FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Közlemény a Halis István Városi Könyvtár "jogsértéséről"

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Halis István Városi Könyvtár (Nagykanizsa), mint a www.nagykar.hu internetes portál üzemeltetője a szerzői jogi törvény előírásait megsértette, azzal, hogy a portálon ? jóhiszeműen ugyan, de nem elég körültekintően ? többszörözésre vonatkozó engedély nélkül, teljes egészében letölthető tankönyveket, szakkönyveket, szépirodalmi és egyéb vonatkozású könyveket, hangos könyveket helyezett el.

A könyvek jogtulajdonosai (kiadók és szerzők) egyezséget kötöttek a Halis István Városi Könyvtárral, amelyben az okozott károk megtérítésének jelentős részét a megegyezés érdekében elengedték. Ezt annak érdekében tették, hogy ezen eseten keresztül a magyar könyvtárosi szakma tudomást szerezhessen arról, hogy az digitalizálási törekvések során figyelembe kell venni a még védett műveket, könyveken fennálló szerzői jogokat és tudatosodjon, hogy a digitalizálási tevékenységek során körültekintően kell eljárniuk, a jogtulajdonosokkal egyeztetéseket kell lefolytatniuk, ha a szabad felhasználás esetein kívül műveket akarnak közzétenni.
Az esetleges engedély nélküli digitalizálás és az általuk okozott kár megnehezíti a jövőben új könyvek, művek megjelenését, mert alapjaiban rombolja a könyvek szerzőinek és kiadóinak a gazdasági alapjait. Ezen a ponton a könyvtáros szakma és a jogtulajdonosok érdekei egybe esnek, hiszen a kulturális, nyelvi és tudományos sokszínűség jelenti a szakmáink alapjait. Az engedély nélküli közzétételek akadályozzák a kiadók azon törekvéseit is, hogy szerzői jogilag rendezett modelleket alakítsanak ki az olvasók oldaláról, az elektronikus kiadványok iránt mutatkozó érdeklődésre.
A szerzői jog előírásai alapvetően nem akadályai a könyvtárakban folyó digitalizálási törekvéseknek és lehetőséget adtak a jogtulajdonosokkal kötött megállapodásokon alapuló jogszerű felhasználások kialakításra. Ha a jövőben a könyvtárak ezen alapelvek szerint járnak el, akkor minden esély megvan arra, hogy a könyvtárosi és a kiadói szakma viták nélkül folytathatja korábbi, egymás területeit tiszteletben tartó és elfogadó tevékenységét. - 2011. november 16.
Forrás: Halis István Városi Könyvtár, Aula Kiadó Kft., Dialóg Campus Kiadó , 2011. december 07.

Módosítás dátuma: 2011. december 07. szerda, 08:25  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A Societas szerint a kormány ifjúságpolitikája a feudalizmust idézi

A Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom gratulál az idén a felsőoktatásba felvett diákoknak, és kitartást kíván azoknak, akik most nem jártak sikerrel. Bízunk benne, hogy jövőre sikerülni fog nekik, egyúttal aggódunk értük és szolidaritást vállalunk velük. Félő, hogy jövőre már nem lesz hova jelentkezniük, ha Hoffmann Rózsa és a Fidesz-kormány felsőoktatást tudatosan romboló és leépítő, kártékony tevékenysége folytatódik.

Bővebben...