FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Óbecse Napsugaras oromzatai

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Az Óbecsei Népkönyvtárban bemutatták Szerda András könyvét

A Közép-Bácska és a Tisza mente hagyományos házainak jellegzetes eleme a napsugaras faoromzat. A múlt század utolsó harmadában és a századfordulón építették a leggazdagabb elemkombinációval, majd lassan elszegényedett egészen a vertikális deszkaoromzat típusáig. A díszes napsugaras faormok egyes helységekben már a századfordulón megszűntek. Az óbecsei napsugaras házakról – az oromzatdísz kialakulásáról és szimbolikájáról – Szerda András írt könyvet, amit csütörtökön este mutattak be az Óbecsei Népkönyvárban.

A könyvár Vissy Károly termét zsúfolásig megtöltő közönséget és az est vendégeit a könyvtár igazgatónője, Kinka Erzsébet köszöntötte. A könyv megszületésének körülményeiről és a feldolgozott téma fontosságáról Szilágyi Edit beszélgetett a szerzővel, Szerda Andrással, mgr. Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutatóval, valamint Tari István költővel, a Historiae Óbecsei Hagyományőrző és Történeti Társulat vezetőjével. A remek hangulatról a Batyu együttes és a Fokos zenekar gondoskodott, de a könyv szerzője és húga, Kisimre Szerda Anna is dalra fakadt.

Az Óbecsei Napsugaras oromzatai című könyv a Historiae Óbecsei Hagyományőrző és Történeti Társulat kiadásában, önkormányzati támogatással jelent meg 500 példányban.
feró

 

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 02. kedd, 21:39  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Ötpárti ifjúsági agrárkerekasztal egyeztetés indult

A Fidelitas kezdeményezésre a parlamenti pártok ifjúsági társszervezeteinek szakmapolitikai delegáltjainak részvételével ifjúsági agrárkerekasztal megbeszélésre került sor 2012. november 6-án, Budapesten. A kerekasztal célja, hogy a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés területén felmerülő aktuális kérdésekről az új nemzedék képviselői rendszeres szakpolitikai diskurzust tudjanak folytatni.

Bővebben...