FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Pintér László – dr. Zsoldi Zoltán: Magyar gyufacímkék I. rész - magyar belföldi kereskedelmi gyufacímkék katalógusa 1945-1992

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
A katalógusban igyekszünk eligazítást nyújtani a gyufacímkegyűjtők részére a magyar belföldi, kereskedelmi gyufacímkék gyűjtéséhez. Az anyag nem tartalmazza az exportra készült illetve külföldről importált gyufacímkéket, sem azokat a darabokat, amelyeket nem a gyufagyárak, hanem társadalmi szervezetek, gyűjtői csoportok, üzemek adtak ki a gyűjtők részére (gyűjtői gyufacímkék). Nem tartalmazza a katalógus az úgynevezett palástcímkéket sem, melyeket a technológia modernizálása után, az 1975-ös évtől készítettek.

A katalógus összeállításánál felhasználtuk Knocz Ernő gyűjtőtárs katalógusát, valamint a Dorogi József Attila Bányász Művelődési Ház kiadásában 1959-ben megjelent, Harmath Judit által összeállított Magyar Gyufacimke Katalógust.
A korábbi katalógusok számozását megváltoztattuk, azokat a címkéket, amelyekről később szereztünk tudomást, időrendben besoroltuk.
A gyufagyárak az MNOSZ, MSZ jelzést, valamint értékjelzést 1955 előtt, és a karton (palást) címkék bevezetése óta a normál, (közönséges) címkéknél általában nem használták, illetve nem használják.A karton (palást) címkék gyártása óta a gyufagyárak normál címkéket csak ritkán, főleg exportra készítenek.
Hazai felhasználásra általában intézmények megrendelésére, vagy saját belső felhasználásra, ajándékozás céljából nyomtattak címkéket. Ezek igen ritkák, csereértékük akár a közönséges darabok árának százszorosát is meghaladhatják. Ilyen volt pl. a Szegeden készített: Makó 40 éves felszabadulására készült kétféle címke. A cimkék ritkasági fokát (+)-el jelöljük.A megadott ár a nyomdatiszta, ép – esetleg minimálisan sérült – cimkékre vonatkozik. A használt, de ép – esetleg minimális mértékben sérült – cimkék ára körülbelül fele ennek az összegnek. Modern cimkék gyüjteményébe csak ezeket ajánljuk a hétköznapi darabok esetében. Erősebben sérült, kopott darabok csak a ritkább címkéknél elfogadhatók. Természetesen az áraink csak tájékoztató jellegűek, mindig az adott darab állapotától és a kereslet-kínálat alakulásától függenek a tényleges árak.
Sajnos több évi kitartó keresés ellenére sem sikerült valamennyi címkéről jó minőségű képet szerezni, sőt néhány esetben egyáltalán nem áll rendelkezésre fotó. Ahol lehetett, ott a hasonló címke átszerkesztésével rekonstruáltuk az adott darab képét, illetve az ún. őskatalógusban meglévő régi, gyenge minőségű fénymásolatot használtunk. Az őskatalógust Pintér László készítette 1992 környékén az akkori technikai lehetőségek korlátai között.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Sikeresen zárult a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program
Ünnepélyes keretek között került sor a 2011. évi Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program gyakorlatzáró rendezvényére és a program elvégzését igazoló dokumentumok átadására az Országházban. Az eseményen Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára, Biró Marcell közigazgatási államtitkár és Kiss Norbert, a Nemzeti Közigazgatási Intézet főigazgatója köszöntötte az ösztöndíjasokat.
Bővebben...