
17:00 - Addig, míg sokan voltunk
Rendező: Zágoni Bálint
18:00 - Borkóstoló: Bussay László – Zalai borvidék

08.12. Péntek

10:00 - Szász kultúra (4. rész)
Rendező: Buglya Sándor
10:30 - Magyar népmesék, sorozat (Kecskeméti Animációs Filmstúdió )
Rendező: Jankovics Marcell
12:00 - Legalább Európa (Az első erdélyi magyar játékfilm)
Rendező: Fischer István
12:40 - Öreganyám, nagyvilág, jól megjegyezd a nevemet! - Emléktöredékek Szabó Magdáról
Rendező: Hábermann Jenő
14:00 - Szemből, halál. - Szilágyi Domokos ügynökmúltja és halála
Rendező: B. Nagy Veronika
14:50 - Beszélgetés Boros Nagy Veronika és Boros Zoltán rendezőkkel
15:30 - Nem vagy egyedül… - kampány a Hargitán
Rendező: Domokos János
16:00 - A Bolyai
Rendező: Buglya Sándor
17:00 - Az utolsó magyar
Rendező: Farkas György
18:00 - Borkóstoló: Vincze Béla - Egri borvidék

08.13. Szombat

10:00 - Szász kultúra (5. rész)
Rendező: Buglya Sándor
10:40 - Múltunk nyomában
Rendező: Czanik Csaba Árpád
11:00 - Mesék Mátyás királyról, sorozat ( Kecskeméti Animációs Filmstúdió )
Rendező: Jankovics Marcell
13:30 - Sólyomszárnyon
Rendező: Czanik Csaba Árpád
14:00 - A díszfegyver kovács
Rendező: Czanik Csaba Árpád
14:50 - Rendtartó székelyek
Rendező: Farkas György
15:30 - Fekete vasárnap. Gyanta, 1944. szeptember 24.
Rendező: Boros Zoltán
16:00 - Vetítés és beszélgetés: A gyantai vérengzést levezető százados özvegye felolvassa férje naplójából annak visszaemlékezéseit
16:40 - A vén bakancsos és a fia, huszár (1918)
Rendező: Janovics Jenő
18:00 - Borkóstoló: Alkonyi László – Mád, Tokaj borvidék

08.14. Vasárnap

10:00 - Szász kultúra (6. rész)
Rendező: Buglya Sándor
11:40 - Piros –fehér feketén, avagy kell egy csapat - HC Csíkszereda
Rendező: Püsök Botond
12:00 - Az ébredő Énlaka
Rendező: Farkas György
13:00 - Az utolsó éjszaka (1917) c. film felújított töredéke
Rendező: Janovics Jenő
14:00 - Így veszett el Erdélyország
Rendező: Zsigmond Attila és Bajna György
14:50 - Beszélgetés Zsigmond Attila és Baja György rendezőkkel
15:30 - A színház szerelmese
Rendező: Martonffy Emil
18:00 - Borkóstoló: Kaló Imre – Szomolya, Egri borvidék

Gyereksátor programja

08.10. Szerda

14:00 - Isten ajándéka az Élet. Mese és beszélgetés a teremtésről és az életről
15:00 - Termésbábok, kézműveskedés
16:00 - Játéksarok nagyobbaknak – logikai játékok, sakk stb. (18:00-ig)
16:30 - Szabadtéri játékok és/vagy daltanulás, népi játékok és dalok
18:00 - Esti mese
19:00 - Felnőtt játékest: Társasjátékok és egyéb játékok

08.11. Csütörtök

10:00 - Isten ajándéka: a csoda. Beszélgetés bibliai történetek alapján az ajándékozásról (kenyérszaporítás, gyógyítások)
11:00 - Kézműveskedés
12:30 - Érdekes fizika - játékok, kísérletek
13:30 - Ebédszünet
15:00 - Keksz-szalámi és gombóc készítés és kóstolás
16:00 - Játéksarok nagyobbaknak – logikai játékok, sakk stb. (18:00-ig)
16:30 - Szabadtéri játékok és/vagy daltanulás, népi játékok és dalok
18:00 - Esti mese
19:00 - Felnőtt játékest: Önismereti és érzelmi játékok.

08.12. Péntek

10:00 - Én, mint Isten ajándéka. Beszélgetés bibliai történetek alapján az ajándékozásról (Ábrahám ajándéka a fia, Izsák)
11:00 - Gyöngyfűzés
12:30 - Érdekes fizika - játékok, kísérletek
13:30 - Ebédszünet
14:30 - Zokni-bábok
16:00 - Locsi-pocsi - kalandjáték
16:30 - Játéksarok nagyobbaknak – logikai játékok, sakk stb. (18:00-ig)
16:30 - Szabadtéri játékok és/vagy daltanulás, népi játékok és dalok
18:00 - Esti mese
18:00 - Góbévacsi és maffiázás (Góbévacsi, azaz: ki mit hoz, azt eszünk – közös asztal, közös vacsi, közös játék.)

08.13. Szombat

10:00 - Mivel szerzek örömet másoknak? Beszélgetés bibliai történetek alapján az ajándékozásról
11:00 - Lufi állatkák
12:30 - Érdekes fizika - játékok, kísérletek
13:30 - Ebédszünet
14:30 - Pohárfestés és díszítés
16:00 - Vizipisztoly háború
16:00 - Játéksarok nagyobbaknak – logikai játékok, sakk stb. (18:00-ig)
16:30 - Szabadtéri játékok és/vagy daltanulás, népi játékok és dalok
18:00 - Esti mese
19:00 - Felnőtt játékest: Önismereti játékok. Konfliktuskezelés.

08.14. Vasárnap

11:00 - Az én meglepim Istennek. Beszélgetés bibliai történetek alapján az ajándékozásról.
11:30 - Pohárfestés és díszítés
12:30 - Érdekes fizika - játékok, kísérletek
13:30 - Ebédszünet
14:30 - Nemezelés
16:00 - Játéksarok nagyobbaknak – logikai játékok, sakk stb. (18:00-ig)
16:30 - Szabadtéri játékok és/vagy daltanulás, népi játékok és dalok
18:00 - Esti mese
19:00 - Felnőtt játékest: Társasjátékok és egyéb játékok.

A programok folyamatosan bővülnek, érdemes visszalátogatni az oldalra!

 


Módosítás dátuma: 2011. augusztus 02. kedd, 12:50  

Kapcsolódó anyagok

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés