FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Nemzetközi folklórfesztivál Marosvásárhelyen – magyarok nélkül

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Tegnaptól péntekig nyolc külföldi és egy hazai néptáncegyüttes lép fel naponta 19.30 órától a Kultúrpalota nagytermében a Maros megyei Cununa Mureşeană (Marosi menyegző) nemzetközi folklórfesztiválon.

A második alkalommal megszervezett fesztiválra Oroszországból, Csehországból, Észak-Ciprusról, Törökországból (két), Spanyolországból, Ukrajnából és Bulgáriából jöttek néptáncegyüttesek. A rendezvényt – az eső miatt – késve kezdték, így tegnap délben vonulhattak fel és táncolhattak az együttesek Marosvásárhely főterén.

A vendégeket a Városháza bejáratánál Lokodi Edit Emőke, a megyei tanács elnöke fogadta, aki elmondta, örvendetes, hogy ilyen rendezvényt szerveznek, hiszen azáltal lehetünk részesei Európának, hogy megismerjük a kontinens népeinek kultúráját, hagyományát.

A találkozó jó alkalom arra is, hogy a csoportok tagjai között barátságok szövődjenek. Jó házigazdaként meghívta az együtteseket, hogy látogassák meg a Kultúrpalotát és menjenek fel a Városháza tornyába is. A csoportvezetőknek emlékként a Kultúrpalota vitrálisának fotómásolatát ajándékozta. Végül pedig a szervezésben is segédkezett, mivel a szervezők eredetileg a nyári színpadra tervezték a fellépéseket, rossz időre nem számítottak, nem volt tartalék helyszínük, így a megyei tanács elnöke felajánlotta a Kultúrpalotát, amit készségesen elfogadtak.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a Cununa Mureşeană Kulturális Egyesület által szervezett és a Nemzetközi Folklórföderáció, valamint a prefektúra és állítólag a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által támogatott rendezvényen sem a vendégek, sem a vendéglátók között nem volt magyar együttes. Pedig igen gazdag hagyományokkal rendelkezünk mi is – határon innen és túl.

Vajda György

Népújság, 2011.08.02.

 

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés