FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Történelmi könyvek

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A Napvilág Kiadó 2012. november 5-én (hétfőn) 16 órakor

mutatja be Baráth Magdolna és Petrák Katalin legújabb köteteit

a Politikatörténeti Intézetben (1054 Bp., Alkotmány u. 2.).

A rendezvényre Önt és ismerőseit is szeretettel várjuk!


Program:

A kötetet bemutatja: Dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár ny. főigazgatója

A kötetet bemutatja: Dr. Székely Gábor történész, egyetemi tanár

Időpont: 2012. november 5. (hétfő) 16 óra

Helyszín: Politikatörténeti Intézet I. emeleti konferenciaterme (1054 Bp., Alkotmány u. 2.)

         

Petrák Katalin: Emberi sorsok a 20. században

Magyar hadifoglyok és emigránsok a Szovjetunióban a két világháború között

A szerző – előző, Magyarok a Szovjetunióban, 1922–1945 c. kötete után a kutatás sugarát kiterjesztve az első világháborúban fogságba esett magyar katonák történetének ered a nyomába. Feltárja azokat a nagyon különböző, de mindig szívszorító emberi sorsokat, amelyek az Oroszországban, illetve a Szovjetunióban rekedt katonákra vártak. Kinek sikerült hazatérnie, és hogyan? Szökéssel, óriási kerülővel Japán felé, vagy fogolycserével, diplomáciai úton és politikai döntések nyomán? Aki nem jött haza, miért nem jött, hogyan találta meg boldogulását "odakint”, annyira messze szülőhazájától?
A kötet szükségképpen torzó – lehetetlen minden emberi sors nyomába eredni és minden magyarázatot, körülményt feltárni, a szerző mégis megkísérli az összes rendelkezésére álló forrás (levéltárak anyagai, visszaemlékezések, mártír-emlékkönyvek) nyomán a legteljesebb történetet elmondani.

Szovjet diplomáciai jelentések Magyarországról a Hruscsov-korszakban
A kötetet összeállította, a bevezető tanulmányt és a jegyzeteket írta: Baráth Magdolna

A Napvilág Kiadó 2002-ben jelentette meg Szovjet nagyköveti iratok Magyarországról, 1953–1956 címmel azt a dokumentumválogatást, amely a Budapesten diplomáciai szolgálatot teljesítő szovjet nagykövetek – Jevgenyij Kiszeljov és Jurij Andropov – feljegyzéseit tartalmazta a magyar politikusokkal folytatott beszélgetéseikről. Ez a kiadvány ennek a kötetnek egyfajta folytatását kínálja az olvasók számára.

Az itt publikált első dokumentumok 1956. november elején, a második szovjet intervenciót követően keletkeztek, a kötetet lezáró feljegyzéseket pedig Ny. Sz. Hruscsov első titkári posztról történt leváltását követően, 1964. november végén vetették papírra. A könyvben közölt dokumentumokat a szerző ez alkalommal is a budapesti szovjet nagykövet, illetve kisebb részben a nagykövetség beosztott diplomatáinak a magyar politikusokkal, párt- és állami funkcionáriusokkal, a kulturális élet irányítóival folytatott beszélgetéseikről készített és ún. szolgálati naplójukba lejegyzett feljegyzésekből válogatta.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés