FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Könyvtárakat támad a szerzői jogi lobbi

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A Nagykanizsán történt eset is jó üzlet az ügyvédeknek, veszteség a kultúrának és a magyar adófizetőknek...

Írásbeli figyelmeztetéssel megúszta Czupi Gyula könyvtárigazgató a "szerzői jogok megsértését".
Mint az a legutóbbi közgyűlés polgármesteri beszámolójából kiderül, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója Czupi Gyula – a törvényességi vizsgálatról szóló jelentésben foglalt szerzői jog megsértése miatt – fegyelmi büntetésnek nem minősülő írásbeli figyelmeztetésben részesült.

A rendkívül diszkréten kezelt ügy múlt év végén kezdte el borzolni a kedélyeket. Egy, a szellemi tulajdonjog érvényesítésében jártas ügyvédi iroda ugyanis kilenc kiadó jogi képviselőjeként eljárva, több mint kilencmillió forintos kártérítési igénnyel lépett föl. Véleményük szerint ugyanis a könyvtár az általa üzemeltetett internetes portálon jogellenes többszörözéssel kárt okozott az említett kiadóknak, mivel a könyvtár a szerzői jog jogosultjának engedélye nélkül irodalmi műveket, tankönyveket digitalizált és töltött fel az általa működtetett portálra.
Az ügyben információnk szerint a hivatalon belül vizsgálat is indult, amely megállapította a jogsértés megtörténtét, az intézmény dolgozói Czupi Gyula utasítására valóban végeztek jogellenes többszörözést, ezzel megsértették a szerzői jogról szóló törvény rendelkezéseit. A várost képviselő ügyvédi iroda a jogalap tekintetében nem vitatta a kiadók követelését, de a kilencmilliós kártérítést és a 3,7 milliós kapcsolódó költségeket megalapozatlannak tartotta.
A kártérítési igényként mintegy 2,3 millió forintot tartott elfogadhatónak, míg felmerülő jogi költségként, közel ugyanekkora összegben tudtak megállapodni.
Mivel a jogvitában résztvevők hajlottak a megegyezésre, a könyvtár törvénybe ütköző tevékenysége négy és fél millióba került a városnak, amit a könyvtárnak kellett kifizetnie.
D. J.

-- Kár, hogy az anyag nem számol be arról is, hogy
1. A könyvtár eljárása a használóknak hozott nagy hasznot (feltehetően többet, mint a büntetés)
2. a könyvtár feszegette a kereteket (kísérletezett), ami önmagában nagy érték egy ettől rettegő közegben
3. a hazai és a nemzetközi jogi helyzet is igen ellentmondásos, több ellentmondás található a szabályozásban
4. ha a használók nem lelik a könyvtárban az elektronikus dokumentumokat, letöltik torrentoldalakról (-- viszlát, állami közintézmények!) (MG)

Módosítás dátuma: 2011. július 20. szerda, 15:36  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

290 millió forintot biztosítanak a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum működéséhez
A nehéz helyzetbe került Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum Nonprofit Kft. finanszírozásáról egyeztettek fideszes országgyűlési képviselők Soltész Miklóssal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkárával, és megállapodtak arról, hogy a cég jövőre 290 millió forintot kap a működéséhez – számolt be Bóka István országgyűlési képviselő (Fidesz) az MTI-nek kedden.
Bővebben...