FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A digitális megjelenésével 5%-ra esett vissza a nyomtatott iránti igény -- ADT az EISZ-ben

Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 

Az Arcanum Digitális Tudástár (ADT) ezév januárjától érhető el EISZ-ben. 19-20. századi folyóiratokat tartalmaz, 99,9%-os szövegminőségben (jellemzően max. vesszőhibák). Kétrétegű pdf-fájlok, azaz az eredeti szöveg látható, egyúttal kereshető is. Az adatbázis építése a bölcsészettudományok felől halad a természettudományok felé. Pillanatnyilag 33 folyóirat 6000 kötete (1,6 millió oldal), mely teljes szövegével kereshető, illetve nyomtatható ki; 25 oldal egyszerre. Somfai Örs tapasztalata szerint az adatbázis tudását alig használják ki a kutatók (alig keresnek csonkolva, és hiányzik pl. a távolsági keresés is).


Jelentős munka fekszik abban, hogy digitalizálásra alkalmas teljességű és minőségű anyagokhoz hozzájussanak a készítők (azaz alig van könyvtár hiánytalan sorozattal). A gyűjtésben legnagyobb segítő a SZTE Klebelsberg Könyvtár, mely lapra szedve kínált a cégnek archív folyóiratokat; eddig egymillió oldalt. (Ezeket utána vagy újrakötik, vagy archiválják. Az adományozó könyvtár megkapja a digitális anyagot és a keresőszoftvert belső használatra.)
Nem látszik azonban egyelőre az, hogy hazai könyvtárak az elérhető digitális példányok hatására apasztanák a gyakorlatilag nem használt papírváltozatot. Levéltári tapasztalat, hogy az interneten elérhető digitális források esetén a kérések a korábbi használat 5%-ára estek vissza amellett, hogy az internetes felhasználások száma jóval meghaladja a korábbi szintet. (Somfai Örs Óbudai Egyetemen tartott előadása nyomán)
Forrás: MG,

Módosítás dátuma: 2012. június 06. szerda, 08:25  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés